Επιχειρηματίες που έγιναν δισεκατομμυριούχοι σε χρόνο ρεκόρ
- 21/05/2016, 20:06
- SHARE
Αυτοί είναι οι ταχύτερα αυτοδημιούργητοι δισεκατομμυριούχοι του κόσμου.
Υπάρχουν 1.826 δισεκατομμυριούχοι στον κόσμο. Το να γίνεις ένας εξ’ αυτών είναι ένα εξαιρετικά εντυπωσιακό κατόρθωμα.
Ωστόσο, μερικοί δισεκατομμυριούχοι υπήρξαν εντυπωσιακότεροι από τους υπόλοιπους, τουλάχιστον σε σχέση με το χρόνο που απαιτήθηκε για να συγκεντρώσουν την περιουσία τους.
Σας παρουσιάζουμε μερικούς από τους ταχύτερα αυτοδημιούργητους δισεκατομμυριούχους:
John D. Rockefeller - Standard Oil
Χρόνος που χρειάστηκε για να φτάσει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια: 25 χρόνια
Παράδοξο δεδομένο: Ο Rockefeller θεωρείται ο πλουσιότερος άνθρωπος – και ένας από τους πιο φιλάνθρωπους – όλων των εποχών, με προσαρμοσμένη καθαρή περιουσία 345 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ίδρυσε το Πανεπιστήμιο του Σικάγο αλλά αρνήθηκε να δώσει σ’ αυτό το όνομά του επειδή δεν ήθελε το όνομά του να επισκιάσει το πανεπιστήμιο.
Πώς τα κατάφερε: Χάρη στην ανυπαρξία νόμων σχετικών με τα μονοπώλια, ο Rockefeller έφτιαξε μια περιουσία ιδρύοντας τη Standard Oil. Την εταιρεία την έστησε το 1870, όταν ήταν 31 χρονών, στο Κλίβελαντ, μετά από μια πρώιμη καριέρα ως μεσίτης αγροτικών προϊόντων. Μέσα σε λίγα χρόνια, αγόρασε σχεδόν κάθε διυλιστήριο στο Κλίβελαντ και έγινε ένας από τους πιο ισχυρούς άνδρες στην Αμερική. Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1890, η Standard Oil ήλεγχε το 90% του πετρελαίου στην Αμερική, και κάπως έτσι ο ιδιοκτήτης της έγινε ο πρώτος δισεκατομμυριούχος της Αμερικής και ένας από τους λόγους για τους οποίους τα μονοπώλια είναι τώρα πολύ καλά ρυθμισμένα.
Bill Gates - Microsoft
Χρόνος που χρειάστηκε για να φτάσει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια: 12 χρόνια
Παράδοξο δεδομένο: Όταν ήταν 15 χρονών, ο Gates έβγαλε 20.000 δολάρια από την πώληση ενός προγράμματος που σχεδίασε για την παρακολούθηση της κυκλοφορίας στο δρόμο.
Πώς τα κατάφερε: Το 1978, τρία χρόνια μετά απ’ το ξεκίνημα της Microsoft, ο Gates είχε 25 εργαζόμενους και 2.5 εκατομμύρια δολάρια σε έσοδα. Μέχρι το 1983, η Microsoft τροφοδοτούσε το 30% των υπολογιστών του κόσμου. Το 1986 η Microsoft εισήχθη στο χρηματιστήριο, δίνοντας στον Gates μια καθαρή περιουσία 350 εκατομμυρίων δολαρίων. Ήταν 30 χρονών. Σύντομα, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε δισεκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας τον το πλουσιότερο …σπασίκλα στην Αμερική.
Sergey Brin και Larry Page - Google
Χρόνος που χρειάστηκαν για να φτάσουν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια: 8 χρόνια
Παράδοξο δεδομένο: Τη χρονιά όταν στήθηκε η Google, οι Brin και Page συνέγραψαν ένα βιβλίο που εξηγούσε γιατί δεν ήθελαν να ξεκινήσουν μια εταιρεία που χρηματοδοτείτο από τη διαφήμιση. Η διαφήμιση συνεισφέρει τώρα το 90% των εσόδων της Google. Χμμ…
Πώς τα κατάφεραν: Οι Brin και Page συνέλαβαν την ιδέα της Google ως μέρος ενός πρότζεκτ στο Πανεπιστήμιο του Stanford. Μετά την κατασκευή ενός πρωτοτύπου, οι δυο τους προσπάθησαν να πουλήσουν την εταιρεία στη νεοφυή επιχείρηση Excite για 1.6 εκατομμύρια δολάρια. Ο Page είπε στην Excite ότι θα λάμβανε 600.000 δολάρια σε μετρητά, 700.000 δολάρια σε μετοχές, και τα υπόλοιπα 300.000 δολάρια θα έπρεπε να δοθούν στο Stanford. Ευτυχώς, η Excite αντιπρότεινε 750.000 δολάρια και ο Page αρνήθηκε. Οι Brin και Page έγιναν δισεκατομμυριούχοι λίγα χρόνια αργότερα.
