Δεν θα γίνει Eurogroup την Πέμπτη – Χρειάζεται περισσότερος χρόνος
- 26/04/2016, 22:13
- SHARE
Δεν θα συνεδριάσουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αυτή τη βδομάδα για την Ελλάδα. Ποια έκτακτα μέτρα προτείνουν οι θεσμοί, τι αντιπροτείνει η κυβέρνηση.
Μέσω Twitter o εκπρόσωπος του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ανακοίνωσε πριν λίγο ότι δεν θα γίνει Eurogroup την Μ. Πέμπτη, καθώς χρειάζεται περισσότερος χρόνος για τις διαπραγματεύσεις.
Ο κ. Reijns αναφέρει χαρακτηριστικά ότι: «Δεν θα γίνει έκτακτο Eurogroup την Πέμπτη. Χρειάζεται περισσότερος χρόνος. Θα υπάρξει, σε μετέπειτα στάδιο, συνάντηση για την πρώτη αξιολόγηση, τα πρόσθετα μέτρα και το χρέος».
No additional #eurogroup on #Greece this Thursday, more time needed. Meeting on first review, contingency package and debt at later stage
— Michel Reijns (@MichelReijns) 26 Απριλίου 2016
Το μεγάλο «αγκάθι» εξακολουθούν να είναι τα πρόσθετα μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ που ζητούν οι θεσμοί σε περίπτωση μη επίτευξης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% το 2018, ενώ νωρίτερα είχαν διακοπεί οι διαπραγματεύσεις στο Hilton, και υπήρξε ενημέρωση του Ολλανδού ΥΠΟΙΚ από εκπροσώπους των θεσμών.
Συγκεκριμένα οι επικεφαλής των δανειστών διέκοψαν τις συνομιλίες για να συζητήσουν την πρόταση της κυβέρνησης για τον αυτόματο μηχανισμό περικοπών 3,6 δισ. ευρώ, που θα ενεργοποιείται με απόφαση του υπουργού οικονομικών, κάθε φορά που ο Προϋπολογισμός πέφτει έξω. Το κουαρτέτο, κυρίως το ΔΝΤ, επιμένει ότι τα μέτρα θα πρέπει να είναι συγκεκριμένα και να ψηφιστούν τώρα, ενώ η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η ελληνική νομοθεσία απαγορεύει την προληπτική νομοθέτηση.
Οι δανειστές επιμένουν ότι τα μέτρα πρέπει να είναι “λίγα και μεγάλα” και αναφέρουν συγκεκριμένα:
– την περικοπή των μισθών στο Δημόσιο,
– τη μείωση των συντάξεων,
– το πάγωμα των προσλήψεων στο Δημόσιο ή ακόμη και απολύσεις, εάν χρειαστεί,
– την μετάταξη από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% στον βασικό 24% των τιμολογίων της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ,
– την περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου
Η κυβέρνηση εισηγείται την επιβολή νέων φόρων ή την αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 14%.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος όταν ρωτήθηκε δεν φάνηκε και τόσο σίγουρος για την επίτευξη συμφωνίας τη Μ. Τετάρτη, ωστόσο, όπως παραδέχθηκε βρίσκεται σε συνεχή τηλεφωνική επικοινωνία με τους ομολόγους του.
Την ίδια ώρα, τα ταμεία του δημοσίου στεγνώνουν από ρευστό και η επιδρομή στα διαθέσιμα φορέων και νοσοκομείων έχει ξεκινήσει και πάλι, θυμίζοντας ημέρες της άνοιξης του 2015.
Όπως έχει γράψει εδώ και δύο εβδομάδες το Fortune, τα ταμεία του κράτους αδειάζουν τον Μάιο και ο Ιούνιος, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αλλά και αξιωματούχους των θεσμών “δεν βγαίνει”.
Ωστόσο, η προσπάθεια της κυβέρνησης για πολιτική διαπραγμάτευση, φαίνεται πως πέφτει για άλλη μία φορά στο κενό, αφού οι Ευρωπαίοι θέλουν το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και το Δ.Ν.Τ θέλει, όπως λέει, “μέτρα πραγματικά και όχι Μίκυ Μάους”.