«Παράθυρο» για χαλάρωση από τα συνεχή μέτρα…το 2018
- 29/03/2016, 21:38
- SHARE
Η κυβέρνηση επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τη φορολαίλαπα που έρχεται – Γιατί το ΔΝΤ ξαφνικά εμφανίζεται πιο «ελαστικό».
“Παράθυρο” για δημοσιονομική χαλάρωση το 2018, εφόσον η πορεία των εσόδων είναι καλύτερη, αφήνει η κυβέρνηση, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τη φορολαίλαπα που έρχεται. Αφήνει, δηλαδή, ανοιχτό το ενδεχόμενο να νομοθετήσει μέτρα, αλλά τελικά να μην τα εφαρμόσει!
Το «χρύσωμα» του χαπιού, που ξεκίνησε από χθες με τις διαρροές για 8 δόσεις στο φόρο εισοδήματος, αλλά και για αναβολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, που έχουν πληγεί περισσότερο από τις μεταναστευτικές ροές, συνεχίστηκε σήμερα από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη στη Βουλή.
Ο κ. Χουλιαράκης αλλάζει τη ρητορική της κυβέρνησης για την επιβολή του ειδικού τέλους στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ. Πλέον, η κυβέρνηση δεν μιλά για το συγκεκριμένο μέτρο, αλλά για κάποιου είδους «συμφωνία» με τον ΟΠΑΠ, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τις πληροφορίες, ότι θα αναζητηθούν από άλλη πηγή τα έσοδα που είχαν προβλεφθεί από το συγκεκριμένο μέτρο.
Παράλληλα, εναποθέτει τις ελπίδες της και στην ανάπτυξη, ώστε να αυξηθούν τα έσοδα, ενώ για άλλη μία φορά επαναφέρει το θέμα της βελτίωσης της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η κυβέρνηση θα πρέπει να ψηφίσει μέτρα ύψους 5,6 δισ. ευρώ μέσα στις επόμενες εβδομάδες, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση έως τις 15 Απριλίου. Αυτό είναι το νέο ορόσημο, καθώς τόσο οι υπουργοί όσο και οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου θα πρέπει να αναχωρήσουν για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ. Κατά συνέπεια, δεν θα προλάβουν να επιστρέψουν πριν το Eurogroup της 22ας Απριλίου, όταν και θα πρέπει να εγκριθεί η συμφωνία.
Το τοπίο γύρω από την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα παραμένει «θολό», αφού το τελευταίο διάστημα οι εκπρόσωποί του εμφανίζονται ιδιαίτερα «χαλαροί» στα δημοσιονομικά θέματα, τηρώντας μια…στάση αναμονής.
Όπως εκτιμούν πηγές πολύ κοντά στη διαπραγμάτευση, το Ταμείο δε μπορεί να παραβεί το καταστατικό του και να δανείσει μια χώρα της οποίας το χρέος δεν θεωρείται βιώσιμο. Βλέπουν, λοιπόν, ως μία λύση την πιθανή νέα αναβολή στην πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ και την παραμονή του σε ρόλο τεχνικού συμβούλου, όπως γίνεται σήμερα.
Ήδη, σε πολλές ανεπίσημες συζητήσεις γίνεται λόγος για αναμονή έως τη δεύτερη αξιολόγηση προκειμένου να αποφασιστεί η συμμετοχή ή όχι του Ταμείου.
Κάτι τέτοιο, φυσικά, θα σήμαινε και αναβολή στη συζήτηση για το χρέος, που η κυβέρνηση επιθυμεί να «πλασάρει» ως αντίβαρο στα μέτρα.