Sean Parker - Facebook
Χρόνος που χρειάστηκε για να φτάσει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια: 6,5 χρόνια
Παράδοξο δεδομένο: Προτού η Facebook συγκεντρώσει χρηματοδότηση, ο Parker έπεισε έναν καλλιτέχνη να ζωγραφίσει μια τοιχογραφία στο πρώτο γραφείο της Facebook. Αντί να δεχτεί 60.000 δολάρια σε μετρητά, ο καλλιτέχνης ζήτησε μετοχές της Facebook. Ο καλλιτέχνης David Choe διαθέτει πλέον πάνω από 200 εκατομμύρια δολάρια σήμερα, λόγω των μετοχών του.
Πώς τα κατάφερε: Προτού γίνει ο πρώτος πρόεδρος της Facebook, ο Parker ξεκίνησε τις Napster και Plaxo. Μετά από λίγα χρόνια, η Napster έκλεισε και ο Parker εξαναγκάστηκε σε αποχώρηση από την Plaxo, μένοντας απένταρος. Αναγκάστηκε να μείνει σε καναπέδες φίλων του. Ευτυχώς, ο 24χρονος Parker συνάντησε τον 22χρονο Mark Zuckerberg έξι μήνες αφότου είχε ξεκινήσει το Facebook. Τα υπόλοιπα ανήκουν στην ιστορία.
Jeff Bezos - Amazon
Χρόνος που χρειάστηκε για να φτάσει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια: 4,5 χρόνια
Παράδοξο δεδομένο: Όταν ιδρύθηκε η Amazon το 1994, ο Bezos κατέβαλε στον εαυτό του έναν μισθό 60.000 δολαρίων. Από τότε, η συνολική ετήσια αμοιβή του έχει αυξηθεί σε 1.680.000 δολάρια. Αλλά μόνο τα 81,840 δολάρια πηγαίνουν στον μισθό του. Τα υπόλοιπα 1.6 εκατομμύρια δολάρια καλύπτουν την ομάδα ασφαλείας του.
Πώς τα κατάφερε: Ο Bezos άφησε τον υψηλό μισθό του σε μια εταιρεία επενδύσεων της Νέας Υόρκης για να στήσει την Amazon. Ήταν 31 χρονών και είχε τη βοήθεια 300.000 δολαρίων από τους γονείς του. Η Amazon αρχικά ήταν μόνο μια ιστοσελίδα πωλήσεων βιβλίων, και είχε πωλήσεις 20.000 δολαρίων δύο μήνες μετά την έναρξη λειτουργίας της. Η Amazon μπήκε στο χρηματιστήριο τρία χρόνια αργότερα, το οποίο σύντομα έκανε τον Bezos δισεκατομμυριούχο. Η επένδυση των γονιών του αξίζει πλέον κοντά στα 12 δισεκατομμύρια δολάρια.
Mark Zuckerberg - Facebook
Χρόνος που χρειάστηκε για να φτάσει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια: 4 χρόνια
Παράδοξο δεδομένο: Το 2012, όταν ήταν ήδη ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, ο Zuckerberg πήρε ένα δάνειο 6 εκατομμυρίων δολαρίων για να αγοράσει το σπίτι του επειδή το είχε διαπραγματευτεί με επιτόκιο 1%. Με τον πληθωρισμό γύρω στο 3%, αυτό σήμαινε ότι δανείστηκε τα χρήματα δωρεάν.
Πώς τα κατάφερε: Το Facebook ξεκίνησε το 2004 στο Harvard και είχε 1.500 χρήστες στις πρώτες 24 ώρες λειτουργίας του. Μέσα στους επόμενους εφτά μήνες, ο Zuckerberg άφησε το Harvard, μετακόμισε την εταιρεία του στο Palo Alto, και συγκέντρωσε 500.000 δολάρια σε χρηματοδότηση. Το 2006, ο Zuckerberg απέρριψε μια προσφορά εξαγοράς ύψους 1 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Yahoo.
