Από τον Πλατινί ως τον Μέσι: Ποια μεγάλα ονόματα του αθλητισμού βρίσκονται στα Panama Papers

Από τον Πλατινί ως τον Μέσι: Ποια μεγάλα ονόματα του αθλητισμού βρίσκονται στα Panama Papers
epa02880598 Barcelona's player Lionel Messi (L) receives his UEFA Best player in Europe of the Year 2010/2011 award from UEFA's president Michel Platini (R) of France at Grimaldi Forum in Monaco, Monaco, 25 August 2011. Barcelona's Argentina striker beat club teammate Xavi Hernandez and Real Madrid's Cristiano Ronaldo in a poll of 53 sports journalists representing each of the UEFA member associations. EPA/GUILLAUME HORCAJUELO

Για ακόμη μια φορά μεγάλα αστέρια του παρελθόντος αλλά και του παρόντος βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα.

Από τον Λιονέλ Μέσι μέχρι τον Μισέλ Πλατινί, και από τον παίκτη του γκολφ Νικ Φάλντο μέχρι ένα μέλος της επιτροπής δεοντολογίας της Fifa, πολλοί αθλητές ή παράγοντες του αθλητικού κόσμου εμφανίζονται στα «έγγραφα του Παναμά» (“Panama Papers”), στην τεράστια έρευνα για τους φορολογικούς παραδείσους που αποκαλύφθηκε την Κυριακή.

H Fifa

Έναν χρόνο μετά το τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς που τη συγκλόνισε, η Fifa έχει μεγάλη παρουσία στα εκατομμύρια έγγραφα που αποκάλυψε το International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) .

Ανάμεσά τους δύο πρώην αντιπρόεδροι, ο Γάλλος Μισέλ Πλατινί και οι Ουρουγουανός Εουχένιο Φιγκερέδο.

Ο Πλατινί, στον οποίο έχει επιβληθεί αναστολή κάθε δραστηριότητας σε σχέση με το ποδόσφαιρο για έξι χρόνια έπειτα από την ύποπτη καταβολή ενός ποσού 1,8 εκατομμυρίου ευρώ που έλαβε ο Γιόζεφ Μπλάτερ, ο πρώην πρόεδρος της Fifa, κατέφυγε στις υπηρεσίες του γραφείου Mossack Fonseca το 2007, το έτος που έγινε πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (UEFA), προκειμένου να ιδρύσει μια εταιρία στον Παναμά.

Ο Φιγκερέδο, στον οποίο απαγγέλθηκαν κατηγορίες τον Δεκέμβριο για απάτη και ξέπλυμα χρήματος στο πλαίσιο της έρευνας για το σκάνδαλο της Fifa, εμφανίζεται στα “Panama Papers” λόγω των σχέσέων του με επτά εταιρίες offshore για τις οποίες είχε εργαστεί ο ουρουγουανός δικηγόρος Χουάν Πέδρο Νταμιάνι, πρόεδρος της μεγάλης ομάδας Ατλέτικο Πενιαρόλ και επίσης μέλος της… επιτροπής ηθικής της Fifa.

Η επιτροπή αυτή έχει ξεκινήσει, εξάλλου, προκαταρκτική έρευνα για το θέμα αυτό, γράφει το ICIJ.

Τα αρχεία που αποκαλύφθηκαν δείχνουν επίσης πως τέσσερις από τους δεκαέξι αξιωματούχους της Fifa σε βάρος των οποίων έχουν απαγγελθεί κατηγορίες στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς καi τέσσερις επιχειρηματίες που συνδέονται με την υπόθεση αυτή, χρησιμοποίησαν εταιρίες offshore που δημιουργήθηκαν από τη Mossack Fonseca.

Τέλος, ο Ζερόμ Βαλκ, πρώην γενικός γραμματέας της Fifa, που παραιτήθηκε πριν από τρεις μήνες, εμφανίζεται επίσης στα “Panama Papers”. Εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης μιας εταιρίας με έδρα τις Παρθένες Νήσους, η οποία χρησίμευσε προφανώς για την αγορά ενός γιοτ που καταχωρίστηκε στις Νήσους Κάιμαν.

