Οι εταιρικοί γίγαντες που κατηγορούνται για φοροδιαφυγή δισ. δολαρίων
- 14/03/2016, 20:00
- SHARE
Μια σειρά εταιρειών βρίσκονται στο μικροσκόπιο των ευρωπαϊκών φορολογικών αρχών.
του Τζόναθαν Τσιου
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμφανίζεται να εξετάζει μια πρόταση που, αν εγκριθεί, θα αναγκάσει τις πολυεθνικές εταιρείες να αποκαλύψουν τις …φορολογικές τους δηλώσεις στα 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Και ο λόγος; Επειδή η φοροδιαφυγή των εταιρειών κοστίζει στην ΕΕ από 54,5 έως 76,4 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, σύμφωνα με μελέτη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι εταιρείες γλιτώνουν φόρους διοχετεύοντας τα κέρδη τους σε χώρες με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, όπως η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο.
Ιδού εφτά πολυεθνικές εταιρείες που έχουν κατηγορηθεί για χρήση φορολογικών «παραθύρων» στην Ευρώπη:
Η σχέση της Google με τις αρχές στην Ευρώπη δεν είναι και η καλύτερη, τόσο σε σχέση με μονοπωλιακές πρακτικές όσο και σε σχέση με τους φόρους. Σύμφωνα με το Reuters, το 2014 η Google μετέφερε περίπου 10,7 δισεκατομμύρια ευρώ από την ολλανδική εταιρεία της σε μια θυγατρική που έχει έδρα στις Βερμούδες, είναι εγγεγραμμένη στην Ιρλανδία, και ονομάζεται Google Ireland Holdings. Αυτή η φορολογική στρατηγική, γνωστή και ως «διπλό Ιρλανδικό – Ολλανδικό σάντουιτς», βοήθησε τη μητρική εταιρεία Alphabet να …απολαύσει φορολογικό συντελεστή 6% επί των κερδών της εκτός ΗΠΑ. Τα έσοδα της ιρλανδικής θυγατρικής της ήταν 18 δισεκατομμύρια ευρώ το 2014.
Apple
Σχεδόν 8 δισεκατομμύρια δολάρια – τόσα θα απαιτηθεί να πληρώσει η Apple σε φόρους αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κριθεί ένοχη ότι χρησιμοποίησε θυγατρικές στην Ιρλανδία για να αποφύγει την καταβολή περισσότερου φόρου σε έσοδα που δεν προέρχονται από τις ΗΠΑ. Μάλιστα, η εταιρεία κατηγορείται ότι είναι μια απ’ τις πρώτες που ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν σύνθετες μεθόδους για να γλιτώνει την καταβολή περισσότερων φόρων. Και άλλες χώρες αρχίζουν να εξετάζουν τις σχετικές συμφωνίες της Apple με χώρες όπως η Ιρλανδία. Σύμφωνα με μια μελέτη των Center for Tax Justice και Education Fund, τα κέρδη της Apple εκτός ΗΠΑ ανέρχονται σε 181,1 δισεκατομμύρια δολάρια – περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία. Κι όμως, πληρώνει φόρο μόλις 2,3% επ’ αυτών των χρημάτων, σύμφωνα με τη μελέτη.
Starbucks
Τον περασμένο Οκτώβριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η Ολλανδία «είχε παραχωρήσει επιλεκτικά φορολογικά προνόμια» στη Starbucks το 2008 και έδωσε εντολή στη χώρα να ανακτήσει φόρους ύψους 20 έως 30 εκατομμυρίων ευρώ. Έρευνες αποκάλυψαν ότι η Starbucks περιέκοψε κατά 30 εκατομμύρια ευρώ το φόρο που πλήρωσε, καταβάλλοντας τελικά στην Ολλανδία μόλις 2,6 εκατομμύρια ευρώ τη στιγμή που είχε κέρδη 407 εκατομμύρια ευρώ – δηλαδή πλήρωσε φόρο λιγότερο από 1% επί των κερδών.
