Τσίπρας προς Μητσοτάκη: Ελπίζω να μην απαντήσετε ακόμη μία φορά με μηνύσεις και αγωγές
- 15/04/2016, 15:35
- SHARE
Σφοδρή πολιτική σύγκρουση στη βουλή με αφορμή τη συζήτηση για την εξεταστική επιτροπή για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ.
Στον Κυριάκο Μητσοτάκη, απευθύνθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, για να καταλογίσει στον ίδιο και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι επιχειρεί να «διατηρήσει» τη σιωπή του για «κρίσιμα ζητήματα», στα οποία η κυβέρνηση ζητεί πολιτικές απαντήσεις για τη «στρατηγική» του «στρίβειν διά των αγωγών και μηνύσεων».
«Κύριε Μητσοτάκη, σήμερα σκοπεύω να ασκήσω πολιτική κριτική και να ζητήσω εξηγήσεις. Ελπίζω να μην απαντήσετε ακόμη μία φορά με μηνύσεις και αγωγές, γιατί εδώ και καιρό έχετε ακολουθήσει αυτήν την τακτική, προκειμένου να διατηρήσετε την σιωπή σας» είπε ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο της ΝΔ, κατά την έναρξη της ομιλίας του στην συνεδρίαση της Ολομέλειας επί της πρότασης που έχουν καταθέσει ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ προκειμένου να συγκροτηθεί Εξεταστική Επιτροπή που θα διερευνήσει την νομιμότητα και τους όρους των δανειοδοτήσεων των κομμάτων και των ΜΜΕ από τις τράπεζες.
Επικαλούμενος τις δύο μηνύσεις που υπέβαλαν ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος και ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς στην κυβερνητική εκπρόσωπο, Όλγα Γεροβασίλη, τόνισε αυτές οι μηνύσεις έγιναν «γιατί είχε το θράσος η κυβερνητική εκπρόσωπος να ασκήσει πολιτική κριτική σε δημοσιεύματα και να ζητήσει απαντήσεις και εξηγήσεις». «Και εσείς αντί για απαντήσεις επί της ουσίας έχετε εισαγάγει φαίνεται τη στρατηγική του “στρίβειν διά των μηνύσεων και των αγωγών”» πρόσθεσε.
«Είναι ευκαιρία να δώσετε σήμερα στον ελληνικό λαό ξεκάθαρες απαντήσεις πως αυτή η χώρα έφτασε έως εδώ. Συνεχίζετε να καλύπτετε τον κ. Παπασταύρου και τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Σαμαρά όταν μάλιστα αποκαλύπτεται γιατί έκρυβε τις λίστες στα συρτάρια της», συνέχισε ο πρωθυπουργός.
Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε, επίσης, τον πρόεδρο της ΝΔ ότι δεν υπερασπίζεται τις θέσεις της χώρας στο εξωτερικό αλλά τις θέσεις τρίτων, σχολιάζοντας την κριτική του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η Ελλάδα είναι μια διαλυμένη χώρα. «Υπάρχει ένα κλίμα αναγνώρισης της Ελλάδας» είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι στο όνομα αυτής της αναγνώρισης αύριο έρχεται στη χώρα ο Πάπας και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος».
«Είστε βασιλικότεροι του βασιλέως» είπε ο πρωθυπουργός και, απευθυνόμενος προς τον κ. Μητσοτάκη, ζήτησε να δώσει εξηγήσεις «τι εννοεί όταν λέει ότι ταυτίζεται απόλυτα με τις θέσεις του ΔΝΤ στα θέματα της αγοράς εργασίας, για τα θέματα της αγοράς εργασίας και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».
«Όταν όλοι στην Ευρώπη αναγνωρίζουν ως δικαίωμα της κυρίαρχης εκλεγμένης κυβέρνησης να επιλέγει τα μέσα υλοποίησης των συμφωνημένων στόχων σπεύσατε να το ονομάσετε μονομερή ενέργεια. Και κανείς άλλος δεν έσπευσε να το πει αυτό, ούτε το ΔΝΤ με το οποίο ταυτίζεστε απόλυτα. Είστε βασιλικότεροι του βασιλέως, θα έλεγα», είπε ο κ. Τσίπρας.
