Panama Papers: Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι αποκαλύψεις
- 04/04/2016, 13:52
- SHARE
«Τριγμοί» στην Ισλανδία, δράσεις προαναγγέλλουν Αγγλία και Γαλλία.
Η πρώην πρωθυπουργός της Ισλανδίας Γιοχάνα Σιγκούρνταντοτιρ κάλεσε τον σημερινό πρωθυπουργό και διάδοχό της να παραιτηθεί έπειτα από την εμφάνιση του ονόματός του στη διεθνή έρευνα για τις δραστηριότητες των offshore, το ξέπλυμα χρήματος και τη φοροδιαφυγή.
«Ο πρωθυπουργός Σίγκμουντουρ Ντάβιντ Γκουνλάουγκσον οφείλει να παραιτηθεί αμέσως…οι άνθρωποι δεν πρέπει να έχουν έναν πρωθυπουργό για τον οποίο ντρέπονται… Ο πρωθυπουργός έδειξε τις διαθέσεις του απέναντι στο ισλανδικό νόμισμα και στην ισλανδική οικονομία τοποθετώντας τα χρήματά του σε φορολογικό παράδεισο. Ο πρωθυπουργός δεν φαίνεται να καταλαβαίνει τι σημαίνει ηθική», έγραψε στο Facebook η τέως πρωθυπουργός, η οποία ετέθη επικεφαλής της κυβέρνησης της Ισλανδίας το 2009 κατά την κορύφωση της οικονομικής κρίσης και χαίρει εκτίμησης για την ακεραιότητά της.
Σύμφωνα με τα αρχεία που αποκαλύφθηκαν από το International Consortium of Investagation Journalists (ICIJ), ο Ισλανδός πρωθυπουργός ίδρυσε μαζί με τη σύζυγό του εταιρεία στις βρετανικές Παρθένες Νήσους για να κρύψει εκεί εκατομμύρια δολάρια.
Ο Σίγκμουντουρ Ντάβιντ Γκουνλάουγκσον εξελέγη το 2013 υποσχόμενος να απομακρυνθεί από τις πρακτικές που οδήγησαν την Ισλανδία σε διαδοχικές χρηματοπιστωτικές κρίσεις και έκτοτε έχει ορκισθεί πίστη στην ισλανδική κορώνα.
Η Ισλανδία, η οποία έγινε η πρώτη χώρα της δυτικής Ευρώπης που ζήτησε τη συνδρομή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, έχει αρχίσει να απαλλάσσεται από τα ίχνη της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Οι αποκαλύψεις συγκλονίζουν τη μικρή χώρα που έχει σημαδευτεί από τις χρηματοπιστωτικές υπερβάσεις κατά τη δεκαετία του 2000 και περισσότεροι από 16.000 πολίτες έχουν υπογράψει έκκληση για την παραίτηση του πρωθυπουργού, ενώ η αντιπολίτευση καταθέτει πρόταση μομφής στο κοινοβούλιο εντός της εβδομάδας.
Σύμφωνα με το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Ruv, η συνταγματική επιτροπή του ισλανδικού κοινοβουλίου θα συνέλθει εντός της εβδομάδας για να εξετάσει το θέμα.
Ο Γκουνλάουγκσον δεν παραιτείται
Ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας Σίγκμουντουρ Ντάβιντ Γκουνλάουγκσον απέκλεισε το ενδεχόμενο να υποβάλει την παραίτησή του μετά την εμπλοκή του στο διεθνές σκάνδαλο των “Εγγράφων του Παναμά” και την αποκάλυψη ότι είχε κρύψει περιουσιακά στοιχεία σε έναν φορολογικό παράδεισο.
“Δεν εξέτασα το ενδεχόμενο να παραιτηθώ εξαιτίας αυτού και δεν θα παραιτηθώ”, είπε ο Ισλανδός πρωθυπουργός μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Stod 2.
Αντιδράσεις και στην Αγγλία
Η βρετανική κυβέρνηση ζήτησε σήμερα ένα αντίγραφο των δεδομένων που έχουν διαρρεύσει σχετικά με πελάτες μιας δικηγορικής εταιρείας με έδρα τον Παναμά ώστε να μπορέσει να εξετάσει τις πληροφορίες και να αναλάβει δράση σχετικά με οποιαδήποτε ενδεχόμενη υπόθεση φοροδιαφυγής.
Η διαρροή, χάρη στην οποία έχουν αποκαλυφθεί οι λεπτομέρειες για εκατοντάδες χιλιάδες πελάτες της νομικής εταιρείας Mossack Fonseca, θα μπορούσε ενδεχομένως να φέρει σε δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος έχει καταφερθεί εναντίον της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής.
Ο εκλιπών πατέρας του, ο Ίαν Κάμερον, αναφέρεται στα περισσότερα από 11,5 εκατ. έγγραφα που προέρχονται από τους φακέλλους, μαζί με μερικά μέλη του Συντηρητικού Κόμματός του στην άνω βουλή του κοινοβουλίου, πρώην βουλευτές των Συντηρητικών και δωρητές του κόμματος, αναφέρουν βρετανικά μέσα ενημέρωσης. Το γραφείο του Κάμερον αρνήθηκε να σχολιάσει.
