Συνεχίζεται ο αγώνας δρόμου για να πειστεί το κουαρτέτο
- 17/03/2016, 20:34
- SHARE
Παραμένουν και το Σάββατο οι θεσμοί στην Αθήνα, παρά τις πληροφορίες για αναχώρησή τους την Παρασκευή.
Μάχη με το χρόνο προκειμένου να καταλήξουν έστω σε μία “κατ’ αρχήν συμφωνία” δίνουν κυβέρνηση και κουαρτέτο, με τους επικεφαλής να παραμένουν και το Σάββατο στην Αθήνα, παρά τις πληροφορίες για αναχώρησή τους την Παρασκευή, ενόψει του Πάσχα των Καθολικών.
Η κυβέρνηση έφερε στο τραπέζι νέες προτάσεις τόσο για το ασφαλιστικό όσο και για το φορολογικό, προκειμένου να πείσει τους τεχνοκράτες, κυρίως του ΔΝΤ, που επιμένουν σε μεγάλες μειώσεις στο αφορολόγητο μισθωτών και συνταξιούχων, αλλά και σε μειώσεις των υφιστάμενων συντάξεων.
Κυβερνητικές πηγές εκφράζουν αισιοδοξία πως είναι εφικτός ένας συμβιβασμός, που θα περιλαμβάνει και αύξηση εργοδοτικών εισφορών, αλλά και μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις.
Η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να υποχωρήσει στο θέμα της μείωσης των επικουρικών συντάξεων, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για περικοπές έως 23% στις επικουρικές άνω των 150 ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει αποδεκτή και μία μικρή αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά περίπου 1%, κάτι που έως τώρα προσέκρουε στη σφοδρή αντίδραση του ΔΝΤ.
Στα σενάρια που πλέον εξετάζονται για την κατώτατη Εθνική Σύνταξη είναι να διαμορφωθεί κοντά στα 320 ευρώ, με 20 έτη ασφάλισης, ενώ η κυβέρνηση επιδιώκει και τη χορήγηση κατώτατης Εθνικής Σύνταξης 250-260 ευρώ με 15 έτη ασφάλισης.
Ωστόσο, η απόσταση είναι ακόμη μεγάλη, αφού το Ασφαλιστικό θα πρέπει να κλείσει στο σύνολό του και όχι μόνο με επιμέρους συμφωνίες για συγκεκριμένα μέτρα.
Επί του παρόντος, οι δύο πλευρές δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει στο κατά πόσο θα υπάρξουν περικοπές στις κύριες συντάξεις και για τους νυν συνταξιούχους, καθώς και στα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξιμων αποδοχών.
Στα θέματα της φορολογίας, η κυβέρνηση αφήνει να εννοηθεί ότι θα υπάρξει μείωση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους, κοντά στο ύψος, που έχουν θέσει οι δανειστές (7.000-8.000 ευρώ).
Το κουαρτέτο έχει ζητήσει ακόμη να εφαρμοστούν άμεσα και όλες οι αλλαγές στη φορολογία των αγροτών (συντελεστής από 13% στο 20%), τις οποίες η κυβέρνηση επιθυμεί να αποφύγει, καθώς επίσης και η αύξηση στη φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια (συντελεστής 15% από 11% για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ και 35% από 33% για υπερβάλλοντα εισοδήματα).
Καμία πρόοδος δεν έχει γίνει ακόμη στο ζήτημα των «κόκκινων δανείων» και της πώλησής τους σε funds του εξωτερικού, αφού η κυβέρνηση επιδιώκει αναβολή για τουλάχιστον τρία έτη και οι δανειστές επιμένουν στην άμεση απελευθέρωση των πωλήσεων.
Το ενδεχόμενο η αξιολόγηση να “σπάσει” σε κομμάτια είναι πλέον πολύ πιθανό, κυρίως γιατί οι Ευρωπαίοι, αλλά και η κυβέρνηση δεν θέλουν να δώσουν την εικόνα ενός νέου “ναυαγίου”. Πηγές πολύ κοντά στη διαπραγμάτευση δεν αποκλείουν την αποκαλούμενη “σαλαμοποίηση” όπου η ρευστότητα θα χορηγείται ανάλογα με την πρόοδο σε συγκεκριμένους τομείς.