blueground: Η ελληνική startup που κάνει το σπίτι σας ξενοδοχείο, μαθαίνει τουρκικά και αραβικά
- 11/06/2016, 16:08
- SHARE
Ο Αλέξανδρος Χατζηελευθερίου μιλάει στο Fortune για την επέκταση σε Κωνσταντινούπολη και Ντουμπάι, για το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας και τα σχέδια της εταιρείας.
Του Τάσου Ζάχου
O τελευταίος χρόνος σίγουρα είχε πολλές συγκινήσεις για την blueground, την ελληνική startup που κατάφερε να μπει δυναμικά στον χώρο της προώθησης, διαχείρισης και διαμόρφωσης οικιστικών ακινήτων. Η εξασφάλιση νέου γύρου χρηματοδότησης από το VentureFriends Fund ύψους 1,2 εκατ. ευρώ, το άνοιγμα στο εξωτερικό με πρώτο σταθμό την Τουρκία, η ένταξη στο επιχειρηματικό δίκτυο της Endeavor Greece και τέλος, πριν λίγες μέρες, η βράβευσή τους στο Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας 2016 ανάμεσα σε 1.100 αιτήσεις μόνα λίγα δεν μπορούν να θεωρηθούν, καθώς όλα έχουν συμβεί μόλις σε ένα χρόνο!
Συνάντησα τον Αλέξανδρο Χατζηελευθερίου, co-founder και CEO της εταιρείας, λίγες μόνο μέρες μετά τη βράβευσή τους, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση και η συζήτηση μας δεν μπορούσε να μην ξεκινήσει από αυτό το σημείο.
«Η αλήθεια είναι ότι δεν το περιμέναμε. Πιστεύουμε όμως πολύ στην ιδέα μας και είμαστε από τις πρωτοπόρες εταιρείες στον χώρο μας, ενώ υπάρχουν οι προοπτικές για να μεγαλώσουμε. Στο Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας οι καλές ιδέες ήταν πολλές και ο ανταγωνισμός ισχυρός, αλλά τα παραπάνω στοιχεία νομίζω ότι μας βοήθησαν να είμαστε ανάμεσα στους τρεις νικητές. Η βοήθεια που μας προσφέρουν είναι διπλή: τόσο η άτοκη χρηματοδότηση, όσο κυρίως το mentoring και το netwotking μέσα από το δίκτυο τους, είναι κομβικά για την εξέλιξη μας. Η βοήθεια που μας προσφέρουν μπορεί κυριολεκτικά να σου «ανοίξει» πόρτες και να σου γλιτώσει μήνες δουλειάς, ενώ από τη στιγμή που προτεραιότητα μας πλέον είναι οι αγορές του εξωτερικού, μπορούμε να πάρουμε πολλά από το βραβείο επιχειρηματικότητας» σχολιάζει στο FortuneGreece.com o Αλέξανδρος.
Την αίτηση συμμετοχής έκαναν οι Αλέξανδρος Χατζηελευθερίου , Αλέξης Μαραγκός, Ανδρέας Νεζερίτης, Πέννυ Παπακωνσταντίνου και εκτός από το βραβείο άτοκης χρηματοδότησης ύψους έως και € 1.250.000 που θα μοιραστούν οι 3 νικητές, η blueground θα έχει στη διάθεση της ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών επιχειρηματικής υποστήριξης (νομικά, λογιστικά, μάρκετινγκ, τεχνολογία, επικοινωνία και διαχείριση ανθρωπίνου δυναμικού) και συμβουλευτική καθοδήγηση (mentorship) για την υλοποίηση των νέων εμπορικών της εγχειρημάτων.
