Πόσο γρήγορα μπορούν να επανέλθουν οι Βρυξέλλες μετά τις επιθέσεις;
- 23/03/2016, 19:01
- SHARE
Τι δείχνουν οι αντίστοιχες περιπτώσεις του πρόσφατου παρελθόντος σε Μαδρίτη και Λονδίνο.
Οι σημαντικές συγκοινωνιακές γραμμές από και προς τις Βρυξέλλες τίθενται ξανά σταδιακά σε λειτουργία, κι έπειτα από τις αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις η πρωτεύουσα του Βελγίου αναμένεται να ξεκινήσει τη διαδικασία επαναφοράς σε κανονικούς ρυθμούς.
Η πρόσφατη εμπειρία έχει δείξει ότι οι χώρες που έζησαν παρόμοια περιστατικά μπορούν να επανέλθουν σχετικά γρήγορα, ακόμη κι αν παρουσιαστεί μια βραχυχρόνια μείωση στον τουρισμό και στην επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη.
Μαδρίτη και Λονδίνο άντεξαν
Η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελούν τα πιο κοντινά παραδείγματα. Οι επιθέσεις του Μαρτίου του 2004 στις αμαξοστοιχίες της Μαδρίτης άφησαν πίσω τους 191 νεκρούς, τους περισσότερους που είδε ποτέ η χώρα έπειτα από τρομοκρατική επίθεση.
Παρόλα αυτά ο αριθμός της τουριστικής κίνησης επανήλθε εντός μερικών εβδομάδων στα νούμερα πριν από τις επιθέσεις.
Οι βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο στις 7 Ιουλίου του 2005, όπου άφησαν πίσω τους 52 νεκρούς, επηρέασαν ακόμη λιγότερο την τουριστική κίνηση. Μάλιστα, πρακτικά, η κίνηση δεν μειώθηκε σχεδόν καθόλου.
Σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδίου και Τουρισμού (WTTC), η τουριστική κίνηση σε μια χώρα επανέρχεται γρηγορότερα έπειτα από μια τρομοκρατική επίθεση, παρά μετά από μια φυσική καταστροφή.
Ανάλυση των Deloitte και STR Global δείχνει ότι ο ξενοδοχειακός κλάδος έχει γίνει πολύ πιο ανθεκτικός στα θέματα τρομοκρατίας τα τελευταία χρόνια και οι εταιρείες έχουν προωθήσει αποτελεσματικά σχέδια αντιμετώπισης κρίσιμων καταστάσεων.
Στη Νέα Υόρκη η πλήρης επαναφορά της πληρότητας των ξενοδοχείων μετά τις επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους, χρειάστηκε 34 μήνες, όμως το Λονδίνο και η Μαδρίτη ήταν εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις. Στην ισπανική πρωτεύουσα χρειάστηκε να περάσουν 12 μήνες, ενώ στη βρετανική μόλις 9 μήνες.
Παρά τις επιθέσεις, ο τουρισμός κρατάει γερά
Το 2015 ήταν μια χρονιά όπου οι τρομοκρατικές επιθέσεις σε μεγαλουπόλεις αυξήθηκαν δραματικά. Παρόλα αυτά ο τουρισμός παγκοσμίως ενισχύθηκε κατά 4%, με 1,5 δισ. ανθρώπους να ταξιδεύουν εντός του έτους.
Στην Ταϊλάνδη, για παράδειγμα, ο τουρισμός αυξήθηκε κατά 19% παρά το γεγονός ότι η βομβιστική επίθεση στη Μπανγκόκ κόστισε τη ζωή σε 20 ανθρώπους.
Όσον αφορά το Παρίσι, η ανάκαμψη του τουρισμού αναμένεται να έρθει σύντομα, όπως λένε ειδικοί του χώρου. Έπειτα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Νοεμβρίου που άφησαν πίσω τους 130 νεκρούς, οι αφίξεις στα ξενοδοχεία της γαλλικής πρωτεύουσας έπεσαν κατά 17%. Σύμφωνα με το WWTC, θα χρειαστούν έξι μήνες από εκείνη την περίοδο για να δούμε την πόλη να επιστρέφει στους κανονικούς τουριστικούς ρυθμούς.
Όμως, έπειτα από τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες, ειδικοί οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι εάν ακολουθήσει κι άλλο μπαράζ τρομοκρατικών επιθέσεων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τότε η κατάσταση θα χρειαστεί πολύ περισσότερο χρόνο για να επανέλθει στην κανονικότητα.