Αυτός ήταν ο ρόλος του ΔΝΤ στην Ελλάδα το 2005 επί Καραμανλή
- 20/04/2016, 10:43
- SHARE
Το Ταμείο παρείχε τεχνική βοήθεια σε θέματα φορολογικής διοίκησης και περικοπής δαπανών με πρωτοβουλία Αλογοσκούφη.
Η χθεσινή αναφορά του Γιώργου Παπανδρέου ότι το Ταμείο ήταν στην Ελλάδα από το 2005 και ότι το βρήκε στην χώρα όταν ανέλαβε πρωθυπουργός, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις στο διαδίκτυο.
«Το ΔΝΤ υπήρχε και συμβούλευε την Ελλάδα και την Ε.Ε. από το 2005», ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι το ΔΝΤ είχε προειδοποιήσει τότε την ελληνική κυβέρνηση πως χρειάζονται αλλαγές στο δημοσιονομικό πλαίσιο, για να μην εκτροχιαστεί η οικονομία. «Το ΔΝΤ είχε έρθει στην Ελλάδα το 2005. Εγώ το έμαθα αργότερα αυτό όταν γυρίζοντας ανά τον κόσμο στις ομιλίες σε ένα πανεπιστήμιο της Αμερικής, συντονιστής ήταν ένας κύριος Μπάνετζι, ο οποίος ήταν τότε υπεύθυνος για την Ελλάδα στο ΔΝΤ» είπε ο κ. Παπανδρέου στον ΣΚΑΪ.
Σημείωσε ότι ο κ. Μπάνετζι του είχε πει πως πήγε στην Ελλάδα το 2005, προειδοποιώντας ότι «θα ξεφύγουν τα δημοσιονομικά σας». «Τους πρότειναν να αλλάξουν το δημοσιονομικό πλαίσιο, όχι σε θέματα συντελεστών, αλλά να λειτουργήσει πολύ καλύτερα το όλο σύστημα, ΣΔΟΕ, φορολογική δικαιοσύνη κλπ. Και μου έκανε το παράπονο ότι κατέθεσαν προτάσεις για την βελτίωση του φορολογικού συστήματος και αυτά πήγανε στον κάλαθο των αχρήστων. Άρα λοιπόν το ΔΝΤ υπήρχε και συμβούλευε την Ελλάδα και την Ε.Ε. εδώ και πολύ καιρό», είπε συγκεκριμένα ο κ. Παπανδρέου.
Αυτό που ισχύει είναι όντως το ΔΝΤ ως τεχνικός σύμβουλος της Ευρωζώνης παρείχε βοήθεια σε επίπεδο συμβουλών σε οικονομικά ζητήματα, ύστερα από πρόσκληση των ίδιων των χωρών.
Μια απλά αναζήτηση στο διαδίκτυο αρκεί για να διαπιστώσει κάποιος ότι και στην Ελλάδα από το 2005 τεχνικά κλιμάκια του ΔΝΤ, ύστερα από πρόσκληση του τότε υπουργού Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη, μας έδωσαν τα «φώτα» τους για θέματα όπως η πάταξη της φοροδιαφυγής ή η τόνωση των εσόδων.
Ενδεικτικά δημοσιεύματα:
19 Σεπτεμβρίου 2004– Φορολογικές αλλαγές με την «εγγύηση» του ΔΝΤ προωθεί το οικονομικό επιτελείο. Oκτώ μέτρα, τα οποία μεταβάλλουν τα δεδομένα στην αναπτυξιακή και φορολογική πολιτική ανακοινώνει τον Oκτώβριο η κυβέρνηση με τη σύμφωνη γνώμη του ΔΝΤ.
4 Μαϊου 2005– Με την καθοδήγηση του ΔΝΤ ο έλεγχος των δημόσιων δαπανών. Εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα βρίσκονται στην Ελλάδα από την Πέμπτη έως τις 18 Μαΐου, προκειμένου να προσφέρουν τεχνική βοήθεια για τη διαχείριση των δημόσιων δαπανών, μετά από πρόσκληση του υπουργού Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφη.
8 Ιουλίου 2005– Tην Τετάρτη το πόρισμα του ΔΝΤ για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την τόνωση των εσόδων. (…) Αξίζει να σημειωθεί πως το κλιμάκιο του ΔΝΤ που βρίσκεται στην Ελλάδα, έπειτα από πρόσκληση του υπουργού Οικονομίας, θα υποβάλει το πόρισμά του έως την Τετάρτη 13 Ιουλίου στην ηγεσία του υπουργείου.
