Η «βασίλισσα» των ελληνικών αφεψημάτων επεκτείνεται σε Βόρεια Ευρώπη και Ασία

Η «βασίλισσα» των ελληνικών αφεψημάτων επεκτείνεται σε Βόρεια Ευρώπη και Ασία

Η Γιάννα Ματθαίου μιλά για τις νέες αγορές και τα νέα προϊόντα που θα προστεθούν στην «οικογένεια» της Anassa.

Ένα «βασίλειο» σε στέρεες βάσεις φαίνεται πως έχουν χτίσει μέσα στην κρίση, η Αφροδίτη Φλώρου και η Γιάννα Ματθαίου, ιδιοκτήτριες της γνωστής εταιρείας αφεψημάτων Anassa (που στα αρχαία ελληνικά σημαίνει βασίλισσα), καθώς την εδραίωση στην ελληνική αγορά διαδέχεται η επιτυχημένη τοποθέτηση στα ράφια του εξωτερικού.

Σήμερα τα ελληνικά βότανα που φέρουν την υπογραφή Anassa, ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο με το ποσοστό των εξαγωγών να ξεπερνά πλέον το 40% του ετήσιου τζίρου. Έχουν αποκτήσει πιστό καταναλωτικό κοινό κυρίως στην κεντρική Ευρώπη, στις Αραβικές χώρες, αλλά και στην Αυστραλία, ενώ όπως αναφέρει στο Fortunegreece.com, η Γιάννα Ματθαίου, επόμενος στόχος είναι η διεύρυνση του δικτύου στις ήδη υπάρχουσες αγορές και η επέκτασή του brand στη Βόρεια Ευρώπη και την Ασία.

«Σχεδόν όλα τα προϊόντα καταγράφουν εξίσου καλές πωλήσεις, ανάλογα και με την αγορά που διατίθενται, εκείνο όμως που βρίσκεται στη κορυφή με μικρή διαφορά είναι ένα υπέροχο μείγμα από βιολογικά αρωματικά φυτά, το Pure Happiness».

Η προσπάθεια των δύο Ελληνίδων επιχειρηματιών έχει αναγνωριστεί και βραβευθεί από σημαντικούς θεσμούς στον κλάδο των τροφίμων και ποτών, όπως τα Great Taste Awards, ενώ στο ράφι με τα «τρόπαια» φιγουράρει και το «Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας» του Ομίλου Libra.

Η κ. Ματθαίου υπογραμμίζει πως τα βραβεία που έχει αποσπάσει κατά καιρούς η εταιρεία, συνέβαλλαν κυρίως στο να γνωρίσουν περισσότεροι καταναλωτές τα προϊόντα τους. «Εκτός από δημοσιότητα, το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας πρόσφερε χρηματοδότηση και καθοδήγηση, πολύτιμη βοήθεια για μια νεοσύστατη εταιρία. Η χρηματοδότηση χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή συσκευαστηρίου και την ανάπτυξη της εταιρείας. Τέτοιου είδους διαγωνισμοί προσφέρουν οικονομικά οφέλη, αλλά και μια γενικότερη συμβουλευτική στήριξη είναι εξίσου σημαντική για την εξέλιξη μιας startup. Ασφαλώς τέτοιου είδους διοργανώσεις βοηθούν ιδιαίτερα, και στη πραγματικότητα, αντικαθιστούν τη βοήθεια που κανονικά θα έπρεπε να προσφέρει το κράτος σε νέες εταιρίες.

«Θέλει δύναμη και πάθος για να προχωρήσει μια επιχείρηση»

Μοιραζόμενη τη δική της επαγγελματική εμπειρία σε ένα κατ’ εξοχήν ανδροκρατούμενο περιβάλλον, η κ. Ματθαίου παραδέχεται πως είναι πολύ δύσκολο για μια γυναίκα να επιβιώσει στο χώρο των επιχειρήσεων και να αποδείξει τι μπορεί να κάνει, αλλά όχι και ακατόρθωτο.

Η μεγαλύτερη δυσκολία που συναντάται, έγκειται κυρίως στο αρνητικό κλίμα που επικρατεί στη χώρα και στην απουσία αισθήματος προοπτικής. Όπως εξηγεί, όταν ξεκίνησαν τη δραστηριοποίησή τους είχαν σκοπό να αντιστρέψουν το αρνητικό κλίμα που υπήρχε σε όλο σχεδόν τον κόσμο για τη χώρα, γεγονός που λειτουργούσε συνάμα ως κινητήριος δύναμη. Ωστόσο, τρία χρόνια μετά η κατάσταση παραμένει δυσκολότερη από πριν με αποτέλεσμα να είναι αβέβαιη η έκβαση οποιουδήποτε νέου επιχειρηματικού εγχειρήματος. «Θέλει πολύ δύναμη και σκληρή δουλειά. Το πάθος για αυτό που κάνεις είναι αυτό που σε κρατά και σου δίνει την ώθηση για τη συνέχεια. Το γεγονός ότι είμαστε γυναίκες, πιθανό να το κάνει ακόμα πιο δύσκολο το εγχείρημα, αλλά οι προκλήσεις μας ενεργοποιούν και μας δυναμώνουν, έτσι κινηθήκαμε έως τώρα και έτσι συνεχίζουμε. Όπως εμείς δεν διαχωρίζουμε τα φύλα στις συνεργασίες μας, θεωρούμε δεδομένο ότι το ίδιο κάνουν και οι γύρω μας».

Τα προϊόντα Anassa «φλερτάρουν» με ξενοδοχεία και καφετέριες

Στο προσεχές διάστημα θα δούμε νέα προϊόντα να εισέρχονται στην «οικογένεια» της Anassa με έμφαση όχι μόνο στην ποιότητα αλλά και στο ξεχωριστό design, που αποτελεί σήμα κατατεθέν της. «Η συσκευασία που απευθύνεται σε ξενοδοχεία και καφέ, είναι ένα νέο ακόμα εγχείρημα και ανοίγει για εμάς μια νέα αγορά. Στους άμεσους στόχους μας είναι η επέκταση του δικτύου πωλήσεων σε νέες αγορές και η διεύρυνση στις υπάρχουσες. Η καθιέρωση του ονόματος της Anassa και η ταυτοποίησή του με την εξαιρετική ποιότητα των προϊόντων που παράγει η ελληνική γη».