Ιkea
Ακόμα και μια ευρωπαϊκή εταιρεία έχει κατηγορηθεί για φοροδιαφυγή στην Ευρώπη. Η σουηδική πολυεθνική Ikea κατηγορείται ότι δεν πλήρωσε πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ σε φόρους τα τελευταία έξι χρόνια. Σύμφωνα με μια έκθεση του Κόμματος των Πρασίνων, η Ikea χρησιμοποιούσε τη θυγατρική της στην Ολλανδία για να μετακινεί εκεί χρήμα από τα ευρωπαϊκά της καταστήματα, και στη συνέχεια να το σπρώχνει σε φορολογικούς παραδείσους – στο Λιχτενστάιν και το Λουξεμβούργο. Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με την έκθεση; Το 2014 η Ikea δεν πλήρωσε φόρους 35 εκατομμυρίων ευρώ σε φόρους στη Γερμανία, 24 εκατομμύρια ευρώ στη Γαλλία, και 11,6 εκατομμύρια στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Amazon
Η Amazon φαίνεται πως αποφάσισε ότι ίσως αξίζει τελικά να πληρώνει περισσότερα σε φόρους. Σύμφωνα με αναφορές που είδαν το φως της δημοσιότητας τον περασμένο Μάιο, η εταιρεία θα αρχίσει να πληρώνει περισσότερους φόρους στις ευρωπαϊκές χώρες όπου δραστηριοποιείται, αντί να διοχετεύει το ρευστό σε μια εταιρεία holding στο Λουξεμβούργο. Σύμφωνα με τον The Guardian, ο γίγαντας της διαδικτυακής λιανικής έγινε η πρώτη εταιρεία τεχνολογίας στο Ηνωμένο Βασίλειο που αποκάλυψε τη σύνθετη φορολογική της δομή που διατηρεί στη χώρα αυτή και θα ξεκινήσει να εγγράφει τις πωλήσεις της εκεί. Αυτό συνέβη αφότου κάποιοι πολιτικοί πρότειναν να γίνει μποϊκοτάζ στην Amazon, αφότου αποκαλύφθηκε ότι πλήρωνε φόρους 4,2 εκατομμυρίων λιρών ενώ εμφάνιζε πωλήσεις ύψους 4,3 δισεκατομμυρίων λιρών. Πώς; Διοχετεύοντας τα έσοδα σε θυγατρική στο Λουξεμβούργο.
Gap
Τον Φεβρουάριο, ο λιανικός πωλητής μόδας Gap έγινε το τελευταίο brand που μπήκε στη λίστα των εταιρειών που έχουν απλήρωτους φόρους στην Ευρώπη, όταν αποκαλύφθηκε ότι η εταιρεία με έδρα το Σαν Φρανσίσκο δεν πλήρωσε σχεδόν καθόλου φόρους στη Βρετανία από το 2011 κι έπειτα. Κι αυτό φαίνεται να συνέβη παρόλο που οι πωλήσεις της άγγιξαν το 1 δισεκατομμύριο λίρες. Ο γίγαντας της λιανικής το πέτυχε αυτό μετακινώντας χρήματα σε μια ολλανδική εταιρεία – Gap (Netherlands) BV. Χάρη σ’ αυτό το σύστημα μεταφοράς εσόδων, δεν χρειάστηκε η εταιρεία να πληρώσει φόρο στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Microsoft
Ο τεχνολογικός γίγαντας με έδρα το Σηάτλ είναι άλλη μια εταιρεία που κατηγορείται ότι έχει χρησιμοποιήσει το Λουξεμβούργο ως φορολογικό παράδεισο για να μένει μακριά από τις φορολογικές αρχές. Το 2012, η Microsoft έστειλε στο Λουξεμβούργο ρευστό που έλαβε από πωλήσεις του νέου λειτουργικού της συστήματος Windows 8. Με αυτό τον τρόπο, απέφυγε να πληρώσει στο Ηνωμένο Βασίλειο εταιρικό φόρο σε πωλήσεις άνω των 1,7 δισεκατομμυρίων λιρών. Ακόμα χειρότερα, ο φόρος που η εταιρεία πλήρωσε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2011 ήταν 19 εκατομμύρια λίρες, που αντιστοιχεί μόλις στο 2,8% των εσόδων.