ΔιαΝΕΟσις: Τρία μέτρα για να αντιμετωπιστεί η ακραία φτώχεια
- 08/06/2016, 18:15
- SHARE
Νέα μεγάλη έρευνα του οργανισμού για τις εξαιρετικά ακραίες οικονομικές συνθήκες που ζει μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας.
Την επέκταση του τακτικού επιδόματος ανεργίας, την αναβάθμιση του ενιαίου επιδόματος στήριξης τέκνων και την εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε όλη την επικράτεια, για την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας στη χώρα μας, προτείνει ο ερευνητικός, ανεξάρτητος μη κερδοσκοπικός οργανισμός ΔιαΝΕΟσις.
Με τα μέτρα που προτείνει η ΔιαΝΕΟσις, υπολογίζεται ότι θα μειωθεί το ποσοστό των ακραία φτωχών κατά 37%, μπορούν να σωθούν από την ακραία φτώχεια περισσότεροι από 600.000 πολίτες και να μειωθεί το “χάσμα της φτώχειας”, όσων θα παρέμεναν κάτω από το όριο κατά 55%.
Οι λύσεις που προτείνει η διαΝΕΟσις, έχουν δημοσιονομικό κόστος 2,7 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με την έρευνα του οργανισμού που δημοσιοποιήθηκε στην ηλεκτρονική του σελίδα, στην Ελλάδα, το 95% των πολιτών δηλώνει πως “τα βγάζουν πέρα δύσκολα”, ενώ το όριο της ακραίας φτώχειας στη χώρα μας, όπως αναφέρεται στην έρευνα, κυμαίνεται από 182 ευρώ το μήνα για μονομελές νοικοκυριό σε ημιαστικές ή αγροτικές περιοχές που ζει σε ιδιόκτητο σπίτι, μέχρι 905 ευρώ το μήνα για ζευγάρι με δύο παιδιά που ζει στην Αθήνα και πληρώνει ενοίκιο ή στεγαστικό δάνειο.
Το ποσοστό, λοιπόν, αυτό – της ακραίας φτώχειας – στην Ελλάδα κυμαίνεται για το 2015 στο 15%. Το 2011, το ποσοστό ήταν 8,9%. Το 2009, δεν ξεπερνούσε το 2,2%.
Από τα επιμέρους αποτελέσματα προκύπτει ότι είναι υψηλό το ποσοστό ακραίας φτώχειας στα παιδιά (17,6%) και στους νέους ηλικίας 18-29 (24,4%), ενώ, αντίθετα, μόνο το 2,7% του πληθυσμού ηλικίας άνω των 65 έχει εισόδημα κάτω από το όριο.
Επίσης, από τα επιμέρους αποτελέσματα προκύπτει ότι είναι πολύ υψηλό το ποσοστό ακραίας φτώχειας στα παιδιά (17,6%) και στους νέους ηλικίας 18-29 (24,4%), ενώ, αντίθετα, μόνο το 2,7% του πληθυσμού ηλικίας άνω των 65 έχει εισόδημα κάτω από το όριο.
Οι οικογένειες χωρίς παιδιά αντιμετωπίζουν χαμηλότερα ποσοστά ακραίας φτώχειας από ό,τι οι οικογένειες με παιδιά. Οι οικογένειες που μένουν στο νοίκι αντιμετωπίζουν πολύ υψηλότερα ποσοστά ακραίας φτώχειας από ό,τι εκείνες (οι πολύ περισσότερες) που διαμένουν σε δικό τους σπίτι, χωρίς στεγαστικό δάνειο.
Πιο αναλυτικά, τα μέτρα που προτείνονται είναι τα εξής:
Το τακτικό επίδομα ανεργίας σήμερα το λαμβάνει μόλις το 9,5% των ανέργων. Δεδομένου ότι το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας το δικαιούνται ελάχιστοι μακροχρόνια άνεργοι, προτείνεται η επέκταση της διάρκειας του τακτικού επιδόματος, έτσι ώστε να καλύπτει ως και το 40% των ανέργων.
Το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων παρέχεται από το 2013. Προτείνεται η αύξησή του από 40 ευρώ ανά παιδί ανά μήνα, σε 60.
Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα προτείνεται να ισχύσει πανελλαδικά, με μικρές, αλλά καίριες αλλαγές στο σχεδιασμό.