Τα πιο «βαθιά λαρύγγια»
- 27/10/2013, 16:46
- SHARE
7+3 αποκαλύψεις που συγκλόνισαν τον κόσμο.
Είχαν τα «κότσια» να βγουν δημόσια και να καταγγείλουν ένοχα μυστικά κρατών και κυβερνήσεων. Εξ’ ου και οι αποκαλύψεις τους προκάλεσαν ή συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να προκαλούν ισχυρούς κραδασμούς στην εγχώρια ή και στη διεθνή πολιτική σκηνή. Σε κάθε περίπτωση, καθένας από αυτούς αποτελεί μία ηχηρή φωνή αφύπνισης της κοινής γνώμης…
Έντουαρντ Σνόουντεν
«Ξέρω ότι θα υποφέρω για τις πράξεις μου, αλλά θα είμαι ικανοποιημένος αν αποκαλυφθούν έστω και για μια στιγμή οι εκτελεστικές δυνάμεις, οι μυστικοί νόμοι και η ανισότητα με την οποία κυβερνάται αυτός ο κόσμος», στην εφημερίδα Guardian.
Απασχόληση κατά τη διαρροή: υπάλληλος στον αμυντικό εργολάβο Μπουζ Άλεν Χάμιλτον, πρώην τεχνικός αναλυτής στη CIA.
Ψευδώνυμο: Verax, που στα λατινικά σημαίνει «αυτός που λέει την αλήθεια»
Η αποκάλυψη: στα 29 του, κι ενώ κρυβόταν σε ένα ξενοδοχείο στο Χογκ Κογκ, αποκάλυψε στην βρετανική εφημερίδα Guardian και στην αμερικανική Washington Post ότι η αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας-NSA παρακολουθεί και καταγράφει τις τηλεφωνικές και ηλεκτρονικές επικοινωνίες διεθνώς (emails, μεταφορά αρχείων και live chats στα Google, Facebook, Apple κι άλλες διαδικτυακές εταιρίες), επισήμως στο πλαίσιο των προσπαθειών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Μέχρι και σήμερα συνεχίζει τις… μεγατόνων αποκαλύψεις του, έχοντας εξασφαλίσει προσωρινό άσυλο στη Ρωσία.
Μπράντλεϊ Μάνιγκ
«Ανίσχυροι servers, ανίσχυρη καταγραφή, ανίσχυρες μυστικές υπηρεσίες, απρόσεκτη ανάλυση σημάτων… μια τέλεια καταιγίδα», αναφορά του σε chats στο Wikileaks.
Απασχόληση κατά τη διαρροή: αναλυτής πληροφοριών στον αμερικανικό στρατό
Η αποκάλυψη: έφερε στο φως 70.000 απόρρητα και διαβαθμισμένα αμερικανικά έγγραφα μέσω του ιστότοπου WikiLeaks, μεταξύ αυτών πολλά «ευαίσθητα» διπλωματικά τηλεγραφήματα και στρατιωτικά αρχεία. Στα τέλη Αυγούστου, καταδικάστηκε σε 35 χρόνια κάθειρξης, με δικαίωμα αναστολή, αφού εκτίσει το 1/3 της ποινής του. Παρά την εισαγγελική εισήγηση στη δίκη του, κρίθηκε αθώος για τη σοβαρότερη κατηγορία που τον βάρυνε: αυτήν για την παροχή βοήθειας στον εχθρό, η οποία επισείει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.
Κάθριν Γκάλιφορντ
«Εάν μου έδιναν ένα σεντ κάθε φορά που τα αφεντικά μου, μού ζητούσαν να καθίσω στα γόνατά τους, αυτή τη στιγμή θα ήμουν σε ένα γιότ στις Μπαχάμες»…
Απασχόληση κατά τη διαρροή: δεκανέας στην Βασιλική Έφιππη Αστυνομία Καναδά
Η αποκάλυψη: η λεπτομερέστατη καταγγελία της, έκτασης 115 σελίδων, την οποία κατέθεσε το 2011 ήταν η αφορμή για τη διεξαγωγή μίας μεγάλης έρευνας γύρω από τα κρούσματα σεξουαλικών παρενοχλήσεων και κακοποιήσεων στους κόλπους της Βασιλικής Έφιππης Αστυνομίας του Καναδά. Η ίδια λέει ότι έπειτα από 16 εφιαλτικά χρόνια θητείας στην υπηρεσία, έφθασε στο μη παρέκει. Μετέπειτα, της διεγνώσθησαν μετατραυματικές διαταραχές άγχους, αγοραφοβία και εθισμός σε εξαρτησιογόνες ουσίες. Αφότου η Κάθριν έκανε το πρώτο βήμα, τον δρόμο της ακολούθησαν κι άλλες συνάδελφοί της, με συνταρακτικές αποκαλύψεις.
Σιβ Τσόπρα, Μάργακρετ Χάιντον, Τζέραρντ Λάμπερτ
«Το θέμα δεν είναι απλά το ότι κάποιοι υπάλληλοι έχασαν τη δουλειά τους ή οι διαρροές… Δεν μιλάμε για τα δικά μας δικαιώματά… Έχει να κάνει με το δικαίωμα των πολιτών πληροφορούνται από όσους πληρώνουν για να προστατεύουν την υγεία και την ασφάλειά τους… Αφορά όλους τους Καναδούς», Σιβ Τσόπρα
Απασχόληση κατά τη διαρροή: επιστήμονες στον κλάδο Υγείας του Καναδά
Η αποκάλυψη: το 2004 απολύθηκαν και οι τρεις από τη δουλειά τους στο υπουργείο Υγείας του Καναδά για απειθαρχία, λίγο αφότου είχαν εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την rBST (μία συνθετική ορμόνη ανάπτυξης βοοειδών), καταγγέλλοντας δημόσια ότι υφίσταντο πιέσεις από τους προϊσταμένους τους για την έγκριση του φαρμάκου. Κατόπιν έρευνας στη Γερουσία, η έγκρισή του απαγορεύτηκε, ενώ αρμόδια εξεταστική επιτροπή έκρινε ότι ένας εκ των τριών επιστημόνων- ο Λάμπερτ- κακώς απελύθη.
Τζο Ντάρμπι
«Ήξερα ότι αρκετοί δεν συμφωνούσαν με τις πράξεις μου. Υπάρχουν κάποιοι που δεν θεωρούσαν ότι είναι θέμα σωστού ή λάθους. Κατ’ αυτούς σημαίνει ότι βάζεις στη φυλακή Αμερικανούς στρατιώτες για χάρη των Ιρακινών», στο BBC.
Απασχόληση κατά τη διαρροή: έφεδρος αμερικανικού στρατού.
Η αποκάλυψη: στην αντίληψή του υπέπεσαν μία σειρά από σοκαριστικές φωτογραφίες με τα βασανιστήρια κρατουμένων από Αμερικανούς στρατιώτες στις φυλακές-κολαστήριο του Άμπου Γκράιμπ, στο Ιράκ. Κατά την επίσημη εκδοχή, αυτό έγινε από… σπόντα: είχε ζητήσει από έναν φρουρό των εγκαταστάσεων χάρτες της περιοχής κι αυτός του παρέδωσε δύο σκληρούς δίσκους, που -όπως αποδείχθηκε- έκρυβαν «θησαυρό»! Ο Τζο κόπιαρε το επίμαχο υλικό και τα παρέδωσε στις αρμόδιες αρχές για τη δίωξη παραβατικών συμπεριφορών στον αμερικανικό στρατό. Λίγο αργότερα, οι φωτογραφίες είχαν γίνει… φέιγ βολάν στο περιοδικό New Yorker και προβάλλονταν από την εκπομπή 60 minutes του αμερικανικού δικτύου CBS, εντείνοντας τον διεθνή σάλο για τις πρακτικές στον αμερικανικό στρατό.
