Πολλά τα ανοιχτά μέτωπα της κυβέρνησης
- 28/03/2016, 09:15
- SHARE
H «βαριά» ατζέντα του πρωθυπουργού για αυτή την την εβδομάδα- Τι θα γίνει με την παραμονή ή μη του Γιάννη Μουζάλα στην κυβέρνηση.
του Αντώνη Αντζολέτου
Μέσα από μια «καταιγίδα» εξελίξεων και πιέσεων τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό συνεδριάζει σήμερα το πρωί στη Βουλή υπό τον πρωθυπουργό το αρμόδιο κυβερνητικό όργανο στο καθορισμένο «ραντεβού της Δευτέρας», προκειμένου να μπει στο τραπέζι ο προγραμματισμός της εβδομάδας. Τα «μέτωπα» που έχει να αναλύσει ο πρωθυπουργός με τους συνεργάτες του είναι πολλά:
Αγωνία για το προσφυγικό
Το τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες και η ανάδειξη συντηρητικών φωνών στην Ευρώπη, που κλείνουν περαιτέρω τα σύνορα και δυσκολεύουν ακόμα και την εθελοντική συμμετοχή των χωρών στη συμφωνία, έχει προβληματίσει το Μέγαρο Μαξίμου.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο δεν αποκλείεται η συζήτηση για οικονομική συνεισφορά των κρατών – μελών, που αρνούνται να συνδράμουν, να ανοίξει πιο νωρίς και να τεθεί επιτακτικά από την ελληνική πλευρά. Το ενδεχόμενο αυτό, άλλωστε, είχε επισημάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε αμέσως μετά την συμφωνία της 18ης Μαρτίου.
Η στάση της Τουρκικής πλευράς εξακολουθεί να προβληματίζει την κυβέρνηση. Η μείωση των ροών που καταγράφηκε τις τελευταίες ημέρες δεν είναι ενδεικτική και αποδίδεται κυρίως στην κακοκαιρία. Από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής πιστεύουν πως αυτή η εβδομάδα θα είναι καθοριστική για την υλοποίηση της συμφωνίας και την «καλή θέληση» που πρέπει να δείξει η γειτονική χώρα.
Στο επίκεντρο θα βρεθεί αυτή την εβδομάδα πρωτίστως η Ειδομένη και δευτερευόντως ο Πειραιάς προκειμένου οι πρόσφυγες να μεταφερθούν σε ασφαλείς δομές φιλοξενίας.
Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να συνεχίσει τις επαφές του, ώστε να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατόν ο στόχος που έχει θέσει ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος για 6.000 μετεγκαταστάσεις το μήνα.
Το θέμα Μουζάλα
Μετά τη συζήτηση για τα ζητήματα δικαιοσύνης και διαφάνειας στη Βουλή, που έχει προκαλέσει η ίδια η κυβέρνηση, αναμένεται να πραγματοποιηθεί το πολυαναμενόμενο τετ α τετ του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο. Οι δυο άνδρες δεν αποκλείεται να συναντηθούν ακόμα και την Τετάρτη.
Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, μιλώντας στο NEWS 247, εκτιμούσαν πως η ένταση θα αποκλιμακωθεί με βάση τις δηλώσεις που έχουν γίνει όλο το τελευταίο διάστημα, αλλά και το γεγονός πως οι τόνοι έχουν πέσει και από την πλευρά του Πάνου Καμμένου.
Όσον αφορά την επιμονή του υπουργού Εθνικής Άμυνας για μη στήριξη και παροχή εμπιστοσύνης στον Γιάννη Μουζάλα, καλά ενημερωμένες πηγές εκτιμούσαν στο NEWS 247, πως το όλο θέμα θα μεταφερθεί στον επικείμενο ανασχηματισμό που θα λάβει χώρα μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Το «βλέμμα» στην κοινοβουλευτική ομάδα
Η συμφωνία επανεισδοχής μεταναστών και προσφύγων στην Τουρκία και στις χώρες προέλευσης, καθώς και τα κλειστά κέντρα φιλοξενίας έχουν προκαλέσει «θόρυβο» στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ από αντιδράσεις ορισμένων στελεχών, αλλά και μελών της κίνησης των «53+».
Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη δείχνουν να μην ανησυχούν για τους προβληματισμούς που εκφράζονται και να θεωρούν, ως ένα βαθμό, αναμενόμενη αυτή την στάση. Σε συνομιλία του NEWS 247 αυτό που δήλωναν είναι «πως πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν τον βαθμό δυσκολίας. Θα προτιμούσαν να μην υπήρχε καθόλου συμφωνία;» τόνιζαν χαρακτηριστικά.