Έρευνα προαναγγέλλει ο Ολάντ
Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα ότι οι αποκαλύψεις για φοροδιαφυγή μέσω εταιρειών offshore, που οφείλονται στη δημοσιογραφική έρευνα και προέκυψαν από τα αποκαλούμενα πλέον “έγγραφα του Παναμά” (Panama Papers), είναι μια καλή είδηση που θα βοηθήσει να ενισχυθούν τα φορολογικά έσοδα.
«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι θα διενεργηθούν έρευνες βάσει των πληροφοριών που έρχονται στο φως, θα ανοιχθούν υποθέσεις και θα γίνουν δίκες», δήλωσε ο Ολάντ στο περιθώριο επίσκεψής του σε μια εταιρεία σε προάστιο του Παρισιού. «Αυτές οι αποκαλύψεις είναι καλή είδηση επειδή θα αυξήσουν τα φορολογικά έσοδα απ’ αυτούς που διαπράττουν απάτες».
Ο Ολάντ ευχαρίστησε γι’ αυτό τους καταμηνυτές ατασθαλιών οι οποίοι προέβησαν σ’ αυτές τις αποκαλύψεις.
Αυστρία: Έρευνα σε δύο τράπεζες μετά τη διαρροή των Panama Papers
Η αρμόδια ρυθμιστική αρχή της Αυστρίας για τις χρηματοπιστωτικές αγορές FMA διενεργεί έρευνα για το κατά πόσο οι τράπεζες Raiffeisen Bank International και Hypo Landesbank Vorarlberg ακολούθησαν τους κανόνες κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, καθώς τα δύο χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κατονομάστηκαν στα αρχεία που διέρρευσαν για τις δραστηριότητες των offshore εταιριών.
Εκπρόσωπος της FMA δήλωσε σήμερα ότι εξετάζεται κατά πόσο τηρήθηκαν οι διαδικασίες όπως οι έλεγχοι για την φύση των συναλλαγών και τα άτομα που εμπλέκονται σε αυτές. Εάν κριθεί απαραίτητο, οι υποθέσεις αυτές μπορούν να παραπεμφθούν στις αρμόδιες διωκτικές αρχές, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Βερολίνο: Θα ενταθούν οι προσπάθειες εναντίον των φορολογικών παραδείσων
Το Βερολίνο ελπίζει ότι οι αποκαλύψεις που περιέχονται στα αποκαλούμενα “Έγγραφα του Παναμά” (Panama Papers) θα δώσουν μια ώθηση στον αγώνα κατά του ξεπλύματος χρημάτων και της φορολογικής απάτης και ότι τα κράτη που ευνοούν τέτοιες πρακτικές, θα αναγνωρίσουν ότι αυτές “δεν έχουν μέλλον”.
“Ελπίζουμε ότι η σημερινή συζήτηση θα συμβάλει στο να αυξηθεί η πίεση”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο ο Μάρτιν Γέγκερ, εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
“Μπορούμε απολύτως να επωφεληθούμε απ’ αυτή τη δυναμική και να εκφράσουμε την ελπίδα ότι θα τεθούν ισχυροί περιορισμοί (σε ορισμένες πρακτικές)”, έστω κι αν αυτές δεν θα εξαφανιστούν “μ’ ένα χτύπημα των δακτύλων”, συνέχισε ο Γέγκερ.
Οι εαρινές σύνοδοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας την ερχόμενη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον θα είναι μια πρώτη ευκαιρία για να τεθεί το θέμα επί τάπητος “και θα πάρουμε την πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση”, δήλωσε.
Ο Σόιμπλε έχει εργασθεί πολύ τα τελευταία χρόνια, μαζί με πολλούς ευρωπαίους ομολόγους του, για να υπάρξει μεγαλύτερος διεθνής συντονισμός στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος χρημάτων, για παράδειγμα μέσω της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ φορολογικών διοικήσεων.
“Τα τρία τελευταία χρόνια έχουμε ήδη προχωρήσει περισσότερο απ’ ό,τι τις τρεις τελευταίες δεκαετίες”, δήλωσε ο Γέγκερ, και το θέμα είναι “να περιοριστούν ακόμη περισσότερο οι δυνατότητες, να κλείσουν οι χαραμάδες, αυτός είναι ο στόχος του υπουργού και τον επιδιώκει με επιμονή”. “Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι βρισκόμαστε ήδη σε συζητήσεις με τον Παναμά”, δήλωσε επίσης.
Μέγιστη πολιτική κρίση στη Βραζιλία;
Στελέχη από επτά διαφορετικά κόμματα στη Βραζιλία κατονομάζονται ως πελάτες της εταιρείας με έδρα τον Παναμά, έγραψε σήμερα η εφημερίδα O Estado de S.Paulo.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, στον κατάλογο των ονομάτων από τα αρχεία που διέρρευσαν συμπεριλαμβάνονται πολιτικοί από το μεγαλύτερο κόμμα της Βραζιλίας, το Κόμμα του Βραζιλιάνικου Δημοκρατικού Κινήματος (PMDB), το οποίο αποχώρησε από τον κυβερνητικό συνασπισμό υπό τη Ντίλμα Ρουσέφ την περασμένη εβδομάδα.
