Συνεντεύξεις Τσίπρα σε ρωσικά πρακτορεία για την πορεία της Ελλάδας και τις σχέσεις με τη Ρωσία
- 27/05/2016, 20:34
- SHARE
Αισιοδοξία εξέφρασε για το μέλλον ο πρωθυπουργός στα πρακτορεία ειδήσεων RIA NOVOSTI και Sputnik.
Σε συνέντευξη του στο ρωσικό Πρακτορείο Ειδήσεων RIA NOVOSTI ο Αλέξης Τσίπρας υπογραμμίζει ότι αν και οι ευρωρωσικές σχέσεις είναι επιβαρυμένες λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η Ελλάδα η οποία σέβεται απόλυτα τις δεσμεύσεις της σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς στους οποίους ανήκει, στηρίζοντας παράλληλα κάθε διπλωματική πρωτοβουλία για την εξασφάλιση της ειρήνης βάσει των Συμφωνιών του Μινσκ και της ενίσχυσης της εκεί αποστολής του ΟΑΣΕ, θεωρεί ότι δεν μπορεί να υπάρξει μέλλον και διασφάλιση της τήρησης του διεθνούς δικαίου με εγκλωβισμό σε ένα φαύλο κύκλο κυρώσεων.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρεται στην ανεξάρτητη πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική της Ελλάδας και στην συνυπογραφή με τον πρόεδρο Πούτιν Πολιτικής Διακήρυξης αναβάθμισης των ελληνορωσικών σχέσεων, καθώς και στην ευκαιρία που δίνει η επίσκεψη του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα ώστε να συζητηθούν περιφερειακά θέματα όπως αυτό της Συρίας.
Επίσης ο πρωθυπουργός μιλά για την υπογραφή της συμφωνίας Rozneft-ΕΛΠΕ, της πολύπλευρη ανάπτυξη αμοιβαίων οικονομικών σχέσεων καθώς και για την ιδιαίτερη σημασία του Αμοιβαίου Αφιερωματικού Έτους Ελλάδας-Ρωσίας.
Σε ό,τι αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο Πρωθυπουργός εκτιμά ότι η χώρα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη από το β εξάμηνο του 2016, ξεπερνώντας τις προσδοκίες ειδικά μετά την πρόσφατη θετική απόφαση του Eurogroup και την αναμενόμενη τόνωση της επενδυτικής δραστηριότητας, με την προώθηση του νέου επενδυτικού νόμου.
«Επιστροφή στην ανάπτυξη το β’ εξάμηνο του 2016»
Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει ότι η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.
“Οι οικονομικοί δείκτες αποδείχθηκαν πολύ καλύτεροι από τις προβλέψεις. Αναμένουμε ότι η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει στο δρόμο της ανάπτυξης στο δεύτερο εξάμηνο του 2016. Ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη θετική έκβαση της συνάντησης του Eurogroup και την προσδοκώμενη αύξηση της επενδυτικής δραστηριότητας με την ψήφιση ενός νέου επενδυτικού νόμου, είμαστε πεπεισμένοι ότι θα ξεπεράσουμε τις προσδοκίες ακόμη μια φορά”, δήλωσε ο κος Τσίπρας.
Όπως πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός μια σημαντική συμφωνία μεταξύ της ρωσικής εταιρείας Rosneft και των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) θα υπογραφεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Ελλάδα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.
“Αναφορικά με τον τομέα της ενέργειας, επιπρόσθετα με την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ των εταιρειών Edison-ΔΕΠΑ-Gazprom, μια ακόμη σημαντική συμφωνία πρόκειται να υπογραφεί σήμερα μεταξύ των εταιρειών Rosneft και Ελληνικά Πετρέλαια” τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
“Σήμερα θα υπογράψουμε μια πολιτική διακήρυξη με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών”, δήλωσε.
Παράλληλα ο κος Τσίπρας σημείωσε πως θα πρέπει να ξεκινήσουν ξανά οι συζητήσεις για την χαλάρωση των όρων χορήγησης βίζας προς τους ρώσους πολίτες που ταξιδεύουν σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
“Ξεπεράσαμε όλες τις δυσκολίες που προέκυψαν εξαιτίας των αλλαγών στην έκδοση βίζας εντός της ζώνης Σένγκεν, εντείναμε την εργασία των προξενείων μας στην Ρωσία προσελκύοντας δεκάδες νέους υπαλλήλους και είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στην υψηλή ζήτηση από τους Ρώσους υπηκόους που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα. Παράλληλα θεωρώ απαραίτητο, όπως έχω ήδη δηλώσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ότι πρέπει να ξαναρχίσει ο διάλογος για την χαλάρωση των όρων χορήγησης βίζας για τους ρώσους πολίτες”, δήλωσε ο κος Τσίπρας.
Οι κυρώσεις που έχει επιβάλει η ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας και οι αντίστροφοι περιορισμοί που έχει επιβάλει η Μόσχα σε κράτη-μέλη της ΕΕ επηρεάζουν την συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας και θετικά αποτελέσματα θα πρέπει να επιδιωχθούν σε αρκετούς τομείς, όπως η ενέργεια, τόνισε ο κος Τσίπρας.
Παράλληλα τόνισε πως η Μόσχα και η Αθήνα θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν τον πολιτικό διάλογο σε κρίσιμο περιφερειακά ζητήματα, όπως η Συρία.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ria Novosti, Sputnik