Τσακαλώτος: Μπαίνουμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης εάν κλείσει η αξιολόγηση
- 20/05/2016, 17:20
- SHARE
Το χρονικό ορίζοντα από το 2019 και μετά για τις μεγάλες αποφάσεις για το χρέος παραδέχτηκε εμμέσως ο υπουργός.
Αισιόδοξος ότι θα υπάρξει σύντομα «μία αρκετά καλή λύση» για το χρέος εμφανίστηκε, μιλώντας στη Βουλή, στη συνεδρίαση των συναρμόδιων επιτροπών για το πολυνομοσχέδιο, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.
«Είμαστε κοντά σε μία αρκετά καλή λύση. Είναι πολύ σημαντικό ότι όλοι πια κατανοούν ότι η Ελλάδα πρέπει να βγει από τον φαύλο κύκλο των υφεσιακών μέτρων, τα οποία οδηγούσαν σε νέα ύφεση και νέα μέτρα προσαρμογής» ανέφερε.
Ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι ο οδικός χάρτης που είχε σχεδιαστεί το καλοκαίρι μετά την υπογραφή της συμφωνίας, προέβλεπε ότι θα προηγηθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θα ακολουθήσει η πρώτη αξιολόγηση, για την οποία αναγνώρισε ότι υπήρξαν καθυστερήσεις, και στη συνέχεια θα έρθει η συμφωνία για το χρέος. «Τώρα βλέπουμε μία παράλληλη συζήτηση της αξιολόγησης και του χρέους», τόνισε.
Στη συνέχεια, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι η συζήτηση θα περιλάβει το βραχυπρόθεσμο χρέος με βελτιώσεις στη διαχείρησή του, το μεσοπρόθεσμο, όπου μπορεί να ληφθούν πιο ριζικά μέτρα το 2019, εάν παραμένουμε εντός προγράμματος, και το μακροπρόθεσμο.
Όπως επεσήμανε ο κ. Τσακαλώτος, η σκέψη ότι θα ληφθούν μέτρα για το χρέος «εάν χρειαστεί», υπάρχει από το 2012, αλλά τώρα παίρνει σάρκα και οστά και για πρώτη φορά θα ορίζεται τι σημαίνει «εάν χρειαστεί».
Επίσης, χαρακτήρισε «σημαντικό» ότι για πρώτη φορά το ΔΝΤ βλέπει μία «συμμετρία» μεταξύ του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης και ενός αυτόματου μηχανισμού για το χρέος. «Αυτό αλλάζει πολύ το τοπίο και μας δίνει περισσότερο χρόνο για να διαπραγματευτούμε» είπε χαρακτηριστικά.
«Δεν έχει σημασία η τεχνική λύση, αλλά το αποτέλεσμα. Να γίνει αποδεκτό ότι η Ελλάδα άλλαξε σελίδα και πρέπει να υπάρχει ένας καθαρός, πολιτικός, οικονομικός και επενδυτικός διάδρομος και οι επενδυτές μπορούν να επενδύσουν χωρίς το επιπλέον ρίσκο της χρεοκοπίας» πρόσθεσε.
Ο κ. Τσακαλώτος εκτίμησε ότι εάν «κλείσει η αξιολογηση θα μπούμε στο σύστημα ποσοτικής χαλάρωσης με την αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ, το οποίο είναι μία μορφή μείωσης του χρέους και σοβαρό αντιστάθμισμα στα υφεσιακά μέτρα».
«Ο μηχανισμός δεν ήταν κυβερνητική επιλογή»
Η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε τα προληπτικά μέτρα και γι αυτό πρότεινε τον «μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος αν και αναγνώρισε ότι ο «μηχανισμός» θα μπορούσε να είναι και καλύτερος, υπογράμμισε ότι περιλαμβάνει πολλές δικλείδες ασφαλείας προκειμένου να αποτραπούν αποκλίσεις και με τρόπο ώστε να είναι η κυβέρνηση εκείνη η οποία θα αποφασίζει ποιες θα είναι οι διορθωτικές κινήσεις.
«Ο μηχανισμός δεν ήταν κυβερνητική επιλογή, ωστόσο δεν υπάρχει καμία σοβαρότητα ότι είναι αποτέλεσμα της κακής διαχείρισης του ΣΥΡΙΖΑ» ξεκαθάρισε ο κ. Τσακαλώτος επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση θα μπορεί να διορθώσει τις κακές οικονομικές επιπτώσεις, αν κρίνει δηλαδή ότι πρέπει να είναι και από την πλευρά των δαπανών και από την πλευρά των εσόδων και «να κάνουμε ένα καλύτερο πακέτο», όπως είπε χαρακτηριστικά. «Μην κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε. Δηλαδή ο στόχος του χρόνου, που θα ήταν 4,5% αν είχε πετύχει η προηγούμενη κυβέρνηση, δεν θα υπήρχαν 1,5 δισ. μέτρα;» διερωτήθηκε προς την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προσέθεσε πως ο μηχανισμός είναι θέμα συζήτησης, «αλλά με το ειδικό βάρος που έχει». «Κι αυτό που έχει είναι να κάνει πιο ρητά αυτό που όλοι ξέρουμε: ότι πρέπει να γίνουν διορθωτικές κινήσεις αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι» ξεκαθάρισε ο κ. Τσακαλώτος.