Πηγές της ευρωζώνης: Η συμφωνία καλύπτει πλήρως την ελληνική χρηματοδότηση

Πηγές της ευρωζώνης: Η συμφωνία καλύπτει πλήρως την ελληνική χρηματοδότηση
epaselect epa05326821 European Commissioner in Charge of Economic and Financial Affairs Pierre Moscovici (L) and Spanish Minister of Economy Luis de Guindos (R) during an Eurogroup finance ministers meeting in Brussels, Belgium, 24 May 2016. The Eurogroup countries' ministers are to discuss on the Greece state of play and the implementation of its economic adjustment programme. EPA/OLIVIER HOSLET

Στόχος η πλήρης πρόσβαση της χώρας στις αγορές ως τα τέλη του 2018.

Την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας ως το τέλος Οκτωβρίου, διασφαλίζει η δόση των 10,3 δισ. ευρώ, που αναμένεται να εκταμιευθεί μετά τη συμφωνία του Eurogroup, εκτιμούν παράγοντες της ευρωζώνης.

Περιγράφοντας το παρασκήνιο των χθεσινών διαπραγματεύσεων στο Eurogroup, πηγές της ευρωζώνης ανέφεραν ότι ΔΝΤ και Ευρωπαίοι κατέληξαν σε έναν συμβιβασμό, παρά τις διαφορετικές θέσεις τους στην αρχή της συνεδρίασης, και παράλληλα επιβεβαιώθηκε ότι το ΔΝΤ θα συμμετέχει. «Δεν έχει να κάνει με παιχνίδι ισχύος, απλώς όλες οι πλευρές μετακινήθηκαν από τη θέση τους», σχολίασε κοινοτικός αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι το ΔΝΤ κατανοεί πλήρως ότι το πλαίσιο στο οποίο λειτουργεί η ευρωζώνη είναι αρκετά διαφορετικό από τον τρόπο που λειτουργεί το ίδιο.

Αναφορικά με τα μέτρα για το χρέος, ευρωπαϊκές πηγές τόνισαν ότι «δεν υπάρχουν άμεσες αποφάσεις και αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς δεν υπάρχουν άμεσες λήξεις». Οι ίδιες πηγές επισήμαναν ότι σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, οι χώρες της ευρωζώνης δεσμεύθηκαν να εξετάσουν την περίπτωση πρόωρης εξαγοράς δανείων του ΔΝΤ, ή των διμερών δανείων με τις χώρες της ευρωζώνης, χρησιμοποιώντας τα αδιάθετα κεφάλαια (περί τα 20 δισ. ευρώ) που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα χρειαζόταν την έγκριση ορισμένων εθνικών κοινοβουλίων.

Εξάλλου, στελέχη της ευρωζώνης εκτίμησαν ότι οι πιθανότητες να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές στο τέλος του προγράμματος, με «λογικά επιτόκια», είναι πολύ μεγαλύτερες μετά τη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup. Οι ίδιοι παράγοντες εξήγησαν ότι η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές μπορεί να ξεκινήσει σταδιακά, το δεύτερο εξάμηνο του 2017 και ότι στόχος είναι η πλήρης πρόσβαση της χώρας στις αγορές ως τα τέλη του 2018. Όσο πιο αξιόπιστη είναι η οικονομική πολιτική της Ελλάδας (και επιτευχθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα) τόσο μικρότερα θα είναι και τα «σπρεντς», ανέφεραν. Ωστόσο παραδέχθηκαν ότι ο δανεισμός από την ευρωζώνη είναι πάντα φθηνότερος.

Τέλος, πηγές της ευρωζώνης εκτιμούν ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα ξεκινήσει περί τα τέλη Οκτωβρίου, επισημαίνοντας ότι αυτά που θα πρέπει να γίνουν δεν είναι τόσο δύσκολα σε σχέση με τα προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης.

Ντάισελμπλουμ: Η συμφωνία δίνει προοπτική στην Ελλάδα

Σημαντικό βήμα χαρακτήρισε την απόφαση του Eurogroup για την Ελλάδα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Ecofin το πρωί της Τετάρτης.

«Όλες οι πλευρές συνειδητοποίησαν πως έπρεπε να είχαμε συμφωνία» τόνισε, σημειώνοντας ότι η γεφύρωση των διαφωνιών ανάμεσα σε ΔΝΤ και ΕΕ «ήταν αρκετή δύσκολη υπόθεση».

«Καταφέραμε να υπάρξει μια συμφωνία που δίνει προοπτική στην Ελλάδα, φέρνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και ενισχύει την εμπιστοσύνη, αυτό με κάνει χαρούμενο», σχολίασε.

Ερωτηθείς αν είναι σίγουρος ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα, τόνισε: «Όχι, έχουν τους δικούς τους κανόνες. Αργότερα εντός του έτους θα κάνουν νέα ανάλυση χρέους, θα εκτιμήσουν τα μέτρα που έχουν τεθεί στο τραπέζι και θα αποφασίσουν. Δεν υπάρχει κάποια εγγύηση – πάντα όταν έχουμε συμφωνία λένε ότι θα τη μεταφέρουν στο εκτελεστικό τους συμβούλιο για αποφάσεις».