Ενδεικτικό, πάντως του «εκνευρισμού» που υπάρχει μέσα στο κόμμα είναι το σχόλιο που δημοσίευσε το Σάββατο η εφημερίδα «Η ΕΠΟΧΗ» με τίτλο «Το κόμμα ως δεξιός ψάλτης της κυβέρνησης» με ευθεία επίθεση προς τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος Πάνο Ρήγα.
«Αγκάθι» η διαπραγμάτευση
Με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να επιμένει πως το δημοσιονομικό κενό είναι στα 8 δισ. ευρώ, την Κομισιόν να το τοποθετεί στα 6 και την ελληνική πλευρά να το προσδιορίζει στα 5 δισεκατομμύρια, το κλείσιμο της αξιολόγησης μοιάζει να είναι ακόμα μια δύσκολη εξίσωση.
Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι το όλο ζήτημα θα έχει κλείσει στα τέλη Απριλίου με μικρές διαφωνίες να έχουν παραμείνει από την πλευρά του ΔΝΤ, ως προς το ύψος του αφορολόγητου ορίου, αλλά και στο ασφαλιστικό για την εθνική σύνταξη και τα ποσοστά αναπλήρωσης.
Οι επαφές σε τεχνικό επίπεδο με τους δανειστές και σε επίπεδο τηλεδιασκέψεων αναμένεται να συνεχιστεί με εντατικούς ρυθμούς.
Από την κυβέρνηση προτάσσουν συνεχώς την έναρξη της συζήτησης για την απομείωση του χρέους συνδέοντάς την άμεσα με το κλείσιμο της αξιολόγησης. Αυτό, άλλωστε θα είναι και το επιχείρημα του Μαξίμου προς τους βουλευτές που θα εκφράσουν ενστάσεις ως προς τις παραχωρήσεις που έχει κάνει η Αθήνα για το κλείσιμο του προγράμματος.
Το χρονοδιάγραμμα της αξιολόγησης
2 Απριλίου: Επιστρέφουν οι εκπρόσωποι των θεσμών
4 Απριλίου: Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις
7 Απριλίου: Συνεδριάζει το Euroworking Group
12-13 Απριλίου: Αναχωρούν οι θεσμοί
15-17 Απριλίου: Εαρινή Σύνοδος του Δ.Ν.Τ με συμμετοχή του Ευκλείδη Τσακαλώτου και των επικεφαλής των θεσμών
22 Απριλίου: Συνεδρίαση Eurogroup
Η κόντρα με την Ν.Δ για την διαπλοκή
Η καθιερωμένη συνεδρίαση του προεδρείου της κοινοβουλευτικής ομάδας, που γίνεται κάθε Τρίτη, αναμένεται να έχει έναν διευρυμένο χαρακτήρα, καθώς αύριο στις 7 το απόγευμα θα διεξαχθεί η «μητέρα των μαχών» για τα θέματα δικαιοσύνης και διαφθοράς. Μέγαρο Μαξίμου και ΝΔ «ακόνισαν τα μαχαίρια τους» μέσα στο Σαββατοκύριακο με αφορμή δημοσίευμα του «ΕΘΝΟΥΣ» για την υπόθεση των φερόμενων ως εκβιαστών δημοσιογράφων και σίγουρα οι τόνοι αναμένεται να ανέβουν στα ύψη.
Πρελούδιο της κόντρας που θα ακολουθήσει ήταν και η εναλλαγή ανακοινώσεων μεταξύ Όλγας Γεροβασίλη και Γιώργου Κουμουτσάκου με την κυβερνητική εκπρόσωπο να αναφέρει στο twitter χθες το βράδυ , μετά την αγωγή εναντίον της από τον εκπρόσωπο τύπου της ΝΔ, πως «το πολιτικό πρόβλημα της πιθανής εμπλοκής της Νέας Δημοκρατίας με τους κατηγορούμενους για εκβιασμό δημοσιογράφους δεν θα επιτρέψουμε να εμφανιστεί σαν να πρόκειται για προσωπική μου διένεξη με τον κ. Κουμουτσάκο.»
Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος αναμένεται κατά τη διάρκεια της συζήτησης να περιγράψουν τον τρόπο που λειτουργούσε το σύστημα εξουσίας τα περασμένα χρόνια ζητώντας συγκεκριμένες απαντήσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Πηγή: news247.gr