Pierre Omidyar - eBay
Χρόνος που χρειάστηκε για να φτάσει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια: 3 χρόνια
Παράδοξο δεδομένο: Το πιο ακριβό αντικείμενο που πουλήθηκε ποτέ στο eBay ήταν ένα γιοτ 168 εκατομμυρίων δολαρίων.
Πώς τα κατάφερε: Ο Omidyar δημιούργησε την πρώτη εκδοχή του eBay ως ένα παράπλευρο πρότζεκτ το 1995, όταν ήταν 28 χρονών. Μέσα σε εννιά μήνες, η ιστοσελίδα είχε κάνει αρκετά χρήματα ώστε ο Omidyar να εγκαταλείψει την εργασία του. Στο τρίτο έτος, το eBay μπήκε στο χρηματιστήριο, κάνοντας τον Omidyar δισεκατομμυριούχο.
Andrew Mason - Groupon
Χρόνος που χρειάστηκε για να φτάσει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια: 2,5 χρόνια
Παράδοξο δεδομένο: Η Groupon ονομαζόταν αρχικά The Point και το όνομά της προήλθε από το βιβλίο του Malcolm Gladwell, The Tipping Point.
Πώς τα κατάφερε: Ο καθένας ξέρει τι είναι η Groupon, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία που υπήρξε ποτέ. Η Groupon εξασφάλισε μια αποτίμηση 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων αφότου συγκέντρωσε 135 εκατομμύρια δολάρια μόλις 17 μήνες μετά την έναρξη λειτουργίας της. Επιπλέον, σύμφωνα με το Forbes, χρειάστηκαν στη Groupon επτά μήνες για να γίνει κερδοφόρα και μόλις 2,5 χρόνια για να κάνει έσοδα ύψους άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Φυσικά, η αλήθεια είναι ότι η Groupon δεν πηγαίνει τόσο καλά στις μέρες μας.
Gary Winnick - Global Crossing
Χρόνος που χρειάστηκε για να φτάσει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια: 1,5 χρόνια
Παράδοξο δεδομένο: Ενώ ο Winnick έχασε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του στο κραχ των τηλεπικοινωνιών, ο ίδιος εξακολουθεί να κατέχει μια βίλα 225 εκατομμυρίων δολαρίων στο Λος Άντζελες, η οποία είναι αντίγραφο του Οβάλ Γραφείου. Όταν τέθηκε προς πώληση το 2013, το σπίτι θεωρήθηκε το πιο ακριβό σπίτι στην Αμερική.
Πώς τα κατάφερε: Το 1997, ο Winnick έστησε την Global Crossing, η οποία τοποθέτησε καλώδια οπτικών ινών κατά μήκος του Ατλαντικού Ωκεανού. Η AT&T, η Microsoft και άλλες εταιρείες χρησιμοποιούσαν τα καλώδια της Global Crossing για να έχουν πρόσβαση στους Ασιάτες πελάτες τους. Ένα χρόνο αργότερα, η Global Crossing εισήχθη στο χρηματιστήριο, κάνοντας τον Winnick δισεκατομμυριούχο μέσα σε 18 μήνες. Τέσσερα χρόνια αργότερα, η Global Crossing κήρυξε πτώχευση και κατηγορήθηκε για απάτη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κληθεί να πληρώσει 335 εκατομμύρια δολάρια στους μετόχους.
Jay Walker - Priceline
Χρόνος που χρειάστηκε για να φτάσει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια: 1 χρόνος
Παράδοξο γεγονός: Αφότου έβγαλε τα δισεκατομμύριά του, ο Walker άρχισε να συλλέγει βιβλία. Πλέον, διαθέτει μία από τις πιο εντυπωσιακές βιβλιοθήκες στον κόσμο.
Πώς τα κατάφερε: Πριν την ίδρυση της Priceline, ο Walker υπήρξε ιδρυτής της Synapse Group, μιας νεοφυούς χρηματοπιστωτικής εταιρείας που εξαγοράστηκε για 300 εκατομμύρια δολάρια. Ο Walker ξεκίνησε την Priceline χρησιμοποιώντας τα κεφάλαια από την πώληση της Synapse. Η Priceline ξεκίνησε το 1998 και πούλησε 40.000 εισιτήρια μέσα σε τέσσερις μήνες από την έναρξη. Το 1999, η εταιρεία εισήχθη στο χρηματιστήριο, κάνοντας τον Walker δισεκατομμυριούχο.