Sea Through: Μια εταιρεία ρούχων βγαλμένη απ’ τον βυθό της θάλασσας
- 12/06/2016, 10:48
- SHARE
Η Ντόρα Παϊσίδου-Καλλιτσάντση μιλά για το νέο της εγχείρημα και πως θα παίξει σημαντικό ρόλο στην περιβαλλοντική αφύπνιση.
Η ιστορία της Ντόρας Παϊσίδου-Καλλιτσάντση δε μοιάζει με κάποιας άλλης σχεδιάστριας που η αγάπη της για τη μόδα την οδήγησε στο να δημιουργήσει τη δική της σειρά ρούχων.
Η Ντόρα έχει ένα «πολύπλευρο» βιογραφικό στο οποίο πουθενά δεν εμφανιζόταν ως στοιχείο η μόδα, μέχρι και πριν μερικούς μήνες οπότε και γεννήθηκε το «Sea Through».
Έχοντας πάρει το πτυχίο της φαρμακευτικής, εργάστηκε στο κομμάτι της νευροφυσιολογίας, όπου δούλεψε με παιδιά με μαθησιακά προβλήματα – αυτό ήταν και το σημείο που συνειδητοποίησε το ρόλο που παίζει το περιβάλλον στη διαμόρφωση της προσωπικότητας κάθε ατόμου, κάτι που έμελλε να αλλάξει για πάντα τη ζωή της.
Η αγάπη της και το ενδιαφέρον της για τα παιδιά την έκαναν να ασχοληθεί με την εκπαίδευση τους και να γίνει νηπιαγωγός – ένα επάγγελμα στο οποίο και παρέμεινε για αρκετά χρόνια.
Το «περιβαλλοντικό σαράκι», όμως, δεν έφυγε ποτέ από μέσα της και όταν τη δεκαετία του ’90 άρχισε ο κόσμος να ευαισθητοποιείται και να αναπτύσσει πιο ισχυρή οικολογική συνείδηση , στράφηκε προς την περιβαλλοντική εκπαίδευση, ανοίγοντας έτσι έναν νέο και καθοριστικό κύκλο στη ζωή της.
Οι πρώτες τις δράσεις γίνονται εθελοντικά με μια εταιρεία προστασίας περιβάλλοντος και πολιτισμού με διάφορες εκπαιδευτικές δράσεις σε σχολεία για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των μαθητών. Οι προσπάθειες αυτές είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία έδρας Οικολογίας στο Υπουργείο Παιδείας και την μοριοδότηση δασκάλων που συμμετείχαν στα προγράμματα αυτά.
Η θάλασσα ως πηγή έμπνευσης και ζωής
Η λατρεία της για τη θάλασσα (η ίδια είναι χειμερινή κολυμβήτρια) και η ενασχόληση της με αυτήν, γέννησε την ιδέα του «See Through». Οι άπειρες φωτογραφίες απ’ τη θάλασσα που είχε στα χέρια της και τα έργα που είχε ζωγραφίσει δημιουργούσαν μια μοναδική πανδαισία χρωμάτων, τα οποία ήταν κρίμα να «θαφτούν» σε κάποιο συρτάρι.
Αντ’ αυτού θα ήταν μια μοναδική αίσθηση, αν μπορούσαν να μετατραπούν σε ρούχα και οποίος τα φοράει να «κουβαλάει» τη θάλασσα πάντα μαζί του. «Ήθελα να αξιοποιήσω τη θάλασσα, τη μεγαλύτερη πηγή ζωής, με έναν δικό μου τρόπο» εξηγεί η Ντόρα.
Ο κοντινός της κύκλος βλέποντας τα πρώτα σχέδια και γνωρίζοντας το πείσμα της, την παρότρυνε να ξεκινήσει μια ολοκληρωμένη σειρά, δίνοντας τις πολύτιμες συμβουλές, τις οποίες και ακολούθησε πιστά.
