Μπορεί να υπάρξει «λευκός καπνός» για την Ελλάδα και πριν το Eurogroup;
- 30/04/2016, 09:43
- SHARE
Ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για να κάμψει τις αντιστάσεις του ΔΝΤ.
Πρόταση μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης των δημοσιονομικών στόχων, σε περίπτωση που δεν “βαδίζουν” σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα έχει καταθέσει η Ελλάδα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας το Βήμα, το οποίο και επικαλείται ανεξάρτητες πηγές, όντως το τελευταίο 24ωρο σημειώθηκε πρόοδος ικανή να προσφέρει λύση στο αδιέξοδο στη συνεδρίαση του Eurogroup της 9ης Μαΐου, υπό τον όρο πάντα ότι όλες οι πλευρές θα επιδείξουν την απαιτούμενη ευελιξία.
Όπως αναφέρει το news247.gr δεν αποκλείεται πριν το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας να υπάρχει εξαμερής συνάντηση μεταξύ Τσακαλώτου, Σόιμπλε, Σαπέν, Λαγκάρντ, Γιουνκέρ και Ντράγκι προκειμένου να τεθεί το πλαίσιο το οποίο θα συζητηθεί από τους υπουργούς Οικονομικών και να δοθεί μια κατεύθυνση για την τελική λύση. Δεδομένο θεωρείται για την ελληνική πλευρά πως στην ατζέντα της συνεδρίασης θα υπάρχει και το θέμα του χρέους με βάση και τα οριστικά στοιχεία της Eurostat που θα δημοσιοποιηθούν την Τρίτη του Πάσχα.
Ο μηχανισμός αυτόματης διόρθωσης
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ η ελληνική κυβέρνηση έχει παρουσιάσει σε εταίρους και δανειστές ένα σχέδιο συμφωνίας αποδεχόμενη τον μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης των δημοσίων οικονομικών στην περίπτωση που διαπιστωθούν αποκλίσεις από τους στόχους του προγράμματος.
Συγκεκριμένα με το σχέδιο η κυβέρνηση δεσμεύεται στη λήψη οριζόντιων μέτρων περικοπής δαπανών σε όλα τα υπουργεία, τρεις μήνες μετά τη διαπίστωση και επιβεβαίωση ενδεχόμενων δημοσιονομικών αποκλίσεων. Και στην περίπτωση που η κυβέρνηση θέλει να εξαιρέσει κάποιο υπουργείο από τις περικοπές για λόγους εθνικούς ή άλλους, αναλαμβάνει την υποχρέωση να καλύπτει το κενό με άλλα ισοδύναμα μέτρα.
Οι πρώτες ευρωπαϊκές αντιδράσεις είναι θετικές προς το σχέδιο των επιτελών του κ. Τσίπρα, αλλά το ΔΝΤ παραμένει ακόμη επιφυλακτικό.
«Όλα θα εξαρτηθούν από το μείγμα πολιτικής που δεν θα θίγει αυτά που έχουμε θέσει και θα έχει ένα σημαντικό όφελος για εμάς», τόνιζε χαρακτηριστικά δείχνοντας ξεκάθαρα πως το θέμα του χρέους είναι αυτό στο οποίο το Μαξίμου θέλει να κερδίσει όσα μπορεί περισσότερα.
Αυτό που περιμένει η ελληνική πλευρά από το Eurogroup είναι μια συνολική πρόταση που θα περιλαμβάνει ένα πακέτο ελαφρότερων προληπτικών μέτρων μακριά από τις απαιτήσεις του ΔΝΤ. Η συγκατάθεση της ελληνικής κυβέρνησης για την ενεργοποίηση του μηχανισμού είναι το ζητούμενο, ενώ «απαγορευτική» είναι και η τρίμηνη αξιολόγηση την οποία επιθυμούσε η άλλη πλευρά.
Σόιμπλε και Τόμσεν οι «σαμποτέρ»
Στις επόμενες μέρες και μέχρι τις 9 Μαΐου, υπάρχει ικανός χρόνος για επιμέρους διαβουλεύσεις και τυχόν εξειδικεύσεις του μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης, δηλαδή του αυτόματου «κόφτη» δαπανών που αποδέχεται και θα νομοθετήσει η κυβέρνηση.
Μένει τώρα να αποδειχθεί αν το συγκεκριμένο σχέδιο αποτελεί βάση συμβιβασμού και για τους σκληρούς της διαπραγμάτευσης, τους κκ Σόιμπλε και Τόμσεν, οι οποίοι απαιτούν τις ευρύτερες δυνατές εξασφαλίσεις από μια κυβέρνηση που, κατά την εκτίμησή τους, τους έχει προδώσει πολλές φορές.
Στήριξη της Αθήνας από την Ουάσιγκτον
Την ανάγκη να τηρήσει η Ευρώπη τη δέσμευσή της προκειμένου το χρέος της Ελλάδας να καταστεί βιώσιμο μέσω ουσιαστικής ανακούφισής του, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών της Αμερικής Τζακ Λιου κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών, ο Αλ. Τσίπρας και ο Τζ. Λιου συζήτησαν για τη σημασία της εποικοδομητικής συνεργασίας Ελλάδας, ΔΝΤ και ευρωπαϊκών θεσμών προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος οικονομικών μεταρρυθμίσεων και να εξευρεθεί εγκαίρως μια βιώσιμη πορεία προς τα εμπρός.
Επίσης, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών καλεί όλες τις πλευρές να δείξουν ευελιξία ώστε να ολοκληρωθούν επιτυχώς οι διαπραγματεύσεις.
Αναγνώριση Ντάισελμπλουμ του ‘νομοθετικού’ κενού στην ψήφιση προληπτικών μέτρων
«Στο Εκοφίν του Άμστερνταμ επιτελέσαμε σημαντική πρόοδο. Υπάρχει μια συμφωνία αρχής σε σχέση με την πρώτη δέσμη που ισοδυναμεί με το 3% του ΑΕΠ. Λείπει η συμφωνία για το δεύτερο κεφάλαιο, τα αυτόματα μέτρα έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που η Αθήνα δεν πετύχει το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% το 2018» σημείωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, σημειώνοντας πάντως πως δεν γίνεται μια χώρα να νομοθετήσει προληπτικά μέτρα.
«Οι προβλέψεις αποκλίνουν, το ΔΝΤ επιθυμεί να έχει μια ασφάλεια. Το πρόβλημα είναι ότι αυτό είναι δύσκολο. Στην Ελλάδα δεν μπορούν να εγκριθούν μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να μην μπουν σε ισχύ» ανέφερε.