Τζέφρι Γουίγκαντ
«Με τιμά το γεγονός ότι ορισμένοι με θεωρούν ήρωα, όμως, πιστεύω ότι υπάρχουν άλλοι που αξίζουν περισσότερο αυτόν τον χαρακτηρισμό. Εγώ έκανα το σωστό, δεν το μετανιώνω και θα το έκανα ξανά»…
Απασχόληση κατά τη διαρροή: καθηγητής γυμνασίου, πρώην αντιπρόεδρος στο τομέα έρευνας και ανάπτυξης στην καπνοβιομηχανία Brown & Williamson, θυγατρική της British American Tobacco
Η αποκάλυψη: τρία χρόνια μετά την απόλυσή του από την Brown & Williamson, εμφανίστηκε το 1996 στην εκπομπή 60 Minutes του αμερικανικού δικτύου CBS και κατήγγειλε δημόσια ότι οι καπνοβιομηχανίες γνώριζαν ότι τα προϊόντα τους προκαλούν εθισμό και καρκίνο των πνευμόνων στους χρήστες τους, παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς τους. Έναν χρόνο αργότερα, ήταν μάρτυρας στη δίκη-ορόσημο του 1997, που επιδίκασε στις καπνοβιομηχανίες καταβολή προστίμου 368 εκατομμυρίων δολαρίων σε 40 αμερικανικές πολιτείες. Η ιστορία του έγινε το 1999 χολιγουντιανή ταινία, με πρωταγωνιστές τους Αλ Πατσίνο και Ράσελ Κρόουλ, υπό τον τίτλο «The Insider», η οποία προτάθηκε για Όσκαρ.
Γ. Μαρκ Φελτ
«Είμαι αυτός που αποκαλούν “Βαθύ λαρύγγι”, στο περιοδικό Vanity Fair, που τον είχε κατονομάσει.
Απασχόληση κατά τη διαρροή: υποδιευθυντής του FBI
Ψευδώνυμο: «Βαθύ λαρύγγι»
Η αποκάλυψη: για περισσότερα από 30 χρόνια η ταυτότητά του παρέμεινε μυστική, αφότου το 1972 αποκάλυψε στους δημοσιογράφους Μπομπ Γούντγουορντ και Καρλ Μπερνστάιν το σκάνδαλο του Γουότεργκεϊτ, με τις παράνομες υποκλοπές και έρευνες στα γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος, υπό τις εντολές του Ρεπουμπλικανού τότε προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον. Δύο χρόνια μετά την αποκάλυψη-«βόμβα που αποτελείωσε πολιτικά τον Νίξον, ο Φελτ παραιτήθηκε από το FBI. To 2005, τρία χρόνια πριν πεθάνει, ήταν ο ίδιος που αποκάλυψε τελικά ότι ήταν πράγματι το «βαθύ λαρύγγι», κάτι που μέχρι τότε είχε αρνηθεί πεισματικά, παρά τις οργιώδεις φήμες.
Ντάνιελ Έλσμπεργκ
«Αισθάνθηκα ότι ως Αμερικανός πολίτης, ως υπεύθυνος πολίτης, δεν μπορούσα πια να συνεργώ στη συγκάλυψη αυτής της πληροφορίας από την κοινή γνώμη. Το έκανα αναλαμβάνοντας προσωπικό ρίσκο και είμαι έτοιμος να αντιμετωπίσω όλες τις συνέπειες της απόφασής μου».
Απασχόληση κατά τη διαρροή: στρατιωτικός αναλυτής στο ινστιτούτο αμυντικών αναλύσεων RAND Corporation
Η αποκάλυψη: έφερε το 1971 στο φως -μέσω διαρροής στους New York Times– τα περιώνυμα «Έγγραφα του Πενταγώνου» (Pentagon Papers): ένα απόρρητο υλικό 3.000 σελίδων, προϊόν έκθεσης που συντάχθηκε κατόπιν εντολής του τότε υπ. Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Σ. Μακναμάρα και αποκάλυπτε τις θηριωδίες των Αμερικανών στον πόλεμο του Βιετνάμ, αλλά και την εξαπάτηση του αμερικανικού λαού από την ίδια την τότε κυβέρνησή του. Για παράδειγμα, από τα έγγραφα προκύπτει ότι ο πρόεδρος Λίντον Τζόνσον είχε προσχεδιάσει τον βομβαρδισμό του Βόρειου Βιετνάμ, την ώρα που διαβεβαίωνε δημοσίως τον λαό του, το 1964, ότι «δεν επιδιώκουμε να εμπλακούμε σε ένα ευρύτερο πόλεμο» στην περιοχή.