Έτσι χρησιμοποιώντας εξ ολοκλήρου οικολογικά υφάσματα, τα ρούχα «Sea Through» πήραν γρήγορα «σάρκα και οστά» και πλέον στην αγορά μπορεί να βρει κανείς αυτά τα ιδιαίτερα prints που απεικονίζουν τον βυθό της θάλασσας, τα νερά στο ηλιοβασίλεμα και τον θαλάσσιο πλούτο. «Δεν μπορείς να βρεις κάτι αντίστοιχο, είναι αυθεντικές φωτογραφίες της θάλασσας πάνω στο ύφασμα, που κανείς δε πιστεύει ότι είναι αληθινές!» τονίζει η δημιουργός τους.
Μια επιχειρηματική κίνηση που όπως εξηγεί η ίδια ήθελε να αποτελέσει μόνιμη πηγή εσόδων για οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον καθαρισμό των ελληνικών θαλασσών, αφού δεν υπάρχει κρατική μέριμνα για την υποστήριξη τους και οι εταιρείες που υποστηρίζουν τέτοιες κινήσεις είναι ελάχιστες.
Με την έναρξη κιόλας της εταιρείας η Ντόρα επέλεξε μια ομάδα δυτών, τους αυτοδύτες της Σάμου, για να συνεργαστεί. Όπως τονίζει η ίδια κυρίως το τελευταίο διάστημα με το προσφυγικό πρόβλημα να βρίσκεται στο «κόκκινο», η ρύπανση στις περιοχές αυτές είναι τεράστια και η δουλειά αυτόν των ανθρώπων αποτελεί σημαντικό έργο.
Από τον βυθό στις ντουλάπες
Η δημιουργία των κομματιών δεν ήταν μια εύκολη διαδικασία «Το πιο δύσκολο κομμάτι ήταν να βρω την εταιρεία που θα εκτύπωνε τα σχέδια. Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν μόλις δύο –τρεις εταιρείες που εκτυπώνουν σε υφάσματα από φυτικές ίνες» εξηγεί. Το δύσκολο αυτό έργο έχει αναλάβει η ελληνική Textum Digital. Και για εκείνους η εκτύπωση των σχεδίων είναι μια πρόκληση. Μαθαίνουν και οι ίδιοι μαζί μου» τονίζει η Ντόρα, επιβεβαιώνοντας πως οι καρποί μιας προσπάθειας έρχονται μέσα από την ομαδική εργασία.
Κύριο μέλημα ήταν όλη η παραγωγική διαδικασία να έχει ελληνική ταυτότητά , αλλά η μικρή διαθεσιμότητα λόγω καθυστερήσεων στην παραγωγή οδήγησε στην αναγκαστική εισαγωγή μεταξωτών υφασμάτων απ’ το εξωτερικό. «Ήθελα να προλάβω τη καλοκαιρινή σεζόν γι αυτό και αποφάσισα να εισάγω κάποια κομμάτια. Τώρα που είδα όλες τις ‘’παιδικές ασθένειες’’ της νεοσύστατης εταιρείας θα προσπαθήσω να τα διορθώσω την επόμενη σεζόν», συνεχίζει.
Η δύσκολη αυτή διαδικασία, έχει ανεβάσει όπως ήταν αναμενόμενο και το παραγωγικό κόστος. «Δυστυχώς, με αυτά τα δεδομένα το προϊόν έχει γίνει τόσο ακριβό που δεν είμαι ευχαριστημένη. Περιόρισα πολύ το κέρδος μου, δεν υπολόγισα καθόλου το κόστος της δικής μου εργασίας, ώστε να μπορέσει το προϊόν μου να είναι όχι μόνο υψηλής ποιότητας αλλά και ανταγωνιστικό. Ο στόχος είναι να πετύχω οικονομίες κλίμακας – αύξηση της παραγωγής με το ίδιο κόστος ραψίματος, αλλά χαμηλότερο κόστος εκτύπωσης, αφού θα αυξηθούν οι ποσότητες. Έτσι θα καταφέρουν τα ‘’Sea Through’’ να είναι ακόμα πιο ανταγωνιστικά» δηλώνει.
