Τι μπορείτε να κάνετε για να ξεχωρίσει η startup σας
- 05/03/2016, 20:30
- SHARE
Δεν φτάνει μόνο μια καλή ιδέα.
του Τζάστιν Τόμπιν
Το να έχεις μια καλή ιδέα, να χτίσεις μια δυνατή ομάδα, να βρεις εν δυνάμει επενδυτές και να ετοιμαστείς για τις συναντήσεις μαζί τους είναι όλα κομμάτια του παιχνιδιού που ονομάζεται «Πώς να επιτύχω τη χρηματοδότηση της νεοφυούς μου επιχείρησης;».
Όμως, πολλοί νέοι (αλλά και πιο έμπειροι) επιχειρηματίες δεν πετυχαίνουν τον στόχο τους σε αυτές τις συναντήσεις.
Ιδού λοιπόν τρία πράγματα που πρέπει να σκεφθείτε στα σοβαρά ώστε η επόμενη προσπάθειά σας να στεφθεί με επιτυχία:
1. Βρείτε πρώτα τους πελάτες
Δεν φτάνει να προσδιορίσετε θεωρητικά τους πελάτες. Πολλές startup παρουσιάζουν αφηρημένες πιθανότητες στους επενδυτές, γεγονός που τους γεμίζει αβεβαιότητα. Περιορίστε ένα μέρους του ρίσκου που ζητάτε απ’ τους επενδυτές να αναλάβουν, ξεκινώντας να οικοδομείτε μια βάση πελατών προτού απευθυνθείτε στους επενδυτές. Η ύπαρξη ακόμα και μιας μικρής τέτοιας βάσης σημαίνει ότι μπορείτε να στηρίξετε κάπου τις αιτιάσεις σας. Αν υπάρχουν εκεί έξω άνθρωποι που αγοράζουν αυτό που πουλάτε, τότε αυτό σημαίνει ότι ζητάτε από τους επενδυτές να επεκτείνετε τη δραστηριότητά σας και όχι απλώς να δοκιμάσετε τη βιωσιμότητα της ιδέας σας.
2. Δείτε την επιχείρησή σας ως οικονομικός διευθυντής, όχι ως ιδρυτής της
Πρέπει να δείτε την επιχείρησή σας με τα μάτια ενός μάνατζερ, και όχι με εκείνα του ιδρυτή. Σκεφθείτε τον μελλοντικό οικονομικό διευθυντή, τον μελλοντικό διευθυντή μάρκετινγκ και τον μελλοντικό τεχνολογικό διευθυντή της επιχείρησής σας. Φανταστείτε ότι είναι ήδη εδώ και ακούν την παρουσίασή σας. Μια έξυπνη ιδέα θα σας επιτρέψει να κλείσετε μια συνάντηση με επενδυτές, αλλά για να φύγετε απ’ αυτήν με τα λεφτά στο χέρι θα πρέπει να είστε έτοιμος να απαντήσετε σε κάθε ερώτησή τους. Ένας καλός επενδυτής είναι εν μέρει και οικονομικός διευθυντής και διευθυντής μάρκετινγκ, και περιμένει από σας να τον κατατοπίσετε σχετικά με ζητήματα όπως το εάν έχετε ένα βιώσιμο σχέδιο μάρκετινγκ, ή το κατά πόσο βρίσκονται σε τάξη τα οικονομικά της επιχείρησης.
3. Αντιμετωπίστε κάθε επενδυτή ως έναν μεγάλο εν δυνάμει αγοραστή της επιχείρησής σας
Αντί να βλέπετε τους εν δυνάμει επενδυτές ως άτομα, αντιμετωπίστε τους σαν μια μεγάλη εταιρεία που επιζητά να εξαγοράσει την startup σας. Αν σας προσέγγιζε η GE ή η Google, εκδηλώνοντας ενδιαφέρον να εξαγοράσει την επιχείρησή σας, προφανώς και δεν θα πηγαίνατε στο διοικητικό της συμβούλιο παρουσιάζοντάς απλώς μια ιδέα – όσο καλή κι αν είναι κι αυτή. Θα ξοδεύατε, αντιθέτως, πολλές εβδομάδες προσπαθώντας να βεβαιωθείτε ότι κάθε πτυχή του επιχειρηματικού σας σχεδίου είναι στη θέση της. Πέρα απ’ την ιδέα, θα πρέπει να τους δείξετε την ευκαιρία που υπάρχει για την επιχείρησή σας και γι’ αυτούς, και ότι όλο αυτό το οικοδόμημα δουλεύει αποδεδειγμένα στην πράξη.