Αλλαγή κλίματος – «βλέπουν φως» οι Έλληνες βιομήχανοι
- 25/05/2016, 12:29
- SHARE
Οι εκπρόσωποι του ελληνικού επιχειρείν θέτουν ως προϋπόθεση για τη βελτίωση του κλίματος και την επιστροφή των επενδυτικών κεφαλαίων το θέμα της πολιτικής σταθερότητας και της συνέπειας του κράτους.
Του Θοδωρή Παναγούλη
Τη θεωρία του… ελατηρίου για την εκτίναξη της ελληνικής οικονομίας φαίνεται ότι υποστηρίζει μεγάλο κομμάτι του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας και κυρίως το κομμάτι εκείνο της βιομηχανίας που δραστηριοποιείται στην ενέργεια, τις υποδομές και τη μεταποίηση.
Αυτό φάνηκε κατά τις χθεσινές εργασίες του συνεδρίου του ΣΕΒ, όχι μόνο στις ομιλίες που έγιναν από το πόντιουμ αλλά και από τις διεργασίες, τις συζητήσεις και τις ωσμώσεις στους διαδρόμους του Χίλτον. Εκεί όπου έδωσαν το παρών ισχυρά ονόματα που δε συνηθίζουν δημόσιες εμφανίσεις όπως ο Μιχάλης Στασινόπουλος, ισχυρός ανήρ της ΕΛΒΑΛ και του ομίλου Βιοχάλκο ή στις παρεμβάσεις επιχειρηματιών με βαρύνοντα λόγο που δίνουν το γενικότερο στίγμα των κλάδων τους όπως ο Ευάγγελος Μυτιληναίος του φερώνυμου Ομίλου, ο Σάκης Καλλιτσάντσης της ΕΛΛΑΚΤΩΡ ή ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος της CHIPITA.
Το κυριότερο συμπέρασμα είναι ότι οι εκπρόσωποι του ελληνικού επιχειρείν θέτουν ως προϋπόθεση για τη βελτίωση του κλίματος και την επιστροφή των επενδυτικών κεφαλαίων το θέμα της πολιτικής σταθερότητας και της συνέπειας του κράτους. Ενδιαφέρουσα είναι η επισήμανση Μυτιληναίου ότι η σταθερότητα εξαρτάται από την αντιπολίτευση, δηλαδή το γεγονός ότι έχουμε μια αριστερή φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση που διακηρύσσει ότι είναι διατεθειμένη να προχωρήσει μεταρρυθμίσεις, όπως η ίδια τις εννοεί και αποτυπώνονται στη συμφωνία, και μια φιλελεύθερη αντιπολίτευση που επίσης είναι φιλοευρωπαϊκή και φιλομεταρρυθμιστική, δημιουργεί ένα ασφαλές και προβλέψιμο επιχειρηματικό περιβάλλον με χρονικό ορίζοντα αρκετών ετών πράγμα απαραίτητο για την υλοποίηση μακροπρόθεσμων επενδύσεων.
Και παρά την πρόσφατη μελέτη Μασουράκη για λογαριασμό του ΣΕΒ που επισημαίνει την ανάγκη να διατεθούν πάνω από 100 δισ. ευρώ μόνο για να διατηρηθούν τα επίπεδα των αποσβέσεων των βιομηχανικών επενδύσεων, χθες ήταν σαφής και η επιχειρηματική αυτοπεποίθηση που έχει αποκτήσει το ελληνικό επιχειρείν και η βιομηχανία μετά από έξι χρόνια κρίσης. Πρέπει να στραφούμε στην παραγωγή και να εγκαταλείψουμε το χρεοκοπημένο μοντέλο του δανεισμού και της κατανάλωσης είπε ο Μιχάλης Στασινόπουλος, ενώ λίγο αργότερα ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος υπογράμμιζε ότι το μεγαλύτερο asset των ελληνικών επιχειρήσεων είναι το μάνατζμεντ και η ευελιξία, η αποφασιστικότητα και η δυναμικότητα επιχειρήσεων που κατάφεραν να αναδειχθούν σε διεθνείς πρωταγωνιστές μέσα στην κρίση.
Όπως έγινε γνωστό στο περιθώριο του χθεσινού συνεδρίου, υπάρχουν σημαντικές επενδύσεις που βρίσκονται σε αναμονή με το «χέρι στο κουμπί» για να ξεκινήσουν. Όπως για παράδειγμα τα έργα ΑΠΕ του ομίλου Μυτιληναίος ύψους 110 εκατομμυρίων ευρώ που είναι έτοιμα να ξεκινήσουν μέσα στο επόμενο δίμηνο, εφόσον όπως όλα δείχνουν επέλθει η απαραίτητη σταθεροποίηση με το κλείσιμο της αξιολόγησης. Ή η ακόμη μεγαλύτερη επένδυση της ΕΛΒΑΛ που υποβλήθηκε ως υποψήφια για το πακέτο Γιουνκέρ και όπως όλα δείχνουν θα προχωρήσει για το διπλασιασμό της δυναμικότητας της βιομηχανίας.
Βεβαίως υπάρχουν και ορισμένες εκκρεμότητες που άπτονται του μακροοικονομικού περιβάλλοντος και οι οποίες θεωρούνται ως προϋπόθεση για τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και εξαρτώνται από τις συνολικές αποφάσεις των εταίρων και δανειστών. Όπως για παράδειγμα το θέμα του χρέους που δεν μπορεί να συνεχίσει να αποτελεί απειλή για τη βιωσιμότητα της οικονομίας και θα πρέπει να διευθετηθεί, κάτι που επισημάνθηκε και στις χθεσινές ομιλίες.
Σε πρακτικό επίπεδο πάντως ο επιχειρηματικός κόσμος περιμένει οι εξελίξεις να αποτυπωθούν άμεσα στην απόδοση των ελληνικών ομολόγων, με περαιτέρω αποκλιμάκωση από τα τρέχοντα επίπεδα των 7,5 μονάδων, στην περιοχή του 5%. Αυτό θα επιτρέψει στις μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις να αποκαταστήσουν το μεγάλο τους πρόβλημα που είναι σήμερα το παράλογα υψηλό, συγκριτικά με τα σχεδόν μηδενικά επιτόκια των ξένων επιχειρήσεων, κόστος κεφαλαίων. Με επιτόκια στα επίπεδα του 3% μέσα στο 2017 αναμένεται να δούμε – ίσως και με ακόμη μεγαλύτερη ένταση – τα όσα είδαμε την άνοιξη του 2014, με την προσδοκία ότι αυτή τη φορά η τροχιά ανάκαμψης θα αποδειχθεί διατηρήσιμη.
Πηγή: news247.gr