Γιατί χρειάζονται κι άλλες γυναίκες σε θέσεις ευθύνης;
- 07/03/2016, 15:30
- SHARE
Το μεγαλύτερο εμπόδιο στην ίση εκπροσώπηση φύλων στην απασχόληση αποτελεί η βαθιά ριζωμένη κουλτούρα των ανδρών, σύμφωνα με έρευνα της Manpower.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών, οι οποίες εκπροσωπούν το ήμισυ του ανθρώπινου δυναμικού και της καταναλωτικής αγοράς, και στο πλαίσιο της δέσμευσης της ManpowerGroup να παρουσιάζει εποικοδομητικές λύσεις και πρακτικές συμβουλές για θέματα που αφορούν την απασχόληση και την ουσιαστική ανάπτυξη, πραγματοποίησε την έρευνα “Seven Steps to Conscious Inclusion”, που αποτελεί ένα πρακτικό οδηγό για τη συνειδητή ένταξη περισσότερων γυναικών σε θέσεις ευθύνης.
Όπως σημειώνει η Manpower, σήμερα, όπου το πιο σημαντικό μας συγκριτικό πλεονέκτημα είναι οι άνθρωποί μας, είναι αναγκαίο να περάσουμε από τα λόγια στην πράξη, ξεπερνώντας δομικά εμπόδια και παρωχημένες αντιλήψεις, και να εντάξουμε σε θέσεις ηγεσίας το γυναικείο ταλέντο, κάτι που δεν αποτελεί απλώς μία ηθική επιταγή, αλλά στρατηγικά ορθότερη επιλογή για όλους μας.
Το σημαντικότερο εύρημα της έρευνας είναι ότι για να επιτύχουμε την συνειδητή ένταξη των γυναικών σε υψηλόβαθμες θέσεις απασχόλησης -όταν το 50% του ανθρώπινου δυναμικού παγκοσμίως είναι γυναίκες, αλλά μόνο το 25% ανήκει σε C-Suites-, οι μόνοι που μπορούν να επιφέρουν πραγματική αλλαγή είναι αυτοί που βρίσκονται σήμερα στις διοικητικές θέσεις. Το μεγαλύτερο εμπόδιο στην ίση εκπροσώπηση φύλων στην απασχόληση αποτελεί η βαθιά ριζωμένη κουλτούρα των ανδρών, γεγονός το οποίο και οι ίδιοι αναγνωρίζουν.
Το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα που πρέπει να κάνουν οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί ώστε να διασφαλίσουν ίσους όρους και ευκαιρίες στις γυναίκες για να μπορέσουν να αναδείξουν το ταλέντο τους, είναι να διαμορφώσουν ένα ουδέτερο περιβάλλον που να ξεπερνά τους διαχωρισμούς φύλων. Ένα επιπλέον αποτελεσματικό εργαλείο για την μεγαλύτερη ένταξη γυναικών σε θέσεις ηγεσίας είναι οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης, οι οποίες εστιάζουν περισσότερο στην απόδοση και λιγότερο στην φυσική παρουσία, αναφέρεται στην έρευνα.
«Ειδικότερα στην εποχή μας, όπου καλούμαστε όλοι να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί, δεν χρειαζόμαστε μόνο περισσότερες γυναίκες στην απασχόληση επειδή είναι αριθμητικά λιγότερες από τους άνδρες, αλλά χρειαζόμαστε διαφορετικότητα στο ταλέντο για να αντιμετωπίσουμε τις πολυδιάστατες προκλήσεις του σήμερα και να χαράξουμε νέους δρόμους ανταγωνιστικής οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας», τόνισε η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της ManpowerGroup, κ. Βενετία Κουσία.