Ακόμα το Ταμείο προειδοποιούσε από το 2009 για αυτό που ερχόταν… Στις 6 Αυγούστου 2009, πριν τις εκλογές που κέρδισε ο Παπανδρέου, σε ανάλυση που συνόδευε την έκθεση του άρθρου 4 του καταστατικού του Ταμείου και η οποία είχε συνταχθεί από τους Ντέλια Βελκουλέσκου, Μπομπ Τράα και Μαριαλούζ Μορένο Μπάντια αναφέρεται πως η Ελλάδα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αυξημένες δυσκολίες δανεισμού, λόγω των ελλειμμάτων που παρήγαγαν οι ακολουθούμενες κυβερνητικές πολιτικές.
«Τα έσοδα πρέπει να αυξηθούν και οι δαπάνες πρέπει να κοπούν. Το πολιτικό σύστημα πρέπει να συζητήσει με τους πολίτες ποια είναι η σωστή ισορροπία για την Ελλάδα μεταξύ αυτών των δύο», ανέφερε η έκθεση και υπογράμμιζε πως «αν τελικά δεν λαμβάνονταν μέτρα και η χώρα περίμενε άλλα πέντε χρόνια για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών της πιέσεων, το σύνολο των μέτρων που θα απαιτούνταν για να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός θα ξεπερνούσαν το 2015 το 9,9% του ΑΕΠ. Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να αναβάλει τα διορθωτικά βήματα», ανέφεραν οι Τράα, Βελκουλέσκου και Μπάντια. Η προειδοποίηση δεν είναι τυχαία. Τα στελέχη του ΔΝΤ γνωρίζουν πως οι συνθήκες δανεισμού για την άσωτη Ελλάδα θα δυσκολέψουν. Όχι μόνον διότι εμφανίζει τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά διότι οι αγορές μετά τη Lehman Brothers έχουν γίνει πολύ εχθρικές.
Τι είχε πει ο Στρος Καν για ΔΝΤ και Παπανδρέου
Οι συζητήσεις «φούντωσαν» όταν ανέλαβε πρωθυπουργός ο Γιώργος Παπανδρέου. Σύμφωνα με την εκδοχή του τότε επικεφαλής του ΔΝΤ, Στρος Καν, σε ντοκιμαντέρ του γαλλικού τηλεοπτικού δικτύου France 2, που είχε προβληθεί τον Μάιο του 2014, ο Γιώργος Παπανδρέου είχε ανοίξει τη συζήτηση για δάνειο της Ελλάδας από το ΔΝΤ από το 2009.
Μεταξύ άλλων ο Στρος Καν είχε αποκαλύψει:
Γ. Παπανδρέου: Ντομινίκ, απ’ αυτά που βλέπω εδώ, θα έχουμε ανάγκη από ένα σχέδιο του ΔΝΤ
Στρος Καν: Χωρίς αμφιβολία, αλλά εδώ υπάρχει κι ένας επιπλέον παράγοντας που είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα πρέπει να μιλήσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους σου ώστε να είναι σίγουροι πως το ΔΝΤ θα έρθει να ασχοληθεί με τις υποθέσεις τις Ελλάδας
Γ. Παπανδρέου: Α ναι, το πιστεύεις;
Στρος Καν: Ναι, το πιστεύω
Ο Στρος Καν είχε παραδεχθεί μάλιστα ότι έγιναν λάθη και πως υπήρξε καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για καθυστέρηση έξι ή 12 μηνών, καθυστέρηση που, κατά τη γνώμη του, επιδείνωσε την κρίση.
«Σφάλαμε ελαφρώς… Σίγουρα έπρεπε να γίνουμε πιο αυστηροί-αλλά αυτό από μόνο του δεν ήταν αρκετό. Επιβάλαμε στους Έλληνες μια εντελώς αβάσταχτη πολιτική που ακόμη και σήμερα έχει τρομερές συνέπειες στην Ελλάδα», είχε πει ο πρώην ισχυρός άνδρας του ΔΝΤ.
Αναφερόμενος στη στάση των δανειστών έναντι της Αθήνας, ο κ. Στρος Καν σημείωνε ότι έκαναν «ακριβώς το αντίθετο από αυτό που θα έκανε ο επικεφαλής μιας επιχείρησης όταν αναλαμβάνει μια προβληματική επιχείρηση», καθώς ζητούσαν την αποπληρωμή όλων των προηγούμενων χρεών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έπρεπε να γίνει «κούρεμα» του χρέους.