Επιπλέον τα ονόματα στελεχών από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Βραζιλίας (PSDB), το κυριότερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην χώρα, αναφέρονται στα έγγραφα, όπως επίσης και στελέχη των κομμάτων PDT, PP, PSB, PSD και των κομμάτων PTB.
Στα έγγραφα δεν περιλαμβάνονται πολιτικοί του κόμματος της προέδρου Ρουσέφ, του Κόμματος των Εργατών (PT) αν και συμπεριλαμβάνονται τουλάχιστον 57 πρόσωπα ή εταιρείες που βρίσκονται ήδη υπό διερεύνηση από τις αρχές στη Βραζιλίας καθώς φέρονται να εμπλέκονται με την υπόθεση της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Petroleo Brasileiro SA.
Η Κομισιόν καλύπτει τον επίτροπο για το κλίμα
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπερασπίστηκε την ακεραιότητα του Επιτρόπου για το Κλίμα Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, η σύζυγος του οποίου, Μικαέλα Ντομέκ, εμφανίζεται στα “έγγραφα του Παναμά”, ως υπεύθυνη επί σειρά ετών της εταιρίας Rinconada Investments, που ιδρύθηκε σε αυτό τον φορολογικό παράδεισο της Κεντρικής Αμερικής.
Όπως κάθε Επίτροπος από τους 28 της ομάδας Γιούνκερ –η οποία έχει αναλάβει καθήκοντα από τον Νοέμβριο του 2014– ο Κανιέτε χρειάστηκε να συμπληρώσει μια “δήλωση συμφερόντων” που αναφέρει κυρίως την επαγγελματική δραστηριότητα ή την οικονομική συμμετοχή του ιδίου ή της συζύγου του που μπορεί να δημιουργούν σύγκρουση συμφερόντων, εξήγησε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, ερωτηθείς σε συνέντευξη Τύπου.
“Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδωσε ο Επίτροπος Κανιέτε, η δήλωσή του φαίνεται να συνάδει με τον κώδικα συμπεριφοράς που ορίζεται για τους επιτρόπους”, διότι περιλαμβάνει επίσης τα στοιχεία της συζύγου του, διευκρίνισε.
“Όσον αφορά την εταιρεία η οποία αναφέρεται στα μμε, σύμφωνα με όσα μας έχει πει ο κ. Κανιέτε, δεν δραστηριοποιείτο πολλά χρόνια προτού αναλάβει τα καθήκοντά του, τον Νοέμβριο του 2014”, συνέχισε ο εκπρόσωπος.
Σύμφωνα με την εφημερίδα El Confidencial, που δημοσίευσε σήμερα τα “έγγραφα του Παναμά” στην Ισπανία, “δώδεκα μέλη της οικογένειας Ντομέκ (μεταξύ των οποίων η Μικαέλα, σύζυγος του Κανιέτε) είναι από το 2005 μεταξύ των πληρεξουσίων της εταιρίας Rinconada Investments στον Παναμά”, μια χώρα η οποία περιλαμβάνεται στη μαύρη λίστα με τους φορολογικούς παραδείσους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η εταιρεία αυτή δεν αναφέρεται στη δήλωση συμφερόντων του Κανιέτε στο τμήμα που αναφέρεται στη σύζυγό του, σύμφωνα με ένα έγγραφο ημερομηνίας 14 Ιουλίου 2015 το οποίο είναι προσβάσιμο στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
‘Όμως από τη στιγμή που η εταιρεία δεν έχει δραστηριότητα εδώ και πολλά χρόνια αυτή η παράλειψη αναφοράς “δεν μπορεί να ακυρώσει τη δήλωση συμφερόντων”, δήλωσε ο Σχοινάς.
Σύμφωνα με το δικηγορικό γραφείο Mossack Fonseca στον Παναμά, από το οποίο προέρχονται εκατομμύρια έγγραφα στα οποία περίπου εκατό εφημερίδες είχαν πρόσβαση, η εταιρία Rinconada δεν έχει καμία δραστηριότητα από το 2010.
Ο Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε είχε βρεθεί ήδη στο επίκεντρο μιας πολεμικής για ενδεχόμενη σύγκρουση συμφερόντων το 2014, όταν παρουσιάστηκε για να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του Επιτρόπου που είναι αρμόδια για τη Δράση για το Κλίμα. Ο Κανιέτε είχε αναγκαστεί τότε να πουλήσει τις μετοχές που διέθετε σε δύο πετρελαϊκές εταιρίες, συνολικής αξίας 326.000 ευρώ.
Το όνομά του είχε εμφανιστεί σε μια έρευνα για κατάχρηση δημοσίων πόρων στην ισπανική εταιρία Acuamed, μια δημόσια επιχείρηση η οποία ανήκει 100% στο υπουργείο Γεωργίας, χαρτοφυλάκιο το οποίο κατείχε ο Κανιέτε στη διάρκεια της περιόδου που εξεταζόταν από την ισπανική δικαιοσύνη.