Η σχέση αγάπης και μίσους των Στιβ Τζομπς και Μπιλ Γκέιτς
- 11/03/2016, 19:02
- SHARE
Τι ήταν αυτό που τους ένωνε και τι αυτό που τους χώριζε.
Ο Στιβ Τζομπς και ο Μπιλ Γκέιτς δεν τα πήγαιναν σχεδόν ποτέ καλά μαζί. Στα τριάντα χρόνια γνωριμίας τους, οι δυο μεγάλοι ηγέτες στο χώρο της τεχνολογίας πότε ήταν φίλοι, πότε αντίπαλοι και μερικές φορές ακόμη και σύμμαχοι. Πολλές φορές ήταν και τα τρία ταυτόχρονα.
Και είναι πιθανό σήμερα να μην υπήρχε η Apple, εάν δεν υπήρχε η Microsoft, αλλά και το αντίθετο.
Παρακάτω σας παρουσιάζουμε την ιστορία της σχέσης των δυο ανδρών, σύμφωνα με τη βιογραφία του Jοbs που έγραψε ο συγγραφέας Walter Isaacson:
Οι δυο τους δεν ήταν πάντοτε εχθροί
Ο Μπιλ Γκέιτς και ο Στιβ Τζομπς δεν ήταν πάντοτε εχθροί. Η Microsoft κυκλοφόρησε το λογισμικό της πολύ νωρίτερα από την εκκεντρική εμφάνιση της Apple.
Η πρώτη τους επαφή
Στις αρχές της δεκαετίας του ’80, ο Τζομπς βρέθηκε στην Ουάσινγκτον προκειμένου να πείσει τον Γκέιτς να προσαρμόσει το λογισμικό της Microsoft στους υπολογιστές Apple Macintosh. Ωστόσο, όπως δήλωσε λίγο καιρό αργότερα ο Γκέιτς δεν ενδιαφερόταν να υλοποιήσει την ιδέα του Τζομπς.
Η πρώτη τους συνεργασία
Στα πρώτα χρόνια του Macintosh, η Microsoft και η Apple συνεργάστηκαν στενά. Κάποια στιγμή, ο Γκέιτς είχε δηλώσει ότι είχε περισσότερους υπαλλήλους να εργάζονται στην Apple, σε σχέση με όσους είχε ο Τζομπς.
Η διάλυση της σχέσης τους
Η σχέση τους κατέρρευσε το 1985 όταν η Microsoft ανακοίνωσε την πρώτη έκδοση των Windows.
Οι κατηγορίες του Τζομπς για την αντιγραφή του Macintosh
Εξαγριωμένος ο Τζομπς κατηγόρησε τον Γκέιτς και τη Microsoft για την αντιγραφή του Macintosh. Ωστόσο, ο Γκέιτς θεώρησε ότι η Apple δεν είχε τα αποκλειστικά δικαιώματα της ιδέας και την αντέγραψε.
Οι δηλώσεις του Τζομπς
Μετά το περιστατικό της «κλοπής του Macintosh», ο Τζομπς δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ότι «εξαπατήθηκε, ενώ ο Γκέιτς δεν είχε καμία ντροπή».
Ποια η γνώμη του Γκέιτς
Ο Μπιλ Γκέιτς θεωρούσε ότι ο Τζομπς ήταν ένας περίεργος και ελαττωματικός άνθρωπος, ενώ είχε δηλώσει κάποτε ότι «ο Στιβ δεν γνωρίζει καλά από τεχνολογία, ωστόσο έχει καταπληκτικό ένστικτο».
Ο Τζομπς κάνει μια νέα αρχή
Το 1985, ο Τζομπς παραιτήθηκε από την Apple για να ξεκινήσει τη δικιά του εταιρεία υπολογιστών τη NeXT. Ωστόσο, οι σχέσεις του με τον Γκέιτς δεν βελτιώθηκαν.
Τα windows κυριάρχησαν στο χώρο της τεχνολογίας
Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’90, η Microsoft κυριαρχούσε στο χώρο των υπολογιστών.
