«Κλειδώνει» νέο «χαράτσι» σε όλες τις καταθέσεις;
- 16/03/2016, 12:01
- SHARE
Στο τραπέζι ξανά η θέσπιση φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές – Οι αντιδράσεις των τραπεζών και τα τεχνικά προβλήματα.
Στο τραπέζι βρίσκεται πλέον η επιβολή φόρου ή τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές, μέτρο για το οποίο η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών εξέφρασε ήδη στο υπουργείο Οικονομικών επιφυλάξεις και επισήμανε τα τεχνικά προβλήματα. Το υπουργείο Οικονομικών φέρεται να έχει επαναφέρει τη συγκεκριμένη πρόταση για όλες τις συναλλαγές στη προσπάθεια του να καλύψει μέρος από το δημοσιονομικό κενό.
Συγκεκριμένα η θέσπιση του φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές έχει επανέλθει δυναμικά στο προσκήνιο, καθώς το μέτρο προορίζεται για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού που δημιουργείται μέσα στο 2016 από τη μη επιβολή άλλων μέτρων, που αν και είχαν ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό του 2016, τελικώς δεν έχουν προχωρήσει.
Μάλιστα μέσω επιστολής της Λούκας Κατσέλη για λογαριασμό της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών φαίνεται μάλιστα ότι ο φόρος δεν θα αφορά κάποιες, αλλά όλες τις συναλλαγές. Οι τράπεζες λοιπόν αντιδρούν στον φόρο που φαίνεται ότι θα … κάτσει στο πέντε τοις χιλίοις.
Στην ουσία πρόκειται για μια επιβάρυνση 2 ευρώ για κάθε ανάληψη της τάξης των 420 ευρώ, όπως δικαιούται κάθε πολίτης λόγω των capital controls, επιβάρυνση μικρή ίσως σκεφτεί κανείς αλλά εάν πολλαπλασιαστεί επί τις αναλήψεις του έτους, δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητη.
Η επιβάρυνση δεν θα αφορά μονάχα στις αναλήψεις μετρητών αλλά σε όλες τις συναλλαγές μέσω τράπεζας, δηλαδή στις αγορές, στις καταθέσεις, στις αγορές μέσω κάρτας κλπ.
Το που θα μπει ο φόρος προκύπτει από τις αντιρρήσεις των τραπεζών που λένε ότι θα χρειαστούν ένα μήνα για τις αλλαγές των ATMs και τρεις μήνες για τα μηχανήματα POS.
Ταυτόχρονα γίνεται λόγος για αντικίνητρο για όσους επιλέγουν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, κάτι που σημαίνει ότι ο φόρος θα μπει και εκεί.
Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν ότι θα προκληθούν αδικίες μεγάλης έκτασης, αφού η επιβάρυνση θα είναι πολλαπλή για το ίδιο ποσό, για παράδειγμα, όταν κατατίθεται από τον εργοδότη και όταν γίνεται ανάληψη από τον εργαζόμενο, όπως και όταν γίνεται μεταφορά από λογαριασμό σε λογαριασμό του ίδιου καταθέτη.
Για παράδειγμα για να εισπράξει το μισθό του ένας εργαζόμενος θα υπάρχει φόρος στην κατάθεση από τον εργοδότη. Στη συνέχεια ο εργαζόμενος θα επιβαρύνεται με φόρο κάθε φορά που κάνει ανάληψη (2 ευρώ για κάθε ανάληψη των 420 ευρώ σημαίνει 8 ευρώ το μήνα ή τουλάχιστον 96 ευρώ το χρόνο.
Παράλληλα ο ίδιος πολίτης θα επιβαρύνεται με φόρο για να πληρώσει τη ΔΕΗ ή τον ΟΤΕ, αλλά και για να πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ και τις δόσεις της… εφορίας!
Από τη στιγμή μάλιστα που για να κτιστεί το αφορολόγητο θα χρειάζονται ηλεκτρονικές αποδείξεις, πληρωμή δηλαδή μέσω κάρτας, σε κάθε αγορά θα υπάρχει και ο φόρος.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών φαίνεται να μην συναινούν στο μέτρο αυτό, ενώ αντιδράσεις υπάρχουν και από παραγωγικούς φορείς που μιλούν για αντιαναπτυξιακό μέτρο Πρόκειται για μέτρο που είχε συζητηθεί και παλαιότερα και είχε απορριφθεί.
Όπως αναφέρουν στελέχη με γνώση των διαπραγματεύσεων, για να καλυφθεί το 1% των μη παραμετρικών μέτρων, η κυβέρνηση δεν έχει πολλές επιλογές.
Γι’ αυτό και επανέφερε την πρόταση για την επιβολή του φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές.