Πόσοι τραπεζίτες έχουν μπει φυλακή στις ΗΠΑ

Πόσοι τραπεζίτες έχουν μπει φυλακή στις ΗΠΑ

Για αδικήματα που συνδέονται με τη χρηματοπιστωτική κρίση.

Η ιδέα ότι κανένας τραπεζίτης δεν μπήκε φυλακή για αδικήματα που συνδέονται με τη χρηματοπιστωτική κρίση είναι μύθος, σύμφωνα με την αρχή που επιβλέπει το ομοσπονδιακό ταμείο διάσωσης.

Σύμφωνα με την Κρίστι Γκόλντσμιθ Ρομέρο, τη γενική επιθεωρήτρια για το πρόγραμμα διάσωσης τραπεζών στις ΗΠΑ (Troubled Assets Relief Program – TARP), 35 τραπεζίτες έχουν καταδικασθεί σε φυλάκιση.

Μέσω του προγράμματος TARP, πάνω από 400 δισεκατομμύρια δολάρια χορηγήθηκαν σε τράπεζες που κινδύνευαν να χρεοκοπήσουν κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Η γενική επιθεωρήτρια για το TARP ως ρόλο έχει να ασκεί διώξεις σε περιπτώσεις απάτης κατά τη χρήση αυτών των πόρων.

Πολλά από τα αδικήματα αφορούν σχετικά μικρά χρηματικά ποσά σε μικρότερες τράπεζες, και όχι μεγάλες περιπτώσεις απάτης σε τράπεζες της Wall Street.

Όμως, αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι βρίσκονται στη φυλακή κορυφαία στελέχη, όπως π.χ. ο Έντουαρντ Γούνταρντ, πρώην CEO της Bank of the Commonwealth στο Νόρφολκ της Βιρτζίνια. Καταδικάστηκε σε 23 χρόνια φυλάκιση για οικονομικές ατασθαλίες και απόκρυψη χρηματοπιστωτικών προβλημάτων στην τράπεζά του.

Συνολικά, έχουν καταδικαστεί 59 τραπεζίτες, συμπεριλαμβανομένων και δύο στελεχών της NOVA Bank στη Φιλαδέλφεια, οι οποίοι καταδικάστηκαν την Τετάρτη για εξαπάτηση σε σχέση με τη διαχείριση πόρων του TARP. Επιπλέον, άλλα 19 στελέχη του τραπεζικού κλάδου αναμένουν την ολοκλήρωση της δίκης τους.

Η Γκόλντσμιθ Ρομέρο τονίζει ότι είναι λάθος να λέει κάποιος ότι οι τραπεζίτες που βρίσκονται στη φυλακή προέρχονται μόνο από μικρές τράπεζες. Η ίδια τονίζει ότι κάποιες απ’ τις τράπεζες είχαν στοιχεία ενεργητικού ως και 10 δισεκατομμύρια δολάρια, και ήταν μεγάλοι παίκτες στην εκάστοτε Πολιτεία όπου είχαν την έδρα τους.

Βεβαίως, κορυφαία στελέχη των γνωστών και ως …too big to fail τραπεζών, δηλαδή των πολύ μεγάλων τραπεζικών ιδρυμάτων, έχουν αποφύγει την απαγγελία κατηγοριών. Κι αυτό ενώ οι τράπεζές τους πλήρωσαν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε πρόστιμα για να επιτύχουν συμβιβασμό σε σχέση με τις κατηγορίες που τους βαρύνουν για κακοδιαχείριση.

«Κατανοώ απόλυτα τον εκνευρισμό του κόσμου που θέλει όσοι έφεραν τη χρηματοπιστωτική κρίση να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη» καταλήγει η Γκόλντσμιθ Ρομέρο. Και υπενθυμίζει με νόημα ότι το γραφείο της συνεχίζει να ερευνά εκατοντάδες περιπτώσεις που αφορούν χρηματοπιστωτικούς θεσμούς όλων των μεγεθών.

Πηγή: Cnn Money