Οι πιο απογοητευτικοί επιχειρηματικοί ηγέτες στον κόσμο
- 31/03/2016, 17:02
- SHARE
Ποια είναι τα λάθη που «σημάδεψαν» την επιχειρηματική τους καριέρα.
Το 2015 γίναμε μάρτυρες πολλών αποτυχημένων αποφάσεων που έλαβαν επιχειρηματικοί ηγέτες.
Σας παρουσιάζουμε μερικές από τις χειρότερες, μαζί με τους εμπνευστές τους:
Μάρτιν Βίντερκορν - Πρώην Πρόεδρος της Volkswagen
Ο Βίντερκορν ηγείτο της VW όταν ελήφθησαν οι κρίσιμες αποφάσεις που οδήγησαν στο καταστροφικό σκάνδαλο, με την τοποθέτηση λογισμικού που χειραγωγούσε τις εκπομπές καυσαερίων σε περίπου 11 εκατομμύρια ντίζελ οχήματα. Ο ίδιος επιμένει ότι δεν είχε ιδέα του τι γινόταν, ισχυρισμός που δεν πείθει τους επικριτές του δεδομένου ότι το στυλ διοίκησής του δεν άφηνε τίποτα στην τύχη.
Ελίζαμπεθ Χολμς - Ιδρύτρια της Theranos
Η Χολμς, που κάποτε θεωρείτο το παιδί-θαύμα της Silicon Valley, ηγείται μιας startup που επιδιώκει να αποδιοργανώσει τον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης προσφέροντας φτηνότερες και λιγότερο παρεμβατικές ιατρικές εξετάσεις. Όμως, η φήμη της εταιρείας πλήττεται. Μια έρευνα της Wall Street Journal έθεσε υπό αμφισβήτηση κάποιους από τους βασικούς ισχυρισμούς της εταιρείας, αλλά η Χολμς συνεχίζει να υπεραμύνεται των μεθόδων της Theranos – ενώ την ίδια στιγμή αρνείται να επιτρέψει την αξιολόγησή τους από τρίτους.
Μάρτιν Σκρέλι - Ιδρυτής και πρώην CEO της Turing Pharmaceuticals
Ο Σκρέλι είναι πολύ πιο έξυπνος από μας – τόσο έξυπνος που κατέστρωσε μια στρατηγική για να αγοράζει φτηνά φάρμακα και να τα πουλά σε αστρονομικές τιμές. Τελικά, κατέληξε να συλληφθεί, να καταδικαστεί και να χάσει τη δουλειά του, αφότου πρώτα το σύνολο της φαρμακοβιομηχανίας προσέλκυσε τα φώτα της δημοσιότητας και την προσοχή όλης της Αμερικής.
Μαρίσα Μάγιερ - CEO της Yahoo
Κανείς δεν πίστευε ότι οι προκλήσεις που θα αντιμετώπιζε η Μάγιερ όταν βρέθηκε στο τιμόνι της Yahoo θα ήταν εύκολες. Όμως, τέσσερα χρόνια μετά, τα κέρδη συνεχίζουν να κάνουν βουτιά και το ένα φιάσκο διαδέχεται το άλλο. Η στρατηγική της είναι ασαφής – ας πούμε, δεν έχει αποφασίσει αν θα μετατρέψει τη Yahoo σε εταιρεία holding για να διαχειρίζεται το μερίδιό της στην Alibaba ή αν, αντίθετα, θα αφήσει το πολύτιμο μερίδιο στην Alibaba να αυτονομηθεί.
Τόνι Σιε - CEO της Zappos
Ο Σιε είναι ένας γκουρού της ηγεσίας, αλλά στην Zappos έφερε τα πάνω κάτω δίχως επιτυχία. Συγκεκριμένα, ξεφορτώθηκε όλα τα αφεντικά – την ίδια την ιδέα των προϊσταμένων – υιοθετώντας ένα μοντέλο προσωπικής αυτοδιοίκησης γνωστό ως «ολοκρατία». Το αποτέλεσμα; Ένα κύμα εξόδου στελεχών, καθώς 29% του προσωπικού εγκατέλειψε την εταιρεία μέσα σε ένα μόλις χρόνο.
