Σύνοδος Κορυφής: Τι περιλαμβάνει το τελευταίο προσχέδιο

Σύνοδος Κορυφής: Τι περιλαμβάνει το τελευταίο προσχέδιο
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Δ) συνομιλεί με τον ομόλογό του, του Λουξεμβούργου, Xavier BETTEL (Α) κατά τη διάρκεια της οικογενειακής φωτογραφίας, στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, την Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016, στις Βρυξέλλες, ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΑΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Σε εξέλιξη η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό. 

Ξεκίνησε η Σύνοδος Κορυφής μεταξύ των “28”, προκειμένου να ενημερωθούν για την έκβαση των συνομιλιών των Ευρωπαίων αξιωματούχων (Τουσκ, Γιούνκερ και του πρωθυπουργού της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε) με τον Αχμέτ Νταβούτογλου και να υιοθετήσουν τα συμπεράσματά τους για τη συνολική στρατηγική της ΕΕ για το προσφυγικό.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου θα συμμετάσχει αργότερα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με στόχο την επικύρωση της υπό διαμόρφωσης συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης είπε σε άλλους ηγέτες της ΕΕ ότι αποδέχεται το τελευταίο σχέδιο συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τη μεταναστευτική κρίση, έκανε γνωστό στο Ρόιτερς διπλωμάτης της ΕΕ, που δεν κατονομάζεται από το πρακτορείο.

Στο τελευταίο αυτό προσχέδιο εμπεριέχονται προτάσεις συμβιβασμού για τα τέσσερα αμφιλεγόμενα σημεία:

  1. Σε σχέση με τις ενστάσεις τις Κύπρου για το άνοιγμα των κεφαλαίων, υπάρχει συμβιβασμός που ικανοποιεί σύμφωνα με την ίδια πηγή τόσο την Κύπρο όσο και την Τουρκία, για το άνοιγμα του κεφαλαίου 33 (προϋπολογισμός) , το οποίο δεν έχει μπλοκαριστεί από την Κύπρο, εντός της ολλανδικής προεδρίας
  2. Σε σχέση με την ημερομηνία εφαρμογής του σχεδίου επανεισδοχής/επανεγκατάστασης “ένας προς έναν” μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας προτείνεται να οριστεί η 20η Μαρτίου
  3. Σε σχέση με τη νομιμότητα του εν λόγω σχεδίου, προτείνεται ότι θα είναι σε πλήρη συμφωνία με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, θα σέβεται δηλαδή την αρχή της ατομικής εξέτασης κάθε αίτησης ασύλου, ενώ στην τελική συμφωνία θα υπάρχει σαφής αναφορά στην αρχή μη επαναπροώθησης και στις μη συλλογικές επιστροφές
  4. Σε σχέση με την οικονομική ενίσχυση της Τουρκίας για τους πρόσφυγες, στην τελική συμφωνία προτείνεται να μην υπάρχουν νέα ποσά αλλά σαφής αναφορά σε συγκεκριμένα έργα που μπορούν να επωφεληθούν από τα ήδη υπάρχοντα 3 δισ. μέσα στην εβδομάδα για ταχύτερη εκταμίευση.

Δείτε περισσότερα εδώ

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η Ευρώπη πρέπει να κοιτάζει τις δικές της επιδόσεις στο μεταναστευτικό ζήτημα πριν να λέει στην Τουρκία τι να κάνει με τους πρόσφυγες, ενώ τόνισε ότι η χώρα του θα ακούει την κριτική από την Ευρώπη όσον αφορά τις επιδόσεις της στον σεβασμό των δικαιωμάτων όταν αυτή είναι σωστή, διαφορετικά θα κάνει αυτό που κρίνει απαραίτητο.

«Την ώρα που η Τουρκία φιλοξενεί τρία εκατομμύρια (μετανάστες), αυτοί που είναι ανίκανοι να βρουν χώρο για μια χούφτα πρόσφυγες, που στη μέση της Ευρώπης κρατούν αυτούς τους αθώους σε επαίσχυντες συνθήκες, πρέπει πρώτα να κοιτάζουν τους εαυτούς τους», τόνισε.

“Η συμφωνία με την Τουρκία θα συναφθεί σήμερα”
Ο προσωπάρχης του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία για τη μετανάστευση θα συναφθεί σήμερα. «Θα το κάνουμε σήμερα», έγραψε στο Twitter ο Μάρτιν Σελμάιρ.

Εξάλλου ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου έκανε γνωστό ότι αποδέχεται το τελευταίο σχέδιο συμφωνίας ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είχε συνομιλίες νωρίτερα σήμερα με τον Νταβούτογλου και τώρα ενημερώνει γι’ αυτές τους ηγέτες της ΕΕ, οι οποίοι πρέπει να εγκρίνουν τη συμφωνία πριν αυτή επισημοποιηθεί.