Πώς ο ήλιος της Ελλάδος έφερε τους «σωτήρες» των κόκκινων δανείων
- 18/05/2016, 11:15
- SHARE
Προβληματικά δάνεια 1,2 δισ ευρώ από Alpha και Eurobank, υπό την ομπρέλα της KKR.
Λίλυ Σπυροπούλου
Το πρωί της Τρίτης, μια επιχειρηματική είδηση ταρακούνησε θετικά την αγορά. Δύο ελληνικές τράπεζες, βασικές συστημικές, η Alpha και η Eurobank ανακοίνωσαν επισήμως ότι υπέγραψαν συμφωνία με το αμερικανικό επενδυτικό fund, KKR– γνωστό παγκοσμίως για την «αγάπη» του ή την… «τρέλα» του να επενδύει και να αγοράζει επισφαλή ή προβληματικά δάνεια!
Ένας εκ των τριών συνιδρυτών του KKR, ο Henri Kravis συνηθίζει να ταξιδεύει ανά τον κόσμο – λέγεται ότι μια φορά το μήνα επισκέπτεται την Ευρώπη – προκειμένου να αντιλαμβάνεται τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για να επεκτείνει το επιχειρηματικό του… «οπλοστάσιο», το οποίο ήδη σήμερα έχει στοχεύσει σε 9 χώρες, με υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους….98 δισ δολάρια. Αλιεύοντας επί της ουσίας, προβληματικά περιουσιακά στοιχεία και δάνεια που θέλουν να «ξεφορτωθούν» ευρωπαϊκές τράπεζες. Και ναι, με αυτόν τον τρόπο, οι σημερινοί διεσεκατομμυριούχοι ιδρυτές και οι μέτοχοι του KKR συνεχίζουν να βγάζουν λεφτά.
Όχι βέβαια….με τη χρήση ανάρμοστων μεθόδων, αλλά με αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων και με γενναίες αλλαγές στα business plans και τον τρόπο λειτουργίας μεγάλων επιχειρήσεων.
Ήδη, σήμερα, ο επικεφαλής της πλατφόρμας Pillarstone, η οποία θα αναλάβει και το έργο στην ελληνική αγορά, John Davison , «τρέχει» αντίστοιχες πρωτοβουλίες στην Ιταλία (με τις τράπεζες Intesa και Unicredito).
Διαβάστε σχετικά: Ποιο είναι το αμερικανικό fund – «γίγαντας» που συμφώνησε με Alpha – Eurobank
Η συμφωνία με απλά λόγια είναι η εξής:
Το KKR θα υπογράψει με κάθε μία τράπεζα μια συμφωνία για να αγοράσει συγκεκριμένο ύψος του προβληματικού της δανειακού χαρτοφυλακίου, ελαφρύνοντας την…από τις συνολικές επισφάλειες. Εν προκειμένω, το αμερικανικό fund θα αγοράσει 600 εκατ ευρώ καθυστερούμενα δάνεια από την Αlpha Bank και άλλα 600 εκατ ευρώ από την Eurobank, ποσό που αντιστοιχεί στο 50% της έκθεσης της κάθε μίας από αυτές τις δύο τράπεζες σε δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων ( και όχι νοικοκυριών) που δεν αποπληρώνονται.
Συνολικά δηλαδή, τίθενται υπό διαχείριση άμεσα 1,2 δισ ευρώ, υπό την σκέπη της τεχνογνωσίας του KKR.
Να σημειωθεί ότι στην πορεία θα μπορέσουν να ενταχθούν στο πλαίσιο της πλατφόρμας και άλλες ενδιαφερόμενες τράπεζες.
Πώς θα γίνει αυτό πρακτικά;
Μέσω μιας πλατφόρμας διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων (Pillarstone) που θα φτιάξει το αμερικανικό επενδυτικό fund KKR, αξιοποιώντας τη μακρόχρονη διεθνή εμπειρία που κατέχει στο συγκεκριμένο πεδίο δραστηριότητας. Για να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός αυτός, θα συσταθεί και θα λειτουργήσει μια νέα εταιρία – ήδη αναμένεται η σχετική, πρώτη για την ελληνική αγορά, άδεια λειτουργίας για διαχείριση κόκκινων δανείων από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Γιατί συμφέρει και τις επιχειρήσεις αυτό;
Κατ’ αρχήν, ανοίγει ο δρόμος για νέα μακροπρόθεσμης διάρκειας κεφάλαια , με την προϋπόθεση της λειτουργικής αναδιάρθρωσης και του επανακαθορισμού των επιχειρησιακών στόχων.
Στο μεταξύ, στη νέα εταιρία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων (πλην όμως βιώσιμων επιχειρήσεων), θα συμμετάσχει κατά 5%, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), με διττό σκοπό: αφενός μεν την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και αφετέρου τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.
Αυτό είναι πολύ θετικό στοιχείο για τις ίδιες τις επιχειρήσεις. Θα έχουν στη διάθεσή τους πρόσθετη χρηματοδότηση – στην οποία δεν αποκλείεται πέραν της EBRD να εμπλακούν και οι δανείστριες ελληνικές τράπεζες (εν προκειμένω Alpha και Eurobank), παράλληλα με τη συμβουλευτική στήριξη για το πώς θα ξεπεράσουν τον σκόπελο της δυσκολίας αποπληρωμής των σημερινών τους δανείων. Θα πιεσθούν βέβαια σε αναδιάρθρωση λειτουργίας και σε νέα επιχειρησιακά σχέδια από εκειδικευμένους συμβούλους, με πιθανή αλλαγή ή ενίσχυση του μάνατζμεντ. Και όλα αυτά, στο συνολικό «πακέτο» της αναδιάρθρωσης του χρέους τους προς τις τράπεζες.
Από πλευρά τους, οι τράπεζες σε τι θα επωφεληθούν;
Θα κερδίσουν από το ότι θα…ξεφορτωθούν εν πρώτοις τα προβληματικά, καθυστερούμενα δάνεια, χωρίς καν να προβούν σε πώληση χαρτοφυλακίου (αλλά σε μεταβίβαση συγκεκριμένου ποσού με σκοπό τη διαχείριση).
Την ίδια στιγμή θα συνεχίσουν να έχουν «την ιδιοκτησία» των δανείων, τα οποία θα φαίνονται στις καταστάσεις τους ( αφού δεν τα πωλούν). Όμως, λόγω της μεταβίβασης στην εταιρία διαχείρισης, δεν θα επηρεάζονται αρνητικά οι δείκτες των κεφαλαίων τους.
Ποιες είναι οι επιχειρήσεις των οποίων τα δάνεια οδεύουν προς διαχείριση;
Είναι επιχειρήσεις από βασικούς κλάδους της ελληνικής οικονομικής δραστηριότητας και συγκεκριμένα από την τουριστική – ξενοδοχειακή βιομηχανία, τον κλάδο των κατασκευών και τη βαριά βιομηχανία.
Τα οφέλη από μία τέτοια συμφωνία θα επεκταθούν στην ανάπτυξη της ίδιας της οικονομίας, αφού θα λυθεί το το αδιέξοδο μεταξύ των πιστωτών. Οι ελληνικές βιώσιμες εταιρίες θα αποκτήσουν νέα ρευστότητα και σωστή λειτουργική υποστήριξη, οπότε θα μπορέσουν να αποδώσουν στο μέτρο των δυνατοτήτων τους. Και όπως επισημαίνουν τραπεζικοί παράγοντες, θα δημιουργηθούν οι συνθήκες για την ανάκαμψη των εταιρειών και τη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας.
Πηγή: news247.gr