Καυτή επιστολή Λαγκάρντ: Εδώ και τώρα η ελάφρυνση του χρέους
- 06/05/2016, 13:22
- SHARE
Η επικεφαλής του ΔΝΤ ζητάει να χαμηλώσει στο 1,5% ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 – Απορρίπτει τον μηχανισμό της Αθήνας.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητά από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με όσα αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times, να αρχίσουν αμέσως οι διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους παρά τις αντιρρήσεις της γερμανικής πλευράς.
Σε επιστολή της το βράδυ της Πέμπτης προς όλους τους 19 υπουργούς η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, κάνει λόγο για το αδιέξοδο στις συνομιλίες για το προληπτικό πακέτο μέτρων και σημείωνει ότι πρέπει να τεθεί άμεσα επί τάπητος το θέμα του χρέους διαφορετικά κινδυνεύει να χαθεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
Στην επιστολή της αναφέρει μεταξύ άλλων ότι τα μέτρα, η αναδιάρθρωση του χρέους, και η χρηματοδότηση θα πρέπει να συζητηθούν ταυτόχρονα και προσθέτει ότι «για να στηρίξουμε την Ελλάδα με ένα νέο πρόγραμμα με το ΔΝΤ, είναι σημαντικό η χρηματοδότηση και η ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους στην Ελλάδα να βασίζονται σε δημοσιονομικούς στόχους που είναι ρεαλιστικοί, επειδή υποστηρίζονται από αξιόπιστα μέτρα για την επίτευξή τους».
Η επιστολή Λαγκάρντ ξεκαθαρίζει ότι το ΔΝΤ θέλει λιγότερη λιτότητα, υποστηρίζοντας ότι οι στόχοι πρωτογενούς πλεονάσματος που συμφωνήθηκαν πέρυσι μεταξύ ΕΕ και Αθήνας (στόχος 3,5% για το 2018) είναι μη ρεαλιστικοί και πρέπει να μειωθούν δραστικά. Το πρωτογενές πλεόνασμα προκύπτει αν δεν περιληφθούν στα έξοδα οι πληρωμές για το χρέος.
«Μια διευκρίνιση απαιτείται για να ξεκαθαριστούν αβάσιμες κατηγορίες ότι το ΔΝΤ είναι άκαμπτο, ζητώντας αχρείαστα νέα δημοσιονομικά μέτρα και –ως αποτέλεσμα- προκαλώντας καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις και την καταβολή επειγόντως απαιτούμενων κεφαλαίων», γράφει.
Στην επιστολή της η Κ. Λαγκάρντ αναφέρει πως όλες οι πλευρές έχουν σχεδόν συμφωνήσει σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων που θα μειώσουν τον προϋπολογισμό κατά περίπου 2,5% του ΑΕΠ έως το 2018. Ορισμένοι αξιωματούχοι εκτιμούν πως η λίστα θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα στο Eurogroup.
Ωστόσο η Κ. Λαγκάρντ επιμένει στην θεώρηση του ΔΝΤ ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα οδηγήσουν σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% το 2018 και όχι 3,5% που επιθυμεί η ΕΕ. Η ίδια καλεί την ΕΕ να αλλάξει το στόχο στο 1,5%, δεδομένο που σημαίνει πως το Ταμείο θεωρεί ότι οι Βρυξέλλες ζητούν μεγάλη λιτότητα από την Ελλάδα.
«Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία πως η επίτευξη αυτού του στόχου δεν θα είναι μόνο δύσκολο να επιτευχθεί αλλά πιθανότατα θα είναι και αντιπαραγωγική» γράφει.
«Δεν θεωρούμε ότι θα είναι εφικτό ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μέσω της επιβολής φόρων σε μια περιορισμένη βάση, της περιορισμένης μείωσης δαπανών αλλά της επιβολής εκτάκτων μέτρων, όπως έχει προταθεί τις προηγούμενες εβδομάδες».
Το ΔΝΤ, με τη στήριξη της Γερμανίας, επιμένει ότι τα προληπτικά μέτρα πρέπει να περιλαμβάνουν συγκεκριμένα μέτρα και περικοπές, κάτι που η Αθήνα (έχοντας τη στήριξη της ΕΕΕ) δηλώνει ότι είναι αδύνατο να νομοθετήσει.
Για την κ. Λαγκάρντ ο μηχανισμός που προτείνει η Αθήνα με περικοπές σε όλους τους τομείς δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει.
«Δυστυχώς, ο μηχανισμός έκτακτης ανάγκης που η Ελλάδα έχει προτείνει δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένες οικονομικές μεταρρυθμίσεις» επισημαίνει. «Με βάση την προηγούμενη εμπειρία, τέτοια μέτρα δεν είναι πολύ αξιόπιστα, αλλά είναι επίσης ανεπιθύμητα, καθώς ενισχύουν την αβεβαιότητα και αδυνατούν να επιλύσουν τις υποκείμενες ανισορροπίες.