«Την ίδια ώρα που η κοινωνία μας βρισκόταν στη δίνη της λιτότητας, που χάνονταν χιλιάδες θέσεις εργασίας, με την πρωτοφανή επιβάρυνση των φορολογουμένων, την ώρα που βούλιαζαν τα Ταμεία, ποιο θράσος επέτρεψε την αναχρηματοδότηση των δανείων των κομμάτων και ΜΜΕ; Ποια σκοπιμότητα εξυπηρετήθηκε;» είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στην ανάγκη συγκρότησης Εξεταστικής Επιτροπής και κατήγγειλε το τρίγωνο διαπλοκής τράπεζες-κόμματα- ΜΜΕ που σχεδίασε και υλοποίησε κρατικές πολιτικές προς όφελος των οικονομικών ελίτ. «Τα πρόσωπα και οι πολιτικές που στήριξαν αυτό το τρίγωνο βγάζουν σήμερα τις τελευταίες άναρθρες κραυγές με στόχο να μην οδηγηθούν στην δικαιοσύνη, αλλά είναι αργά», είπε ο πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος στα δάνεια των ΜΜΕ, ο πρωθυπουργός παρουσίασε στοιχεία της ΤτΕ που δείχνουν ότι στις 31.12.2015, το ύψος δανεισμού του κλάδου των ΜΜΕ προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ, την ίδια ώρα που δεν πλήρωναν ούτε τα τέλη συχνοτήτων. Είπε, επίσης, ότι ακόμη και την περίοδο της κρίσης τα ΜΜΕ δανειοδοτούνταν χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις και όταν οι τράπεζες απέκλειαν τη μεγάλη πλειονότητα των φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων. Προσέθεσε δε στο σημείο αυτό ότι αντί αυτά τα δάνεια να εξοφλούνται αναχρηματοδοτήθηκαν έως τον Γενάρη του 2015.
«Η σημερινή συνεδρίαση και υπερψήφιση της πρότασης Εξεταστικής Επιτροπής είναι σημαντική όχι μόνο γιατί θα εξετάσει τα θαλασσοδάνεια στα κόμματα και τα ΜΜΕ αλλά και γιατί αναρτήθηκε, δημοσιεύθηκε η προκήρυξη του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες! Μετά από 25 χρόνια ασυλίας ο νόμος θα εφαρμοστεί σε αυτόν τον τόπο! Παρά τις απειλές παρά τους εκβιασμούς! Δεν θα κάνουμε βήμα πίσω! Και θα περάσουμε τον κάβο και θα οδηγήσουμε τη χώρα σε ένα ξέφωτο κοινωνικής δικαιοσύνης, διαφάνειας και προκοπής, για τον ελληνικό λαό που τόσα έχει υποφέρει όλα αυτά τα χρόνια», είπε ο πρωθυπουργός.
Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ «για δυσφήμιση της χώρας», τονίζοντας πως ζήτησε εκλογές, και μάλιστα λίγο πριν αξιολόγηση λέγοντας πως ο κυβερνητικός συνασπισμός είναι έτοιμος να καταρρεύσει. Όπως είπε, ο κ. Μητσοτάκης ανέδειξε σε όλο τον πλανήτη, αφού βρισκόταν στις ΗΠΑ, την πρόθεσή του να οδηγήσει τη χώρα -προκειμένου να ανακτήσει την δυνατότητα πρόσβασης στην εξουσία- στην μέγγενη της πιστωτικής ασφυξίας. «Αυτός είναι ο στόχος σας άλλη μια φορά, όπως ο στόχος του κ. Σαμαρά με την αριστερή παρένθεση, αλλά δεν θα σας γίνει η χάρη. Πρέπει να καταλάβετε ότι θα πρέπει να περιμένετε πολύ», είπε επισημαίνοντας πως ο ελληνικός λαός δεν πρόκειται να δώσει αυτή την ευκαιρία σε αυτές τις νεοφιλελεύθερες ακραίες θέσεις.
Προαναγγελία δράσεων για το δανεισμό των κομμάτων
Την ανάληψη δράσεων εκ μέρους της κυβέρνησης «για να ξηλωθεί όλο αυτό το σάπιο οικοδόμημα» προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι αυτό χτίστηκε με συνέπεια και μεθοδικότητα σε βάρος των Ελλήνων φορολογούμενων, μεταθέτοντας τις αμαρτίες τους τα χρεοκοπημένα κόμματα στις πλάτες της κοινωνίας.
Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση προχωρεί το επόμενο διάστημα την υιοθέτηση ενός νέου νομοθετικού πλαισίου για το πολιτικό χρήμα στο πλαίσιο του οποίου θα αντιμετωπιστεί και το ζήτημα του τραπεζικού δανεισμού και των πολιτικών κομμάτων.
Αναλυτικότερα, ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε ότι καθιερώνονται διατυπώσεις δημοσιότητας, αλλά και σύστημα ελέγχου για χορήγηση δανείου προς τα πολιτικά κόμματα και κυρίως για κάθε ρύθμιση, διαγραφή ή άλλη διευθέτηση χρέους των πολιτικών κομμάτων προς τις τράπεζες. Στόχος, όπως ανέφερε, είναι αφενός να ελέγχεται αν πληρούνται οι χρηματοπιστωτικοί κανόνες και αφετέρου να ενημερώνεται η ελληνική Βουλή και οι πολίτες για το ύψος του τραπεζικού δανεισμού κάθε κόμματος και για κάθε διευκόλυνση προς αυτά.