Πάρκερ Κόνραντ - Πρώην CEO της Zenefits
Στα πρώτα δύο χρόνια, η εταιρεία λογισμικού σχετικού με τις παροχές στους εργαζομένους αναπτυσσόταν με τρομακτικούς ρυθμούς, όμως τα πράγματα άλλαξαν. Πέρυσι, η Zenefits δεν πέτυχε τους στόχους της, με συνέπεια η Fidelity Investments να αναθεωρήσει προς τα κάτω την αξία του μεριδίου της στην εταιρεία κατά 48%. Το τελικό πλήγμα ήρθε τον Φλεβάρη, όταν αποκαλύφθηκε ότι οι εργαζόμενοι συστηματικά παραποιούσαν τα στοιχεία σε σχέση με τη συμμετοχή τους σε υποχρεωτικά εκπαιδευτικά προγράμματα. Και κάπως έτσι ο Κόνραντ εκδιώχθηκε.
Μάικλ Πίρσον - Απερχόμενος CEO της Valeant
H Valeant ανακοίνωσε την πρόθεσή της να βρει νέο CEO μερικές μέρες μόλις αφότου ο Πίρσον επέστρεψε από δίμηνη αναρρωτική άδεια. Ο λόγος; Η καναδική φαρμακευτική εταιρεία κατηγορήθηκε για παράνομες λογιστικές πρακτικές. Συγκεκριμένα, καταγράφονταν έσοδα από πωλήσεις μιας εταιρείας ταχυδρομικής αποστολής φαρμάκων, την Philidor, η οποία παραπλανούσε τους ασφαλισμένους ώστε να αγοράζουν φάρμακα της Valeant.
Γκουστάβο Μαρτίνεζ - Πρώην CEO της J. Walter Thompson
Οι κατηγορίες εναντίον του Μαρτίνεζ για ρατσιστικά και σεξιστικά σχόλια ήταν σοκαριστικές. Εν τέλει, ο ίδιος παραιτήθηκε από το τιμόνι της J. Walter Thompson αφότου η επικεφαλής επικοινωνίας της εταιρείας, Έριν Τζόνσον, υπέβαλλε αγωγή, ισχυριζόμενη ότι ο Μαρτίνεζ της είχε μιλήσει πολλές φορές με επιθετικό τρόπο, ενώ είχε χειροδικήσει και εναντίον της. Ενδεικτικά, μια φορά ο Μαρτίνεζ φέρεται να της είπε «να έρθει ώστε να την βιάσει στην τουαλέτα». Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες.
Στιβ Ελς & Μοντγκόμερι Μόραν - Συν-διευθύνοντες σύμβουλοι της Chipotle
Η Chipotle υποσχόταν «φαί με ακεραιότητα» και για χρόνια λάμβανε επαίνους από τον επιχειρηματικό τύπο. Όχι πλέον. Ένας εφιάλτης ασθενειών που σχετίζονται με τα τρόφιμα έχει ξεσπάσει και δεν λέει να υποχωρήσει – δεν είναι μόνο το βακτήριο E.coli αλλά και σαλμονέλα και νοροϊός – και οι Ελς και Μόραν έκαναν ό,τι δεν πρέπει να κάνει ένας ηγέτης εν μέσω μιας κρίσης. Αντί να αναλάβουν την ευθύνη, κατηγόρησαν όλους τους άλλους – μέσα ενημέρωσης, το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων, κλπ. Και μόλις δεσμεύτηκαν ότι το πρόβλημα είχε λυθεί, άλλα δύο κρούσματα νοροϊού έκαναν την εμφάνισή τους.
Τζεφ Σμίσεκ - Πρώην CEO της United Continental
Ο Σμίσεκ παραιτήθηκε ξαφνικά τον προηγούμενο Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης, η United συνέχιζε να προσφέρει πτήσεις μεταξύ Νιούαρκ και Κολούμπια παρόλο που η ζήτηση ήταν ελάχιστη, επειδή ο τότε πρόεδρος της Λιμενικής Αρχής Νέας Υόρκης και Νιού Τζέρσεϊ ήθελε να πάει στο εξοχικό του. Ο λόγος που ο Σμίσεκ έκανε χάρες στον συγκεκριμένο αξιωματούχο ήταν επειδή ήθελε να εξασφαλίσει έργα στο Νιούαρκ.