Ποια πόλη απαγορεύει την ενοικίαση σπιτιών μέσω AirBnB;

Ποια πόλη απαγορεύει την ενοικίαση σπιτιών μέσω AirBnB;

Αντιδράσεις προκαλεί η απαγόρευση σε δημότες να νοικιάσουν ολόκληρο το διαμέρισμά τους για ορισμένο διάστημα σε τουρίστες.

Λευτέρης Σαββίδης

Το Βερολίνο ξεκίνησε να επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στην ενοικίαση ιδιωτικών χώρων μέσω ψηφιακών πλατφόρμων, τύπου AirBnB, απειλώντας τους παραβάτες με δυσθεώρατες ποινές. Όπως αναφέρει η δημοτική αρχή, η απόφαση ήρθε σε μια προσπάθεια να συγκρατηθούν οι τιμές του ενοικίου στην γερμανική πρωτεύουσα, αλλά και να αποδεσμευτούν χώροι κατοικίες για μόνιμους κάτοικους και νέους που επιλέγουν να μετακινηθούν σε μόνιμη βάση στην πόλη.

Σύμφωνα με το νέο νόμο, ο οποίος και τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Μαΐου, απαγορεύεται η ενοικίαση ολόκληρων κατοικιών – διαμερίσματα ή μονοκατοικίες – μέσω Airbnb. Πρόκειται για μια “απαραίτητη κίνηση ενάντια στην έλλειψη σπιτιών στο Βερολίνο” αναφέρει ο Andreas Geisel, επικεφαλής της αστικής ανάπτυξης της πόλης. “Είμαι αποφασισμένος να επιστρέψω τα διαμερίσματα αυτά στους πολίτες του Βερολίνου και τους νέους κατοίκους” σημείωσε.

Όπως φαίνεται, τα ενοίκια στο Βερολίνο εκτινάχθηκαν κατά 56% από το 2009 έως το 2014, παραμένοντας παρόλα αυτά πιο οικονομικά σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όπως το Παρίσι, το Λονδίνο ή το Άμστερνταμ. Οι υπεύθυνοι του Δήμου ισχυρίζονται λοιπόν πως πολλοί ιδιοκτήτες κρατούν διαμερίσματα μόνο για ενοικίαση μέσω Airbnb και δεν τα διαθέτουν για μακροχρόνια ενοικίαση.

Από την άλλη, με το Βερολίνο να αναδεικνύεται σε κορυφαίο ευρωπαϊκό προορισμό με 30 εκατ. τουρίστες που διανυκτέρευσαν στην πόλη το περασμένο έτος, η χρήση του Airbnb επηρέασε και τους ξενοδόχους. Σύμφωνα με έρευνα οι κρατήσεις μέσω της πλατφόρμας αυτής δημιούργησαν μια “παράλληλη οικονομία 6.1 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο”.

Ο νόμος δεν απαγορεύει τελείως τη χρήση του Airbnb, αλλά δεν επιτρέπει την ενοικίαση ολόκληρων σπιτιών, περιορίζοντας τους ιδιοκτήτες που θέλουν να διαθέσουν την περιουσία τους στην ενοικίαση δωματίων. Οι παραβάτες μάλιστα θα τιμωρούνται με αυστηρά πρόστιμα που φτάνουν ακόμη και τις 100χιλ ευρώ.

Η διοίκηση της πόλης μάλιστα, κάνει επίκληση στο “πνεύμα του πολίτη” των κατοίκων του Βερολίνου, καλώντας τους να αναφέρουν ανώνυμα οποιοδήποτε υποπτεύονται πως διαθέτει το διαμέρισμά του με αυτό τον τρόπο μέσω διαδικτύου.

Τι απαντά η Airbnb
“Οι Βερολινέζοι θέλουν καθαρούς και απλού κανόνες για την διάθεση του σπιτιού τους, ώστε να μπορούν να το μοιράζονται με επισκέπτες” δήλωσε η Airbnb Γερμανίας. Ο εκπρόσωπος της εταιρίας Julian Tautwein αναφέρει πως η μέθοδος “βοηθά τους πολίτες να πληρώσουν το νοίκι τους”. “Θα συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε τους υπεύθυνους του Βερολίνου να ακούσουν τους πολίτες και να ακολουθήσουν το παράδειγμα άλλων μεγάλων πόλεων, όπως το Παρίσι, το Λονδίνο, το Άμστερνταμ και το Αμβούργο”.