Επίσης ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε πως όλες οι σκανδαλώδεις ρυθμίσεις και παρεμβάσεις σε εκκρεμείς ποινικές υποθέσεις, στις οποίες είχε αναφερθεί κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, θα φροντίσει να καταργηθούν. Μέσα σε αυτές, όπως ανέφερε, είναι και η ρύθμιση που παρέχει ασυλία σε τραπεζικά στελέχη τα οποία χορήγησαν τα «θαλασσοδάνεια». «Δεν πρόκειται δηλαδή αυτό το θέμα να κλείσει επειδή ψηφίστηκε κάποτε μια τροπολογία», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται μια συνολικότερη ρύθμιση στο πλαίσιο της επικείμενης συνταγματικής αναθεώρησης με στόχο να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη της κοινωνίας προς τα πολιτικά κόμματα και εξέφρασε την ελπίδα «ότι θα μπορέσουμε να συνεννοηθούμε σε αυτό».
Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής, ανακοίνωσε ότι θα επανεξετασθεί συνολικά το θεσμικό πλαίσιο όχι μόνο της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων, αλλά και το πλαίσιο παροχής κάθε είδους διευκολύνσεων σε αυτά. Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι «για μας λύση του προβλήματος δεν βρίσκεται στην κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης και στην νομιμοποίηση ιδιωτικών χορηγιών, αλλά στο να υπάρχει χρηματοδότηση με απόλυτη διαφάνεια και έλεγχο στα πλαίσια των δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας».
Τσίπρας προς Μητσοτάκη: Ορκωτούς λογιστές στα ταμεία μας
«Ελάτε να βάλουμε ορκωτούς λογιστές στα ταμεία μας και στα ταμεία σας. Αλλά να βγάλετε και τα τιμολόγια του κ. Μαυρίκου», είπε ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας την ομιλία του προέδρου της ΝΔ.
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ για δάνειο περί των 8 έως 10 εκατομμυρίων ευρώ έβαλε υποθήκη το ακίνητο στην Κουμουνδούρου για να αναρωτηθεί ποια υποθήκη έβαλε για τα δάνεια ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ η Νέα Δημοκρατία.
Σχολιάζοντας τις επικρίσεις του κ. Μητσοτάκη για την πορεία έρευνας των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης των κ.κ. Σταθάκη και Φλαμπουράρη, έσπευσε να υπογραμμίσει ότι οι υποθέσεις κρίθηκαν από την αρμόδια επιτροπή στην οποία συμμετέχουν δικαστικοί λειτουργοί, και η απόφαση ελήφθη με ψήφους 6 έναντι 1 μέλους από τη ΝΔ -και ενώ από τα 6 μέλη οι 4 είναι δικαστικοί λειτουργοί.
«Έμμεση κεφαλαιακή ενίσχυση η απόφαση Ντράγκι»
O διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε τη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης, όπως ενημέρωσε τη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Τόνισε πως αυτή η απόφαση ισοδυναμεί με έμμεση κεφαλαιακή ενίσχυση καθώς οι τράπεζες μπορούν να πουλήσουν σταδιακά εντός της χρονιάς έως και το 50% των ομολόγων έκδοσης του EFSF, τα οποία διακρατούν στα χαρτοφυλάκιά τους οι ελληνικές τράπεζες, το ύψος των οποίων εκτιμάται ότι πάνω από 30 δισ. ευρώ.
Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες θα έχουν μια πάρα πολύ σημαντική ενίσχυση ύψους 18,5 δισ. ευρώ, κι αυτό -προσέθεσε- δεν αποτελεί μόνο μια ουσιώδη ανακούφιση των τραπεζών και της ρευστότητας, αυτό αποτελεί και την αρχή του τέλους της κρίσης και της αξιολόγησης που έρχεται.
Απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ, ο πρωθυπουργός είπε πως αυτό θα συμβεί «θέλετε, δεν θέλετε, χωρίς επιπλέον μέτρα, όπως επιθυμεί διακαώς το ΔΝΤ».
«Η ανακοίνωση του κ. Ντράγκι μάλλον θα σας αναγκάσει να λέτε το παραμύθι σας περί κατάρρευσης και συρρίκνωσης της οικονομίας χωρίς δράκο. Δεν έχει δράκο το παραμύθι σας, κ. Μητσοτάκη», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.