Δεν ασκεί βέτο ο Τσίπρας – Τι θα ζητήσει ως αντάλλαγμα στη Σύνοδο Κορυφής
- 07/03/2016, 12:53
- SHARE
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι τα σύνορα στην Ειδομένη έχουν ήδη κλείσει από μονομερείς ενέργειες.
Για το προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής, το οποίο δεν είναι σίγουρο ότι θα εγκρίνει η Γερμανία όσον αφορά το κλείσιμο του λεγόμενου «βαλκανικού δρόμου», κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι οι μονομερείς ενέργειες άλλων κρατών μελών είχαν ως αποτέλεσμα ουσιαστικά να έχουν ήδη κλείσει τα σύνορα στην Ειδομένη, γεγονός απαράδεκτο, αλλά μη αναστρέψιμο στην παρούσα κατάσταση.
Ακόμη προσθέτουν ότι υπάρχουν πράγματα που πρέπει να γίνουν από εδώ και πέρα. Η Ελλάδα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα ζητήσει να υπάρξει αναφορά ότι δεν είναι αποδεκτό μονομερείς ενέργειες κρατών μελών να καθορίζουν την πολιτική της Ευρώπης.
Θα διεκδικήσει επίσης να υπάρξει δέσμευση για δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου και άμεση αποκατάσταση της βαλκανικής διαδρομής για τη μετεγκατάσταση προσφύγων, δηλαδή να φεύγουν με αεροπλάνα στο πλαίσιο ενός αξιόπιστου προγράμματος απευθείας μετεγκατάστασης στην Ευρώπη.
Το σκεπτικό είναι πως εάν είναι να περνάνε μόλις 100 άτομα την ημέρα, καλύτερα να μετακινούνται με διαφορετικό και “επίσημο” τρόπο.
Αυτό βέβαια σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ασκήσει βέτο στο προσχέδιο. Από την κυβέρνηση θεωρούν πάντως ότι αποτυπώνεται σε ικανοποιητικό βαθμό το κείμενο του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.
Η χώρα μας επιθυμεί επίσης να σταλεί ένα σαφές μήνυμα σε όσους βρίσκονται στην Τουρκία και θέλουν να περάσουν στην Ευρώπη να μη διακινδυνεύουν τις ζωές τους, γιατί ο δρόμος δεν είναι πλέον ανοιχτός.
Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται από την ελληνική πλευρά και στην επιστροφή των μεταναστών που δεν τους χορηγείται άσυλο, με fast track επανεισδοχή. Για το θέμα αυτό προχωρούν συνεννοήσεις με την τουρκική πλευρά οι υπουργοί Εξωτερικών και Προστασίας του Πολίτη που βρίσκονται ήδη στη γείτονα.
Θα ζητηθεί τέλος άμεση οικονομική υποστήριξη στην Ελλάδα, που σηκώνει δυσανάλογα μεγάλο βάρος στο προσφυγικό.
Τέλος η ελληνική πλευρά δε θέλει να συνδέει το προσφυγικό με τη διαπραγμάτευση. «Με το συμψηφισμό μπορεί να δημιουργήσεις μεγαλύτερα προβλήματα» λένε κυβερνητικές πηγές.