Οι διάσημοι ποδοσφαιριστές

Τα αρχεία αποκαλύπτουν επίσης πως πολλοί ποδοσφαιριστές, παράγοντες, ακόμη και ομάδες είχαν καταφύγει σε εταιρίες offshore, κυρίως για να τοποθετούν εκεί τα δικαιώματα που εισέπρατταν από τη δημόσια χρήση φωτογραφιών τους.

Το ICIJ αναφέρεται σε «σχεδόν 20 παίκτες υψηλού επιπέδου, στο παρελθόν ή στο παρόν, που εκπροσωπούν ορισμένες από τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές ομάδες του κόσμου, ανάμεσα στις οποίες η Μπαρτσελόνα, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Ρεάλ Μαδρίτης».

Αναφέρεται επίσης ο μεγάλος σταρ του ποδοσφαίρου, ο Λιονέλ Μέσι.

Ο άσος από την Αργεντινή, ο οποίος αναμένεται να δικαστεί μαζί με τον πατέρα του τον Μάιο στη Βαρκελώνη για μια υπόθεση φοροδιαφυγής, εμφανίζεται στα «αρχεία του Παναμά» ως συνιδιοκτήτης μαζί με τον πατέρα του μιας εταιρίας με έδρα τον Παναμά: της Mega Star Enterprises.

Το όνομά του εμφανίζεται για πρώτη φορά στα αρχεία της Mossack Fonseca στις 13 Ιουνίου 2013, δηλαδή μία ημέρα αφού το οικονομικό τμήμα της εισαγγελίας της Βαρκελώνης άσκησε δίωξη για φοροδιαφυγή σε βάρος του ποδοσφαιριστή.

Τα αρχεία δείχνουν πως στις 23 Ιουνίου 2013 ο Μέσι και ο πατέρας του ήταν επίσημα ιδιοκτήτες της εταιρίας αυτής. Άλλοι διάσημοι παίκτες όπως ο χιλιανός επιθετικός Ιβάν Σαμοράνο ή ο Αργεντινός Γκαμπριέλ Χάινσε, πρώην αμυντικός της Παρί Σεν Ζερμέν και της Oλυμπίκ Μαρσέιγ, αναφέρονται επίσης, κάθε φορά για θέματα διαχείρισης των δικαιωμάτων εικόνας.

Έτσι, ο Χάινσε ίδρυσε το 2005 μια εταιρία με έδρα τις Παρθένες Νήσους στην οποία καταβάλλονταν οι πληρωμές της εταιρίας Puma. Επίσημος ιδιοκτήτης της εταιρίας ήταν η μητέρα του.

Τα έγγραφα δείχνουν ακόμη πώς η ισπανική ομάδα Ρεάλ Σοσιεδάδ πλήρωνε πολλούς από τους ξένους παίκτες της από το 2000 έως το 2008 μέσω εξωχώριων εταιριών που είχαν συσταθεί σε φορολογικούς παραδείσους.

Γκολφ, χόκεϊ

Το ποδόσφαιρο δεν ήταν το μόνο άθλημα που αφορούσαν αυτές οι πρακτικές.

Τα αρχεία δείχνουν ότι τουλάχιστον 11 πρώην παίκτες του NHL, του βορειοαμερικανικού πρωταθλήματος χόκεϊ επί πάγου, είχαν καταφύγει στις υπηρεσίες της Mossack Fonseca προκειμένου να ιδρύσουν εξωχώριες δομές.

Ο βρετανός παίκτης του γκολφ Νικ Φάλντο, νικητής σε έξι τουρνουά του Γκραν Σλαμ, ήταν επίσης ο ιδιοκτήτης μιας εταιρίας με έδρα τις Παρθένες Νήσους. Τα ονόματα άλλων τεσσάρων πρώην επαγγελματιών παικτών του γκολφ εμφανίζονται στα αρχεία αυτά.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο