Για τύπωμα χρήματος κάνει λόγο o επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ
- 18/03/2016, 13:51
- SHARE
«Η ΕΚΤ μπορεί να μειώσει ξανά τα επιτόκια και σε ακραίες συνθήκες θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει απευθείας τους πολίτες».
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να μειώσει ξανά τα επιτόκια, εάν δεν ενισχυθεί η ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης και – σε ακραίες συνθήκες- θα μπορούσε να εξετάσει ακόμη και την απευθείας ενίσχυση των πολιτών με τύπωμα χρήματος, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Πέτερ Πράετ σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica.
Με την ΕΚΤ να έχει μειώσει από την περασμένη εβδομάδα στο -0,4% το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων και στο 0% το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης των τραπεζών, ο Πράετ δήλωσε ότι τα επιτόκια δεν έχουν φθάσει το κατώτερο όριό τους, παρά το γεγονός ότι η κεντρική τράπεζα γνωρίζει την αρνητική επίπτωση που έχει το αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων στο περιθώριο κέρδους των τραπεζών.
«Όπως έχουν καταδείξει άλλες κεντρικές τράπεζες, δεν έχουμε φθάσει το φυσικό κατώτερο όριο», δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης. «Εάν αρνητικά σοκ επιδείνωναν τις προοπτικές ή αν οι συνθήκες χρηματοδότησης δεν προσαρμόζονταν στην κατεύθυνση και την έκταση που χρειάζεται για να ενισχυθεί η οικονομία και ο πληθωρισμός, μία μείωση των επιτοκίων παραμένει στο οπλοστάσιό μας», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς, αν η ΕΚΤ θα μπορούσε απλά να τυπώσει χρήμα και να το διαθέσει στους πολίτες της Ευρωζώνης, κάτι που αποτελεί μία ακραία μορφή πολιτικής χαλάρωσης που τη σκέφθηκε πρώτος ο Αμερικανός οικονομολόγος, Μίλτον Φρίντμαν, χρησιμοποιώντας τη μεταφορά ενός ιπτάμενου ελικόπτερου που πετά χρήματα, ο Πράετ δήλωσε ότι αυτό είναι μία δυνατότητα, τουλάχιστον θεωρητικά.
«Ναι, όλες οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να το κάνουν. Μπορείς να εκδώσεις χρήμα και να το διανείμεις στους πολίτες. Αυτό είναι το χρήμα από το ελικόπτερο», σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης, αλλά προειδοποίησε για τη λήψη ενός τέτοιου μέτρου, λέγοντας: Το ερώτημα είναι, εάν και πότε είναι ενδεδειγμένο να προσφύγεις σε ένα τέτοιο μέτρο, το οποίο είναι πράγματι ένα ακραίο μέσο».
Απαντώντας σε ερώτηση, αν θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξει κούρεμα του ελληνικού χρέους, ο Πράετ δεν απάντησε ξεκάθαρα. «Εάν κοιτάξετε τη βελτίωση που υπήρξε στην Ελλάδα πριν από την κρίση, όσον αφορά το διαθέσιμο εισόδημα, ήταν εντυπωσιακή και μετά υπήρξε πολύ γρήγορα η αντίθετη πορεία. Επομένως, βασιζόταν σε σαθρό έδαφος, σε ένα μεγάλο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, δανειζόταν χρήματα, έτσι σε κάποιο σημείο υπήρξε διόρθωση. Όλα αυτά σε κάνουν επιφυλακτικό να πεις ότι κάνουμε απλώς αυτό ή εκείνο και στηρίζουμε την ανάκαμψη, με απουσία ενός πολύ πειστικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων».
Ερωτηθείς, αν στο πρόγραμμα αγορών εταιρικών ομολόγων της ΕΚΤ μπορεί να ενταχθεί και η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen, που δυσκολεύεται με το σκάνδαλο εκπομπών αερίων, ο Πράετ δήλωσε: «Ναι, εφόσον έχει πιστοληπτική αξιολόγηση με επενδυτική διαβάθμιση. Υπάρχουν εταιρικά ομόλογα και σε άλλους τομείς, επίσης, όπως της κοινής ωφέλειας, τον ασφαλιστικό, τον τηλεπικοινωνιακό, τον ενεργειακό».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