Ένα τεστ λογικής
- 29/03/2016, 10:47
- SHARE
Εάν 1=5 , 2=25 , 3=325, 4=4325 , Τότε 5=; Για να μη γερνάει το μυαλό…
Είναι πια γνωστό, ότι ο εγκέφαλός μας δεν είναι όργανο στατικό. Αναπτύσσεται, μεγαλώνει, γερνάει. Και αρρωσταίνει. Οι νευρώνες, δηλαδή τα εγκεφαλικά κύτταρα, είναι οι βάσεις της λειτουργίας μας. Της πνευματικής, της κινητικής, της συναισθηματικής. Και όσο μεγαλώνουμε αυτοί «πεθαίνουν». Σε σχετικά πρόσφατες μελέτες, αποδείχτηκε, ότι σε οποιαδήποτε ηλικία κάποιοι από αυτούς μπορούν να ξαναγεννηθούν. Η ικανότητα του εγκεφάλου να μετασχηματίζεται ανάλογα με τα εξωτερικά ερεθίσματα ονομάζεται πλαστικότητα. Μια από τις διαπιστωμένες αιτίες της «αναγέννησης» των κυττάρων είναι η «μάθηση». Όσο πιο πολύ απασχολούμε τον νου με προβλήματα, σταυρόλεξα, εκμάθηση γλωσσών κλπ, τόσο βοηθάμε τη διαδικασία αυτή να εκδηλωθεί και τόσο αντιστέκεται στην γήρανσή του το μυαλό μας.
Το τεστ που βλέπετε -ως παράδειγμα – για κάποιο λόγο κυκλοφορεί ως Harvard test-, και η λύση του, που μπορείτε να βρείτε ευκολότατα στο διαδίκτυο, έχει μια ιδιαιτερότητα. Eίναι δύσκολο. Μόνο το 19% βρίσκει την σωστή απάντηση. Και είναι ιδιαίτερο γιατί οι περισσότεροι προσπαθούν να το λύσουν με μαθηματικά. Όμως η λύση του είναι λογική. Θα μου πείτε και τα μαθηματικά λογική είναι. Αλλά έχουν κανόνες και πράξεις, που δεν ισχύουν για το τεστ μας.
Μια καλή μέθοδος είναι η παρακολούθηση μαθημάτων από το διαδίκτυο. Εδώ και λίγα χρόνια τα καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου έχουν ανεβάσει στο διαδίκτυο μαθήματα περιορισμένης διάρκειας και δωρεάν (MOOC’s), που απευθύνονται σε όλους. Το MIT, το Harvard κλπ χρησιμοποιώντας τις πλατφόρμες courserα, edx κ.α. προσφέρουν δυνατότητες να παρακολουθήσουμε μαθήματα από το σπίτι μας. Ιστορία. Μαθηματικά, Γλώσσες, Πληροφορική, Περιβάλλον και άλλες επιστήμες στα Αγγλικά, τα Γαλλικά, τα Κινέζικα κλπ, είναι στην διάθεσή μας για να αποκτήσουμε γνώσεις. Αλλά και για να εξασκήσουμε τον εγκέφαλό μας που γερνάει και να αναζωογονήσουμε τα εγκεφαλικά μας κύτταρα.
Τα έχουμε ξαναπεί αυτά, αλλά επανέρχομαι μια και η μοναδική μέχρι στιγμής δυνατότητα να παρακολουθήσουμε ένα MOOC στα Ελληνικά έχει οργανωθεί από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης. Με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Νιάρχου. Δύο καινούρια μαθήματα άρχισαν λοιπόν αυτό τον καιρό. Το ένα διδάσκεται από την ψυχή του εγχειρήματος, τον Στέφανο Τραχανά, και είναι η ‘’Εφαρμοσμένη Κβαντομηχανική2-Μόρια’’. Το άλλο είναι ‘’Η Επανάσταση του 1981’’, το οποίο διδάσκει η καθηγήτρια ΕΚΠΑ Μαρία Ευθυμίου. Στους συνδέσμους μπορείτε να δείτε ενδεικτικά δύο βίντεο.
Είναι ιδιαίτερα λυπηρό που με εξαίρεση του Mathesis, κανένα ΑΕΙ δεν μπήκε στον κόπο να συμμετάσχει σε αυτό που πολλοί θεωρούν ως το μέλλον της διάδοσης των γνώσεων. Την Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία, Μυθολογία, Ιστορία παρουσιάζουν ξένα Πανεπιστήμια! Και αυτή η «αποχή» είναι ενδεικτική, κατά τη γνώμη μου, της κλειστοφοβικής Ανωτάτης Εκπαίδευσης. Αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.
Για να μείνουμε στους νευρώνες, μια άλλη κατηγορία αναγέννησής τους είναι τα χόμπι. Το γκολφ και η γιόγκα είναι σπορ στα οποία πάντα μαθαίνεις. Τα swing ή ο χαιρετισμός στον ήλιο, η στάση του σκύλου, βοηθάνε τον εγκέφαλο. Επί πλέον, τα αθλήματα αυτά – όπως και η κολύμβηση – μπορούμε να τα ασκούμε μέχρι την παραμονή του θανάτου, σε αντίθεση με άλλα που υποχρεωνόμαστε να τα σταματήσουμε σχετικά νωρίς.
Όταν ήρθε η ώρα να βγω στη σύνταξη, αποφάσισα να επισκεφτώ έναν ψυχολόγο. Το αίτημά μου ήταν σαφές. Πώς πρέπει να προετοιμαστώ για την μετάβαση από την εντατική εργασία, στην χαλαρή απραξία. Θυμάμαι την απάντησή του. «Μα θα πρέπει να αναπτύξετε την “στρατηγική της συνδρομής’’. Γραφτείτε στην όπερα για ένα χρόνο. Γίνεται μέλος μιας λέσχης bridge ή ανάγνωσης. Κάποια δραστηριότητα με τακτική επανάληψη».
Συνεπώς; Αν θέλουμε να κρατήσουμε σε καλή κατάσταση την πνευματική και σωματική μας υγεία την εποχή που γηράσκει, ο νους και το σώμα πρέπει να ασκούνται οργανωμένα, με συνέπεια και με ρουτίνα. Όπως έλεγαν και αρχαίοι ‘’νους υγιής, εν..’’. Ωχ. Το ξέχασα!