Πώς ο κινεζικός στρατός αναδιοργανώνεται για περίπτωση πολέμου
- 18/05/2016, 10:57
- SHARE
Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει το αμερικάνικο Πεντάγωνο.
Οι ένοπλες δυνάμεις της Κίνας αναδιοργανώθηκαν εκτενώς πέρυσι, σε μια προσπάθεια προετοιμασίας για εμπλοκή σε στρατιωτικές συγκρούσεις. Αυτό είναι, τουλάχιστον, το συμπέρασμα του αμερικανικού Πενταγώνου στην τελευταία, ετήσια έκθεσή του για τον κινεζικό στρατό.
Στο στράτευμα προστέθηκαν νέες μονάδες, μια νέα δομή διοίκησης, και αναβαθμισμένες στρατηγικές για την αποτελεσματικότερη συμμετοχή σε μια περιφερειακή ένοπλη σύγκρουση υψηλής τεχνολογίας, σύμφωνα με την 145 σελίδων έκθεση.
«Αυτές οι μεταρρυθμίσεις στόχο έχουν την ενδυνάμωση του ελέγχου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας επί του στρατού, τη βελτίωση της ικανότητας του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού να διεξάγει κοινές επιχειρήσεις, και την αναβάθμιση των δυνατοτήτων του να επεμβαίνει σε περιφερειακές συγκρούσεις σε μεγαλύτερη απόσταση από την κινεζική ενδοχώρα» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Στα πλαίσια της αμυντικής της στρατηγικής, η Κίνα συνέχισε την κατασκευή νέων νησιών στην Θάλασσα της Νότιας Κίνας, όπου μπορούν να σταθμεύσουν στρατιωτικές μονάδες για τον έλεγχο της στρατηγικής θαλάσσιας οδού που συνδέει τον Ινδικό με τον Ειρηνικό Ωκεανό.
«Η Κίνα θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει αυτά τα νησιά ως βάσεις για τη σημαντικότατη αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης παρουσίας της στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας» τονίζει η έκθεση.
Πάντως, επισημαίνεται ότι το Πεκίνο είναι ιδιαίτερα προσεκτικό έναντι των ΗΠΑ πάνω στο ζήτημα των θαλάσσιων διαφορών και έχει αποφύγει την κορύφωση της έντασης χρησιμοποιώντας «τακτικές επιβολής» αλλά όχι επιζητώντας την έναρξη μιας ένοπλης σύγκρουσης.
Οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε διαδικασία μεγάλης ενίσχυσης του οπλοστασίου τους, με την προσθήκη μεγάλων αριθμών νέων πυραύλων, πολεμικών πλοίων, και αεροσκαφών, μαζί με νέες δυνατότητες κυβερνοπολέμου και χρήσης του διαστήματος για στρατιωτικούς σκοπούς.
Όπως αναφέρει η έκθεση, η διαφθορά παραμένει μια μεγάλη πρόκληση για τον στρατό της Κίνας, καθώς πάνω από 40 ανώτερα στελέχη έχουν εμπλακεί σε παράνομες δραστηριότητες από το 2012 μέχρι σήμερα.
Τέλος, η έκθεση επισημαίνει ότι η Κίνα επεκτείνει τις δυνατότητές της να διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις μακριά από την κινεζική επικράτεια. «Η Κίνα διευρύνει την πρόσβασή της σε ξένα λιμάνια μέσω της εγκατάστασης υποδομών διοικητικής μέριμνας, ώστε να είναι δυνατή η διατήρηση δυνάμεων σε απομακρυσμένες θάλασσες όπως ο Ινδικός Ωκεανός, η Μεσόγειος, και ο Ατλαντικός Ωκεανός» λένε οι συγγραφείς της έκθεσης. Προτεραιότητά της χώρας, πάντως, παραμένει η ικανότητα διεξαγωγής πολέμου γύρω από την Ταϊβάν.