«Κλειδώνει» η επιστροφή του κουαρτέτου – Τι παραμένει ακόμη ανοιχτό
- 04/03/2016, 20:43
- SHARE
Το διακύβευμα αποτυχίας μιας οριστικής συμφωνίας και οι επιπτώσεις του.
Οι επικεφαλής του κουαρτέτου επιστρέφουν, όπως όλα δείχνουν την ερχόμενη εβδομάδα, χωρίς όμως να υπάρχει καμία εγγύηση για την έκβαση των συζητήσεων. Αντίθετα, συμφωνία δεν αναμένεται σύντομα, καθώς οι θεσμοί έχουν σημειώσει καλή πρόοδο, αλλά μόνο μεταξύ τους και όχι με την ελληνική κυβέρνηση.
Το ΔΝΤ έχει ήδη διαμηνύσει ότι δεν ρίχνει τον πήχη των μέτρων κάτω από τα 8,5-9 δισ. ευρώ, ενώ οι Ευρωπαίοι κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους.
Ωστόσο, τα σενάρια για… «σαλαμοποίηση» της αξιολόγησης φουντώνουν στο παρασκήνιο, παρά το γεγονός ότι ούτε το Ταμείο συμφωνεί, ούτε η κυβέρνηση το επιθυμεί.
Πηγές με άμεση γνώση της διαπραγμάτευσης υποστηρίζουν πως εάν δεν υπάρξει τελικά συνολική συμφωνία και επιλεγεί μια μεσοβέζικη λύση, που απλά θα ροκανίζει το χρόνο, το ΔΝΤ δεν θα συμμετέχει – τουλάχιστον όχι ως χρηματοδότης.
Οι ίδιες πηγές, πάντως εκτιμούν ότι αυτή θα ήταν η επιβεβαίωση των χειρότερων σεναρίων, δηλαδή μιας αξιολόγησης που θα… σέρνεται επί μήνες, χωρίς να δίνει τέλος στην αβεβαιότητα, αλλά ούτε και στο πρόβλημα ρευστότητας της χώρας, αφού οι δόσεις θα καταβάλλονται ανάλογα με την υλοποίηση «προαπαιτούμενων», ενώ και η συζήτηση για το χρέος θα αναβληθεί και η συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα αναβληθεί.
Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για άτεγκτη στάση του ΔΝΤ στο θέμα του Ασφαλιστικού και του Φορολογικού, υποστηρίζοντας ότι «αν έκλειναν αυτά τα δύο ζητήματα, το Ταμείο δεν θα έφερνε άλλες αντιρρήσεις στην αξιολόγηση», ενώ αντίθετα, οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται πιο διαλλακτικοί στα δημοσιονομικά, αλλά «κάθετοι στο θέμα των κόκκινων δανείων και των ιδιωτικοποιήσεων».
Οι πιο αισιόδοξοι στους κόλπους των δανειστών εκτιμούν ότι είναι δυνατή μια συμφωνία έως το τέλος Απριλίου, χωρίς, ωστόσο, να διαφαίνεται ορατό το ενδεχόμενο να κάνουν πίσω στα μέτρα λόγω προσφυγικού.
Το μήνυμα που μεταδίδεται είναι πως στο προσφυγικό θα υπάρξει βοήθεια προς την Ελλάδα, αλλά δεν θα «συμψηφιστεί» με την αξιολόγηση.