Επτά στους δέκα Έλληνες συμφωνούν με την τροπολογία για τις offshore
- 05/06/2016, 13:39
- SHARE
Σύμφωνα με δημοσκόπηση έξι στους δέκα δεν θέλουν εκλογές.
Με την πλήρη απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε εταιρείες με έδρα εκτός Ελλάδας που αποφάσισε η κυβέρνηση, συμφωνούν επτά στους δέκα Έλληνες.
Όπως προκύπτει από τη σχετική δημοσκόπηση της Palmos Analysis -για λογαριασμό του altsantiri.gr.- με την απόφαση αυτή, συμφωνεί και το 67% των Νεοδημοκρατών, ενώ, αντίθετοι, είναι λιγότεροι από τρεις στους δέκα (28%), μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Επίσης, 7 στους 10 Ελληνες διαφωνούν και με την επιλογή της ΝΔ να αποχωρήσει από τη συζήτηση στη Βουλή για την απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε εταιρείες με έδρα εκτός Ελλάδος. Με την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, διαφωνεί και το 52% των Νεοδημοκρατών, ενώ συμφωνεί μόνο το 38%.
Μάλιστα, το 61% των ερωτηθέντων θεωρεί πως η ΚΟ της ΝΔ αποχώρησε από τη Βουλή, επειδή θέλει να προστατεύσει στελέχη και πολιτικά πρόσωπα που συμμετέχουν σε εξωχώριες εταιρείες. Το ίδιο πιστεύουν και 3 στους 10 (30%) Νεοδημοκράτες και μόνον 9% των Ελλήνων πείστηκε από το επιχείρημα της ΝΔ ότι η ρύθμιση είναι αντισυνταγματική.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, 6 στους 10 Ελληνες απορρίπτουν το αίτημα Κυριάκου Μητσοτάκη για διενέργεια εκλογών, ειδικά μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης από την κυβέρνηση. Εκλογές θέλει μόλις το 36% των Ελλήνων, ενώ τις απορρίπτουν 4 στους 10 Νεοδημοκράτες.
Σημειώνεται ότι η δημοσκόπηση της εταιρείας «Palmos Analysis» είναι πανελλαδική και διενεργήθηκε 3 και 4 Ιουνίου και έλαβαν μέρος 1.014 ψηφοφόροι με αναλογική κατανομή στους Νομούς της χώρας, με βάση τους εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους.
Δημήτρης Παπαγγελόπουλος: “Δεν υπάρχει θέμα απαλλαγής για το χρόνο που ίσχυσε η διάταξη για τις offshore”
Δεν υπάρχει θέμα απαλλαγής για το χρόνο που ίσχυσε η διάταξη για τις offshore, δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Realnews και επιτίθεται στη ΝΔ για τη στάση της στη Βουλή κατά τη ψήφιση της διάταξης.
“Αυτοί που έχασαν και έπεσαν στο λάκκο που έσκαψαν, ήταν όσοι από την αντιπολίτευση έσκιζαν τα ιμάτιά τους επί τέσσερις ημέρες και αποχώρησαν τρέχοντας από την αίθουσα, γιατί δεν άντεχαν να ακούσουν τα ονόματα Παπασταύρου, τις λίστες Παναμά, Λαγκάρντ, Μπόργιανς και όπου αλλού βρίσκονται τα στελέχη τους. Άλλωστε είχαν και μια προθεσμία 60 ημερών….Μάλλον γι’ αυτό έφυγαν τρέχοντας από την αίθουσα, για να προλάβουν…”.
Ο κ. Παπαγγελόπουλος σημειώνει ότι “οι παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη έχουν τελειώσει προ πολλού. Η μόνη παρέμβαση που γίνεται είναι ότι οι δικαστές και οι εισαγγελείς νιώθουν την ηθική υποστήριξη του υπουργείου για να κάνουν τη δουλειά τους. Αυτό που δεν τους άφηναν τόσα χρόνια. Η δικαιοσύνη αναπνέει και δίνει αποτελέσματα και είναι μετρήσιμα. Οι ένοχοι περνούν το κατώφλι του εισαγγελέα. Αυτό κάποιους τούς ενοχλεί και μιλούν για παρεμβάσεις”.
Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός εκτιμά ότι η διάταξη για τις offshore δεν θα πέσει στα δικαστήρια και τονίζει: “η διάταξη, η οποία τροποποιήθηκε, αφορά μια ειδική κατηγοριά ανθρώπων. Τους πολιτικούς. Συνδέεται με το δημόσιο συμφέρον και γι’ αυτό θεωρούμε ότι δεν θα πέσει στα δικαστήρια. Ωστόσο, αν κάποιος υπουργός ή αιρετός βρεθεί να έχει εταιρεία στο εξωτερικό, μετά το συγκεκριμένο νομοθέτημα, και αναζητήσει σωτηρία στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, θα είναι ενδιαφέρον να δούμε σε ποιό κόμμα ανήκει και τι δηλώσεις έχει κάνει αυτές τις ημέρες περί ηθικής”.