Οι «γκρίζες» ζώνες της απόφασης του Eurogroup για την Ελλάδα

Οι «γκρίζες» ζώνες της απόφασης του Eurogroup για την Ελλάδα
AppleMark

Νομοθέτηση του αυτόματου κόφτη τώρα με υποσχετική για το χρέος.

Πολλές γκρίζες ζώνες περιλαμβάνει η απόφαση του Eurogroup για την Ελλάδα, αφού η κυβέρνηση υποχρεώνεται να νομοθετήσει τώρα τον μηχανισμό αυτόματων περικοπών δαπανών, ενώ τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους θα εξεταστούν και θα οριστικοποιηθούν μετά το τέλος του προγράμματος το 2018 και υπό τον όρο ότι η Ελλάδα θα έχει εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις, που απορρέουν από αυτό.

Ουσιαστικά, η κυβέρνηση δεσμεύεται να ψηφίσει τώρα έναν μηχανισμό με τα εξής χαρακτηριστικά:

-κάθε Απρίλιο, μετά την οριστικοποίηση των στοιχείων της Eurostat, που θα αποφαίνεται για την πορεία της οικονομίας και εφόσον δεν έχουν επιτευχθεί οι στόχοι της περασμένης χρονιάς, η κυβέρνηση θα υποχρεώνεται να φέρει άμεσα προεδρικά διατάγματα με τα οποία θα περικόπτονται οριζόντια μισθοί και συντάξεις. Εάν στους επόμενους μήνες, έως την κατάθεση του Προϋπολογισμού θελήσει να διορθώσει αυτά τα μέτρα, θα μπορεί να το κάνει μόνο υπό τον όρο ότι θα φέρει διαρθρωτικά και μόνιμα μέτρα, τα οποία θα μπορεί να είναι και αυξήσεις φόρων.

Παράλληλα, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα πρέπει να ψηφιστεί και το βαρύ πακέτο των έμμεσων φόρων για να κλείσει η αξιολόγηση.

Ωστόσο, ο μηχανισμός, ακόμη και με τη δέσμευση για περικοπή μισθών και συντάξεων δεν έχει την τελική έγκριση του ΔΝΤ, το οποίο είχε διαμηνύσει πως θέλει να ψηφιστούν από τώρα συγκεκριμένα μέτρα. Το Ταμείο, πάντως, θα συνεχίσει τις συζητήσεις προκειμένου να βρεθεί συμβιβαστική λύση.

Η επόμενη γκρίζα ζώνη αφορά στο θέμα του χρέους για το οποίο οι Ευρωπαίοι αρκέστηκαν σε μια…υποσχετική. Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, τα μέτρα θα εξειδικευτούν και θα οριστικοποιηθούν, εάν χρειαστεί, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ανακοινωθέν, μετά το τέλος του προγράμματος το 2018 και υπό τον όρο ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλους τους στόχους. Τότε θα εξεταστούν μέτρα, όπως η επιμήκυνση των δανείων ή μεγαλύτερες περίοδοι χάριτος, ενώ ακόμη και η απόδοση των κερδών των κεντρικών τραπεζών επί των ελληνικών ομολόγων, που έχει συμφωνηθεί από το 2012, παραπέμπεται για το 2018.

Σε ό,τι αφορά στα μακροπρόθεσμα μέτρα, εάν χρειαστούν, θα αποφασιστούν, επίσης μακροπρόθεσμα, πιθανόν μετά το 2022 και θα συνοδεύονται, όπως αναφέρεται ρητά στο ανακοινωθέν από νέο Μνημόνιο (conditionality) με δημοσιονομικούς στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Αλλά και αυτή η «υβριδική» πρόταση για το χρέος είναι υπό την αίρεση της έγκρισης του ΔΝΤ, καθώς από τις επίσημες δηλώσεις των Ευρωπαίων έγινε σαφές πως «για το Eurogroup στο σύνολό του, δεν υπάρχει πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ».

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, η εκταμίευση της δόσης, εφόσον ψηφιστούν τα μέτρα της αξιολόγησης και ο μηχανισμός αυτόματων περικοπών, θα μπορεί να γίνει χωρίς τη συμφωνία για το χρέος, εφόσον γίνει σαφές ότι το ΔΝΤ θα συμμετέχει στο πρόγραμμα.

Διαβάστε ακόμη:

Σήμα για τελική συμφωνία μέχρι τις 24 Μαΐου από το Eurogroup