ΟΗΕ: «Η Ευρώπη πρέπει να μοιραστεί το βάρος με την Τουρκία»

ΟΗΕ: «Η Ευρώπη πρέπει να μοιραστεί το βάρος με την Τουρκία»
epa05091203 United Nations High Commissioner for Refugees, UNHCR, Filippo Grandi, addresses the media for the first time in the Palais Nations after being appointed UN High Commissioner for Refugees of the United Nations in Geneva, Switzerland, 07 January 2016. EPA/MARTIAL TREZZINI

Kατά τον Ύπατο Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, η ΕΕ έχει αποτύχει να εφαρμόσει μια σειρά «αρκετά καλών αποφάσεων» που είχαν ληφθεί το 2015.

Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες κάλεσε τη Δευτέρα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να βοηθήσουν την Τουρκία υποδεχόμενες εκατοντάδες χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες, την ώρα που στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής συνεχίζονταν οι συζητήσεις σχετικά με την πρόταση της Τουρκίας για την μεταναστευτική κρίση.

Η τουρκική κυβέρνηση πρότεινε στην ΕΕ να αναλάβει μεγαλύτερο βάρος στη Σύνοδο Κορυφής για να σταματήσει η ροή προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη, αλλά ζήτησε σε αντάλλαγμα περισσότερη οικονομική βοήθεια, επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και ταχύτερη άρση των χορηγήσεων διαβατηρίου για τους Τούρκους που επιθυμούν να ταξιδέψουν στον Χώρο Σένγκεν.

«Στο κοινό σχέδιο δράσης, το σημαντικότερο είναι να προσφερθεί βοήθεια στην Τουρκία για να σηκώσει το βάρος, την ευθύνη, διαμέσου της υποδοχής (…) όχι χιλιάδων ή δεκάδων χιλιάδων, αλλά εκατοντάδων χιλιάδων» προσφύγων, τόνισε ο Φιλίπο Γκράντι, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, σε μια εκδήλωση στη Γενεύη.

Για τον Γκράντι, η ΕΕ έχει αποτύχει να εφαρμόσει μια σειρά «αρκετά καλών αποφάσεων» που είχαν ληφθεί το 2015, κυρίως τη συμφωνία μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία σε άλλα κράτη μέλη.

«Εάν (οι αποφάσεις αυτές) είχαν εφαρμοστεί πριν από έξι ή δώδεκα μήνες, πιθανόν θα είχαν κάνει όλη αυτή τη ροή πιο διαχειρίσιμη», έκρινε ο Γκράντι.

Ο Φιλίπο Γκράντι επεσήμανε ακόμη πως «ακόμη έχουμε ουσιαστικά μια ροή προσφύγων», κυρίως Σύρων, Ιρακινών και Αφγανών που προσπαθούν να σωθούν από πολέμους.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κατήγγειλε την «επικίνδυνη τάση» η οποία καταγράφεται κατά μήκος της λεγόμενης οδού των δυτικών Βαλκανίων, όπου ορισμένες κυβερνήσεις απαγορεύουν τη διέλευση ανθρώπων ορισμένων εθνικοτήτων, όπως οι Αφγανοί, χωρίς να έχουν προηγουμένως εξετάσει καν εάν δικαιούνται άσυλο.

Η πολιτική αυτή σημαίνει «οι Σύροι μέσα, οι Αφγανοί έξω. Αρνούμαστε αυτή τη θέση, η οποία μπορεί κάλλιστα να επικρατήσει», είπε ο Γκράντι.

Η Τουρκία φιλοξενεί πάνω από δυο εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες, περισσότερους από κάθε άλλη χώρα παγκοσμίως, προσφέροντάς τους προστασία και βοήθεια και χορηγώντας σε ορισμένους άδειες εργασίας, ανέφερε ο Γκράντι.

Ο Πέτερ Μάουρερ, Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, δήλωσε στην ίδια εκδήλωση στη Γενεύη πως όταν αναλάμβανε τα καθήκοντά του το 2012 δεν είχε φανταστεί ποτέ πως η ΔΕΕΣ «θα πατούσε ποτέ το πόδι της στην ευρωπαϊκή ήπειρο». Αλλά η ΔΕΕΣ πλέον εργάζεται στο βόρειο τμήμα της Μεσογείου προσφέροντας βοήθεια σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Η ΔΕΕΣ καλείται να αντιμετωπίσει τις συνέπειες «μονομερών αποφάσεων (των κυβερνήσεων) χωρών οι οποίες δεν ενδιαφέρονται για τις συνέπειες που έχουν στους ανθρώπους», πρόσθεσε ο Μάουρερ.

font