Πώς αντιδρούν οι πολίτες του Βερολίνου;
Το ηλεκτρονικό περιοδικό thelocal παραθέτει την άποψη δύο Βερολινέζων για το θέμα. Ο Tim Boening, δηλώνει σύμφωνος με τα νέα μέτρα, αφού όπως αναφέρει θα πρέπει “αυτά τα διαμερίσματα να είναι διαθέσιμα για ‘κανονικούς’ κατοίκους”. Ο 41χρονος αναφέρεται στην περίπτωση ενός ζευγαριού που γνωρίζει και το οποίο αποφάσισε να συζήσει σε νέο σπίτι, διατηρώντας όμως τα διαμερίσματα που διέθεταν ως εργένηδες για ενοικίαση στο airbnb.

Από την άλλη η Marika δηλώνει εξοργισμένη από την απόφαση και θεωρεί πως ο νόμος έρχεται να ρίξει το βάρος της αποτυχημένος πολιτικής της δημοτικής αρχής στους πολίτες. “Είναι άδικο, μας απαγορεύουν να κάνουμε τη δουλειά μας’ σημειώνει, ενώ στηλιτεύει ιδιαίτερα την προτροπή των αρχών σε πολίτες να καταδίδουν όσους παραβιάζουν τη νομοθεσία.

Σε κάθε περίπτωση, μια γρήγορη περιήγηση στις σελίδες του παρόχου μας επιβεβαίωσε πως προς το παρόν οι ιδιοκτήτες συνεχίζουν να διαθέτουν ολόκληρο το διαμέρισμά τους σε επισκέπτες. Μπήκαμε στην ελληνική ιστοσελίδα του Airbnb και δοκιμάσαμε να νοικιάσουμε ένα διαμέρισμα στη γερμανική πρωτεύουσα, κάτι που σύμφωνα με τη νομοθεσία πλέον απαγορεύεται. Στην αναζήτηση λοιπόν υπήρχε ακόμη η δυνατότητα ενοικίασης ολόκληρου του διαμερίσματος, ενώ για την ώρα δεν “πέσαμε” πάνω σε κάποια προειδοποίηση που να ενημερώνει το χρήστη πως αυτή η επιλογή δεν είναι πλέον εφικτή.

Τι γίνεται με την Airbnb στην Ελλάδα;
Με αφορμή την απόφαση του Βερολίνου, αναζητήσαμε στοιχεία για τη χρήση του Airbnb στη χώρα μας. Σύμφωνα με έρευνα στη χώρα μας που εξέτασε την περίοδο από τον Οκτώβριο του 2013 μέχρι το Σεπτέμβριο 2014, η κοινότητα της Airbnb στην Αθήνα, συνεισέφερε συνολικά στην εθνική οικονομία €69εκ. μέσα σε ένα χρόνο και υποστήριξε περισσότερες από 1.000 θέσεις εργασίας.

Οι οικοδεσπότες συμπληρώνουν το εισόδημά τους
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η ίδια η εταιρία πριν από ένα χρόνο, το 68% των οικοδεσποτών που νοικιάζουν το σπίτι τους δηλώνουν ότι βασίζονται σε αυτά τα έσοδα για να συνεχίσουν να μένουν στο σπίτι τους, αφού 7 στους 10 από αυτούς δεν απασχολείται σε τυπικές θέσεις εργασίας. και 3 στους 10 είναι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Οι ιδιοκτησίες Airbnb εκτείνονται σε 25 γειτονιές της Αθήνας, εκ των οποίων το 69% βρίσκονται εκτός περιοχών που τυπικά βρίσκει κανείς ξενοδοχείο. Σχεδόν τα μισά χρήματα των επισκεπτών (47%) ξοδεύονται στις γειτονιές στις οποίες διαμένουν.

Το Airbnb προσελκύει νέους επισκέπτες
H υπηρεσία προσελκύει νέους επισκέπτες στην Αθήνα. Το 71% των επισκεπτών επισκέφτηκε την Αθήνα για πρώτη φορά, ενώ το 67% δήλωσε ότι είναι πιθανό να επιστρέψουν στην Αθήνα λόγω της εμπειρίας τους με την Airbnb. Οι επισκέπτες της Airbnb διανυκτερεύουν κατά μέσο όρο 3,6 νύχτες και ξοδεύουν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους €551, με το 26% να δηλώνει ότι δεν θα επισκεπτόταν ή δεν θα έμενε τόσο πολύ στην Αθήνα χωρίς την Airbnb.

Πηγή: news247.gr