Η μόδα ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος
Η βιομηχανία της μόδας αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο παράγοντα μόλυνσης του περιβάλλοντος, εξαιτίας των ρύπων απ’ τα εργοστάσια παραγωγής. Απ’ τη συζήτηση μας, λοιπόν, δε θα μπορούσε να λείπει η δική της θέση για το ζήτημα και κατά πόσο μια συλλογική προσπάθεια για την δημιουργία brands φιλικών προς το περιβάλλων μπορούν να αλλάξουν την κατάσταση αυτή. «Η αλλαγή», εξηγεί η Ντόρα, «θα ξεκινήσει απ’ τους μεγάλους Οίκους που έχουν μεγαλύτερη δύναμη στα χέρια τους. Όταν οι φωνές ενώνονται γίνονται ακόμα πιο δυνατές. Σιγά – σιγά όλο και περισσότερες εταιρείες λένε “όχι’’”στα συνθετικά υλικά και είμαι βέβαιη πως θα φτάσουμε σε ένα σημείο κάποια στιγμή που το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής θα γίνεται με οικολογικά υλικά»
Τα μελλοντικά σχέδια
Η εταιρεία μπορεί να έχει μόλις μερικούς μήνες δραστηριότητας, αλλά ήδη γίνονται πλάνα για το μέλλον. Στόχος της εταιρείας είναι τα «Sea Through» να «ταξιδέψουν» στα ελληνικά νησιά. Να μπουν σε boutiques των ξενοδοχείων, σε μαγαζιά και σε χώρους που επισκέπτονται οι τουρίστες, ώστε να γίνουν τα προϊόντα γνωστά και στο εξωτερικό. Να σημειωθεί πως στο ταμπελάκι των ρούχων υπάρχει ειδική ένδειξη που αναφέρει πως ποσοστό των κερδών πηγαίνει για τον καθαρισμών των υδάτων. «Έτσι θα ξέρουν οι τουρίστες πώς για να βρίσκουν μια καθαρή Ελλάδα κάθε χρόνο, πρέπει και εκείνοι να προσέχουν και να είναι μέρος της προσπάθειας αυτής» τονίζει. «Θα ήθελα να ανοίξω πρώτα ένα κατάστημα σε ένα απ’ τα νησιά που αποτέλεσαν για εμένα πηγή έμπνευσης» συνεχίζει η Ντόρα.
Την ίδια στιγμή, το βήμα του εξωτερικού δε φαντάζει και τόσο μακρινό, αφού όσοι ξένοι έχουν δει τα προϊόντα της, δηλώνουν πεπεισμένοι πώς θα βρουν μεγάλη ανταπόκριση.
Σήμερα, μπορεί κανείς να βρει τα προϊόντα στα καταστήματα των Attica (σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη) καθώς και στην Κρήτη, ενώ σύντομα θα είναι διαθέσιμα και on line.
Full time καριέρα
Σύζυγος, μητέρα, επιχειρηματίας. Ένα δύσκολο τρίπτυχο και όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά. Η Ντόρα εξηγεί πώς τώρα που μεγάλωσαν τα παιδιά της είναι σαν να έχει ξανά μια ευκαιρία να ανοίξει ένα δεύτερο κεφάλαιο κάνοντας πράγματα που αγαπά. «Είναι τύχη για μένα να μπορώ να “εκμεταλλεύομαι” την θάλασσα προς επαγγελματικό μου όφελος. Και έχω το χρόνο να το κάνω».
Σημαντικό ρόλο έπαιξε και ο σύζυγός της Σάκης Καλλιτσάντσης, ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ), ο οποίος απ’ την αρχή στήριξε το εγχείρημα της αυτό. «Του άρεσε πραγματικά αυτή η ιδέα γιατί μοιραζόμαστε την ίδια αγάπη για τη θάλασσα και με ενθάρρυνε να προχωρήσω. Είναι μια διέξοδος και για εκείνον, αφού με βοηθάει και ξεχνιέται για λίγο απ’ τα δικά του προβλήματα» λέει η Ντόρα.
Όσο για το αν θα τον δούμε με κάποια γραβάτα ή με κάποιο μαντίλι με τα χρώματα του βυθού, η ίδια αφήνει αυτό το ενδεχόμενο ανοιχτό…