H Apple και η NeXT
Στα τέλη της δεκαετίας του ’90, η Apple είχε «πάρει την κάτω βόλτα». Μέχρι που ο CEO τη εταιρείας αποφάσισε να αγοράσει την ΝeΧΤ, την επιχείρηση του Τζομπς και να τον φέρει πίσω. Με αφορμή αυτό το περιστατικό, ο Γκέιτς θέλησε να τον προειδοποιήσει, λέγοντάς του ότι «ο Τζομπς δεν θα είναι σε θέση να λειτουργήσει τα μηχανήματά σας, διότι δεν γνωρίζει από τεχνολογία. Είναι ένας καλός πωλητής. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι πήρατε μια τέτοια ανόητη απόφαση».
Ο Στιβ Τζομπς ως CEO της Apple
Μέχρι το 1997, ο Jobs ήταν CEO της Apple. Στην πρώτη ομιλία του στην παρουσίαση του Macworld, ανακοίνωσε ότι είχε αποδεχθεί μια επένδυση από τη Microsoft για να κρατήσει την Apple στη ζωή, ενώ ο Bill Gates εμφανίστηκε σε μια τεράστια οθόνη.
Ο Γκέιτς θαυμάζει το έργο του Τζομπς
Ο Γκέιτς θαύμαζε το έργο του Τζομπς και μάλιστα όταν η Apple κυκλοφόρησε το iTunes ο ίδιος έστειλε ένα εσωτερικό email στη Microsoft σημειώνοντας ότι «ο Τζομπς έχει καταφέρει πολλά εκπληκτικά πράγματα».
Το δεύτερο email του Γκέιτς
Όταν η Apple εισήγαγε το iPod, το 2001, ο Gates έστειλε άλλο ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου λέγοντας: «Νομίζω ότι χρειαζόμαστε ένα πλάνο, ακόμα κι αν ο Τζομπς έχει καταφέρει να μας “ρίξει”, και πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά την εταιρεία».
Τα καυστικά σχόλια των δυο ηγετών
Όταν κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το iPad, ο Γκέιτς δήλωσε ότι «η συσκευή δεν κάνει κάτι περισσότερο από ένα iPhone». Παρόμοια σχόλια έκανε και ο Τζομπς για τα Windows, σημειώνοντας ότι «η Microsoft κυκλοφορεί άχρηστα προϊόντα».
Τα σχόλια του Τζομπς για το φιλανθρωπικό έργο του Γκέιτς
Το 2006 ο Γκέιτς αποφάσισε να εγκαταλείψει λίγο τη Microsoft και να ασχοληθεί με τη φιλανθρωπία. Την κίνηση αυτή δεν μπορούσε να μη σχολιάσει ο Τζομπς, ο οποίος σημείωσε ότι «από τη στιγμή που ο Μπιλ δεν εφηύρε ποτέ τίποτα, θα του είναι πιο ευχάριστο να ασχολείται με τη φιλανθρωπία, παρά με την τεχνολογία».
Η κοινή τους εμφάνιση
Παρ’ όλα αυτά, κατά περίεργο λόγο, οι δυο ηγέτες διατήρησαν το σεβασμό ανάμεσά τους. Σε μια κοινή τους εμφάνιση, ο Γκέιτς δήλωσε: «Θα έδινα όσο και όσο για να είχα το γούστο του Τζομπς».
«Χάρηκα που κάποτε συνεργάστηκα μαζί του»
Κάποτε ο Τζομπς είχε δηλώσει για τον Γκέιτς: «Τον θαυμάζω για την εταιρεία που έχτισε, είναι εντυπωσιακό το έργο του. Και χάρηκα που κάποτε συνεργάστηκα μαζί του. Είναι καλός και έχει χιούμορ».
«Σέβομαι τον Στιβ»
Όταν έφυγε από τη ζωή ο Τζομπς, ο Γκέιτς δήλωσε: «Σέβομαι τον Στιβ, είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ μαζί του και τίποτα από αυτά που είχε δηλώσει δεν με πείραξε στην πραγματικότητα».
Και οι δυο κατέληξαν να είναι οι ηγέτες της τεχνολογίας
Και οι δυο άνδρες έχουν αφήσει μια σημαντική κληρονομιά στο χώρο της τεχνολογίας. Ο Στιβ Τζομπς έκανε την Apple ένα μεγαθήριο, η οποία σήμερα είναι η πιο πολύτιμη εταιρεία διεθνώς, ενώ ο Γκέιτς είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.