Diplohack Athens: Ανοίγοντας το «μαύρο κουτί» της Ευρώπης
- 29/03/2016, 20:15
- SHARE
To Diplohack έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα Ανοιχτά Δεδομένα για τη δημιουργία νέων καινοτόμων υπηρεσιών και εργαλείων; Πώς μπορούν τα Ανοιχτά Δεδομένα να λειτουργήσουν ως καταλύτης στη διαχείριση κρίσεων και στην ενεργή εμπλοκή φορέων; Πώς μπορούμε να κάνουμε πιο διαφανή τη διαδικασία λήψης αποφάσεων εντός της Ε.Ε.;
To Diplohack έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα!
Το Impact Hub Athens σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ολλανδίας στην Αθήνα και με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ιρλανδίας στην Αθήνα, διοργανώνουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένα hackathon με στόχο την παραγωγή ιδεών για την προώθηση της διαφάνειας στην Ευρώπη, στις 8, 9 & 10 Απριλίου, στο Orange Grove.
Ερευνητές, διπλωμάτες, developers, δημοσιογράφοι, κοινωνικοί επιχειρηματίες, designers και ενεργοί πολίτες καλούνται να ενώσουν τις δυνάμεις τους! Για ένα Σαββατοκύριακο θα δουλέψουν μαζί, αναπτύσσοντας νέες επιχειρηματικές ιδέες, υπηρεσίες, προϊόντα και εργαλεία που μπορούν να δημιουργήσουν μια πιο προσβάσιμη και πιο ανοιχτή προς όλους τους πολίτες διαδικασία λήψης αποφάσεων, στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.
Το Diplohack Athens αποτελεί μέρος μιας σειράς από hackathons που ήδη διενεργούνται σε όλη την Ευρώπη, στο πλαίσιο της ολλανδικής προεδρίας στο Συμβούλιο της Ε.Ε. για το πρώτο εξάμηνο του 2016. Τα hackathons ξεκίνησαν ως “απάντηση” σε ένα κάλεσμα του Ολλανδού υπουργού εξωτερικών, κ. Bert Koenders, ο οποίος προκάλεσε τους πολίτες της Ε.Ε. να «ρίξουν φως στο μαύρο κουτί των Βρυξελλών». Με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ιρλανδίας, η Ολλανδική Πρεσβεία συνεργάζεται με το Impact Hub Athens, φέρνοντας κοντά δημιουργικά μυαλά, ενεργούς πολίτες και εμπειρογνώμονες σε ένα εργαστήριο συν-δημιουργίας, με σκοπό την παραγωγή καινοτόμων πρωτοβουλιών και εφαρμόσιμων προτάσεων στους τομείς των ανοιχτών δεδομένων και της διαφάνειας.
Τα Ανοιχτά Δεδομένα (Open Data) έχουν τη δύναμη να απελευθερώσουν την καινοτομία και να αναδιαμορφώσουν κάθε τομέα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Ο ρόλος των ενεργών πολιτών είναι παραπάνω από κρίσιμος σε αυτή τη διαδασία, καθώς οι πολίτες είναι αυτοί που μπορούν να διασφαλίσουν και να ελέγξουν τη σωστή χρήση και αξιοποίηση της πληροφορίας από τα κέντρα αποφάσεων. Λαμβάνοντας υπόψιν τις τρέχουσες εξελίξεις στην ευρωπαϊκή σκηνή, οι συμμετοχικές και οι συν-δημιουργικές διαδικασίες μπορούν να λειτουργήσουν ως καταλύτες για την ανάπτυξη ιδεών, που μπορούν να δώσουν λύσεις στα καίρια ζητήματα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η Ευρώπη αυτή τη στιγμή.