Τα τρία σενάρια αν έρθει το Brexit

Τα τρία σενάρια αν έρθει το Brexit

Το καλό, το κακό, και το …άσχημο, όπως τα δημοσιεύει η ίδια η βρετανική κυβέρνηση.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα δεχθεί πλήγμα στην οικονομία του αν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του Ιουνίου είναι υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή είναι η άποψη των περισσοτέρων ανεξάρτητων αναλυτών, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της βρετανικής κυβέρνησης.

Ακόμα και ο Μπόρις Τζόνσον, ο δήμαρχος του Λονδίνου που ηγείται της εκστρατείας εξόδου από την ΕΕ, έχει παραδεχθεί ότι ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα μπορούσε να κοστίσει στη Βρετανία κάποιες θέσεις εργασίας, σε πρώτη φάση τουλάχιστον.

Η βρετανική κυβέρνηση δημοσίευσε τη Δευτέρα την πρώτη λεπτομερή ανάλυση του τι πιστεύει ότι θα συμβεί σε περίπτωση Brexit, διακρίνοντας τρία σενάρια. Ιδού λοιπόν μια επίσημη άποψη της επίδρασης που θα έχει στη Βρετανία μια έξοδός της από την ΕΕ:

1. Το καλό σενάριο (με στυλ …Νορβηγικό)
Η Βρετανία αποχωρεί από την ΕΕ, αλλά διατηρεί την ιδιότητα μέλους στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, μια συνθήκη του 1994 που επιτρέπει σε τρία μη μέλη της ΕΕ πρόσβαση στις αγορές της.

Κατ’ αυτό τον τρόπο, το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποκτούσε το ίδιο στάτους με την Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν, αλλά θα συνέχιζε να παρέχει στους πολίτες της ΕΕ το δικαίωμα να ζουν και να εργάζονται στη Βρετανία. Την ίδια στιγμή, η χώρα θα αποδεχόταν τις ευρωπαϊκές ρυθμίσεις και θα συνέχιζε να συνεισφέρει στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό – δηλαδή όλα όσα θέλει να λήξει το στρατόπεδο του Brexit.

Το σενάριο αυτό οδηγεί, βάσει των επίσημων εκτιμήσεων, σε συρρίκνωση της βρετανικής οικονομίας κατά 3.8% την επόμενη 15ετία, σε σχέση βεβαίως με το μέγεθος της οικονομίας υπό την ιδιότητα του πλήρους μέλους της ΕΕ.

2. Το κακό σενάριο (άλλος για …Καναδά;)
Η δεύτερη εναλλακτική θα ήταν η διαπραγμάτευση μιας διμερούς εμπορικής συμφωνίας με την ΕΕ, εξέλιξη που θα τοποθετούσε το Ηνωμένο Βασίλειο σε μια ομάδα χωρών που περιλαμβάνει τον Καναδά, την Ελβετία και την Τουρκία.

Αξιωματούχοι λένε ότι οι διαπραγματεύσεις σε μια τέτοια περίπτωση θα ήταν εξαιρετικά σύνθετες, και μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου θα προσέφερε μικρότερο βαθμό πρόσβασης στην κοινή αγορά της ΕΕ σε σχέση με το πρώτο σενάριο – ιδιαίτερα στον τομέα των υπηρεσιών, ο οποίος ισοδυναμεί περίπου με το 80% της βρετανικής οικονομίας.

Το πλήγμα τότε θα ήταν ακόμα μεγαλύτερο• το 2030, η οικονομία θα ήταν κατά 6% μικρότερη το 2030 σε σύγκριση με το μέγεθός της υπό συνθήκες πλήρους παραμονής στην ΕΕ.

3. Το άσχημο σενάριο (καλώς ήρθατε στις …BRICS)
Αν καθετί άλλο αποτύχει, το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να στραφεί σε μια σχέση με την ΕΕ βασισμένη στους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Χώρες όπως η Βραζιλία και η Ρωσία (αν εξαιρέσουμε τις διεθνείς κυρώσεις) διατηρούν εμπορικές σχέσεις με την ΕΕ πάνω σ’ αυτή τη βάση.

Ένα τέτοιο σενάριο είναι το μόνο που θα απελευθέρωνε τη Βρετανία από κάθε υποχρέωση που συνοδεύει την πρόσβαση στην κοινή αγορά της ΕΕ. Όμως, το τίμημα θα μεγάλωνε, εξαιτίας των επιπρόσθετων εμποδίων στις εμπορικές συναλλαγές.

Συγκεκριμένα, η επίσημη εκτίμηση είναι ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου θα καταλήξει 15 χρόνια μετά να είναι 7,5% μικρότερη από το αντίστοιχο επίπεδο στο οποίο θα βρίσκεται εάν παραμείνει στην ΕΕ.

Πάντως, οι υπεύθυνοι της εκστρατείας του Brexit άσκησαν κριτική στην έκθεση της κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντάς την «βαθύτατα εσφαλμένη».