UBS: Έρχεται το μεγάλο δώρο του Μάριο Ντράγκι στην Ελλάδα
- 13/05/2016, 14:45
- SHARE
Η ΕΚΤ θα προχωρήσει σύντομα στην αποκατάσταση της πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών στη χρηματοδότησή της.
Ενθαρρυντικά είναι τα νέα που προκύπτουν από την έκθεση της UBS για την Ελλάδα και τις επόμενες ενέργειες της ΕΚΤ.
Όπως αναφέρει η ελβετική τράπεζα, εκτός από την επαναφορά του waiver που αναμένεται να προχωρήσει για τις τράπεζες, το επόμενο βήμα είναι η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωση της ΕΚΤ.
Όπως αναφέρει η ελβετική τράπεζα, το μόνο που πρέπει να κάνει η Ελλάδα είναι να ικανοποιήσει τα κριτήρια που έχει θέσει η ΕΚΤ για τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα, αλλά επίσης χρειάζεται να υπάρξει αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Αυτός ο τελευταίος παράγοντας είναι και το «αγκάθι», όμως προβλέπει ότι η ένταξη της Ελλάδας στο QE θα είναι γίνει στο τρίτο τρίμηνο του 2016 ή στις αρχές του τετάρτου τριμήνου.
Σε άλλη έκθεση της η UBS επισημαίνει πως η Ιταλία, η Ιρλανδία και η Ελλάδα είναι οι χώρες που έχουν κερδίσει τα περισσότερα από το περίφημο «whatever it takes» που είπε ο Μάριο Ντράγκι το 2012 και από την πολιτική της νομισματικής χαλάρωσης που ακολουθεί έκτοτε.
Και αυτός γιατί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) οδηγεί στην πτώση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώνονται τα ποσά που πληρώνουν οι κυβερνήσεις για τόκους και έτσι απελευθερώνονται κεφάλαια για να διοχετευτούν σε άλλες κρατικές δαπάνες ή επιτρέπεται η γρηγορότερη δημοσιονομική προσαρμογή.
«Αυτός ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους η ανάπτυξη της Ευρωζώνης ήταν τους τελευταίους μήνες καλύτερη από ό,τι αναμενόταν. Η Ιταλία, η Ιρλανδία και η Ελλάδα έχουν υπάρξει οι μεγάλοι κερδισμένοι από τις χαμηλότερες αποδόσεις των ομολόγων – αλλά και η Γερμανία», σημειώνουν οι αναλυτές της UBS.
Στη μελέτη της, η UBS εξετάζει την πορεία των ποσών που δαπάνησαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τόκους από το 2007 έως το 2017. Συγκρίνοντας τις εκτιμήσεις για το 2017 με τα επίπεδα του 2012, ο οίκος διαπίστωσε ότι οι δαπάνες για τόκους, ως ποσοστό του ΑΕΠ, έχουν μειωθεί σημαντικά.
Συγκεκριμένα, η Ιταλία και η Ιρλανδία εξοικονόμησαν ποσό ίσο με το 1,4% του ΑΕΠ τους, ενώ στην περίπτωση της Ελλάδας, το αντίστοιχο όφελος ισοδυναμεί στο 1,3% του ΑΕΠ. Επόμενη είναι η Γερμανία, που εξοικονόμησε το 1% του ΑΕΠ από το 2012 έως το 2017.
Διαβάστε ακόμη: