Η κυβέρνηση ομολογεί τώρα: Τα σύνορα είναι de facto κλειστά

Η κυβέρνηση ομολογεί τώρα: Τα σύνορα είναι de facto κλειστά
Πρόσφυγες αποβιβάζονται από σκάφος του Λιμενικού στο εμπορικό λιμάνι της Μυτιλήνης, ανάμεσα τους εκατοντάδες γυναίκες και παιδιά που είχαν περισυλλεχτεί από ακυβέρνητες βάρκες μέσα στα ελληνικά χορικά ύδατα, Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ

H Τουρκία δεν δέχεται τους πρόσφυγες που είναι στα ελληνικά νησιά – Τηλεφωνική επαφή Τσίπρα με Πούτιν.

Η κυβέρνηση παραδέχεται πλέον πως τα σύνορα είναι de facto κλειστά. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως με βάση αυτή την παραδοχή λειτουργούμε και στόχος μας είναι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.

«Να περάσει η διαχείριση του προσφυγικού στην Τουρκία. Το ζήτημα είναι να υπάρχει ένας ανθρωπιστικός διάδρομος (με επανεγκατάσταση από την Τουρκία) και για όσους έρχονται και για όσους είναι εγκλωβισμένοι», λένε.

Το ανησυχητικό είναι ότι οι χώρες του Βίζεγκραντ είναι έτοιμες να μπλοκάρουν και τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. «Το κάνει ο Τουσκ εκμεταλλευόμενος την αδυναμία της ΕΕ να χαράξει γραμμή¨», αναφέρει τώρα το Μέγαρο Μαξίμου.

«Η κατάσταση είναι διπλωματικά πολύπλοκη για να φτάσουμε σε συμφωνία με την Τουρκία (χώρες σε δυσκολία με βίζα, κεφάλαια), υπάρχει μια σύνθετη διπλωματική δραστηριότητα. Σε αυτό το πλαίσιο έγινε και το ταξίδι Τσίπρα στην Τουρκία. Το να υπάρχει συνεργασία μπορεί να δημιουργήσει υπόβαθρο για να λυθούν όλα τα ανοιχτά θέματα. Λύθηκε επιτυχώς το θέμα της επιστροφής των ανθρώπων που δεν έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας. Όσοι δεν έχουν προφίλ πρόσφυγα γυρίζουν στην Τουρκία (επικαιροποίηση της επανεισδοχής)» προσθέτουν από την κυβέρνηση.

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Πούτιν
Στο μεταξύ τηλεφωνική επικοινωνία για το προσφυγικό είχαν Πούτιν και Τσίπρας. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν οι περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση στο Συριακό και το Προσφυγικό.

Παράλληλα συζητήθηκαν και θέματα σχετικά με το αφιερωματικό έτος Ελλάδας – Ρωσίας, και τις νέες ευκαιρίες που δημιουργούνται για την ανάπτυξη των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες Τέλος, συζητήθηκαν οι οικονομικές και ενεργειακές σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας.

Νέα εμπόδια από την Τουρκία
Μετά τις αγκαλιές και τα χαμόγελα Τσίπρα- Νταβούτογλου, η Τουρκία αρχίζει να βάζει και πάλι…εμπόδια.  Η Τουρκία δεν θα δεχθεί την επαναπροώθηση στο έδαφός της προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται ήδη στα ελληνικά νησιά, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Βολκάν Μποζκίρ.

Μία συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Τουρκία για την επανεισδοχή προσφύγων και μεταναστών δεν αφορά εκείνους που βρίσκονται ήδη στα ελληνικά νησιά, αλλά όσους θα φθάσουν μετά την εφαρμογή της συμφωνίας, διευκρίνισε ο Τούρκος υπουργός, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που θα δεχθεί πίσω η Τουρκία θα αντιπροσωπεύει χιλιάδες ή δεκάδες χιλιάδες, όχι εκατομμύρια, δήλωσε στον λογαριασμό του στο Twitter ο υπουργός, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Ανατολή.

Ο Βολκάν Μποζκίρ δήλωσε επίσης ότι η υποψήφια για ένταξη χώρα Τουρκία θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για την άρση των περιορισμών της βίζας προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης μέχρι την 1η Μαΐου.

Η στρατηγική της Ελλάδας για την επόμενη Σύνοδο

Μετά από όλες αυτές τις εξελίξεις, η ελληνική κυβέρνηση θα προσέλθει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 17-18 Μαρτίου με τη θέση ότι είναι ανάγκη να καταδικαστούν οι μονομερείς ενέργειες, να λειτουργήσει αποτελεσματικά η τελική συμφωνία που θα επιτευχθεί με την Τουρκία και να μην υπάρξουν διαχωριστικές γραμμές εντός της ΕΕ, αλλά μία και συμφωνημένη πολιτική.

Το κλίμα αυτό, σύμφωνα με εκτιμήσεις, απασχολεί την κυβέρνηση, αλλά και πολλές ακόμη χώρες της ΕΕ, ενώ έντονος είναι ο προβληματισμός στην Αθήνα και σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για τον απώτατο στόχο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, που ευχαρίστησε ουσιαστικά τις χώρες της ομάδας Βίζεγκραντ για το κλείσιμο των συνόρων. Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις Τουσκ προκάλεσαν την αντίδραση της καγκελαρίου Μέρκελ.

Υπό αυτό το πρίσμα, διπλωματικές πηγές εκτιμούσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι αυτή τη στιγμή η ομάδα των χωρών Βίζεγκραντ επιχειρεί να κερδίσει ζωτικό διπλωματικό χώρο στην ΕΕ και να καταστήσει την πλήρη άρνηση για συνεργασία στο προσφυγικό κυρίαρχη πολιτική θέση, η οποία όμως είναι αντίθετη με τις διεθνείς συνθήκες.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, αντιλαμβάνεται ότι πλέον η αποστολή της έχει γίνει πιο σύνθετη, καθώς με τη διμερή ελληνοτουρκική συμφωνία για την επαναπροώθηση των παράτυπων μεταναστών διασώζει μια ευρωπαϊκή στρατηγική, και υπό το πρίσμα αυτό, η ΕΕ οφείλει να στηρίξει αυτή τη συμφωνία με κάθε τρόπο. Κατά συνέπεια, η Ελλάδα λειτουργεί ως εκφραστής μιας ευρωπαϊκής προσφυγικής και μεταναστευτικής πολιτικής, που πρέπει να ενισχυθεί και όχι να αποδυναμωθεί, γιατί οι συνέπειες θα είναι μεγαλύτερες.