Aλλά πώς έφτασε η εταιρεία μέχρι εδώ; Όλα ξεκίνησαν το 2013, ενώ χρειάστηκαν δύο χρόνια για να διαμορφωθεί το ακριβές επιχειρηματικό μοντέλο της blueground και το τελευταίο έτος έχει σημειωθεί η αλματώδης ανάπτυξη της εταιρείας. Η blueground αποτελεί μια αλυσίδα πλήρως επιπλωμένων και εξυπηρετούμενων διαμερισμάτων, σπιτιών και βιλών, βασιζόμενη στη μετατροπή υπαρχόντων οικιστικών ακινήτων με την υποστήριξη της τεχνολογίας. Η εταιρεία λειτουργεί όπως ένα ξενοδοχείο με τη διαφορά ότι αντί να έχει δωμάτια σε ένα μεμονωμένο κτίριο, διαθέτει ανεξάρτητες κατοικίες διεσπαρμένες στις πόλεις που δραστηριοποιείται. Εξυπηρετεί επισκέπτες, είτε στο πλαίσιο επαγγελματικού ταξιδιού, είτε αναψυχής σε Ελλάδα, Τουρκία και σύντομα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Πώς λειτουργεί το μοντέλο
Ο κύριος όγκος του «στόλου των σπιτιών» της blueground είναι στο κέντρο της Αθήνας, στα βόρεια και τα νότια προάστια, αλλά και στα νησιά των Κυκλάδων και τώρα επεκτείνεται και στη Κρήτη.
«Έχουμε πολύ συγκεκριμένα κριτήρια για τα ακίνητα που διαθέτουμε, τα οποία καθορίζονται εν πολλοίς από τους επισκέπτες. Τα βασικά μας κριτήρια είναι η περιοχή στην οποία βρίσκεται το ακίνητο, η ποιότητα του, όπως το να είναι όντως ανακαινισμένο, αλλά και το εμβαδόν του (π.χ., από 50 μέχρι 150 τετραγωνικά συνήθως για ακίνητα στην Αθήνα). Εμείς αναλαμβάνουμε την προώθηση, τη διαχείριση και τη διαμόρφωση των ακινήτων εξολοκλήρου και έχουμε δύο τρόπους συνεργασίας με τους ιδιοκτήτες: Στην πρώτη επιλογή, μισθώνουμε το ακίνητο για μεγάλο χρονικό διάστημα και πληρώνουμε μηνιαίο μίσθωμα. Στη δεύτερη επιλογή έχουμε τη πλήρη διαχείριση και συμφωνούμε να πληρωνόμαστε με ένα ποσοστό επί των εσόδων. Εξαρτάται από τι θέλει ο ιδιοκτήτης» αναφέρει ο Αλέξανδρος.
«Βρίσκουμε τα ακίνητα και ξέρουμε πώς θα τα διαμορφώσουμε. Αν μας ζητήσει κάτι επιπλέον ο επισκέπτης το πράττουμε. Τα κανάλια μέσα από τα οποία εντοπίζουμε τα ακίνητα μας είναι τρία: Το πρώτο είναι η δική μας αναζήτηση και έρευνα σε σχετικές ιστοσελίδες και μεσιτικά γραφεία, ώστε να προχωρούμε είτε σε μίσθωση, είτε σε διαχείριση. Το δεύτερο κανάλι είναι οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες που έρχονται σε εμάς, ειδικά τώρα που η προσπάθεια μας έχει αποκτήσει και μεγαλύτερη δημοσιότητα. Μπορεί κάποιος να μπει στο website μας και να αφήσει τα στοιχεία του πάντα με βάση όμως τα χαρακτηριστικά που ζητάμε. Τρίτον πολλοί από τους ιδιοκτήτες, που έχουν ήδη συνεργαστεί μαζί μας, κάνουν σχετικές αναφορές σε άλλους ιδιοκτήτες. Το γνωστό και ως world of mouth» σχολιάζει ο Αλέξανδρος.
Στην Ελλάδα η blueground διαχειρίζεται αυτή τη στιγμή περίπου 350 ακίνητα. Όπως σχολιάζει ο Αλέξανδρος Χατζηελευθερίου, η εταιρεία λειτουργεί σαν “μαξιλαράκι” ανάμεσα σε ιδιοκτήτες και επισκέπτες. Από τη μια πρέπει να κερδίσει την εμπιστοσύνη αυτών που διαθέτουν τα ακίνητά τους και από την άλλη να ικανοποιήσουν τους επισκέπτες που τα επιλέγουν για να μείνουν.
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων αυξάνουν τα καθαρά τους έσοδα από 30% έως 50% και εξοικονομούν χρόνο, καθώς η blueground αναλαμβάνει όλες τις απαιτούμενες εργασίες και την υποστήριξη των ενοικιαστών.
«Είμαστε σαν ένα ξενοδοχείο επεκτείνει μήνα με το μήνα τον αριθμό των δωματίων του. Οι ιδιοκτήτες που μας εμπιστεύονται τα σπίτια τους έχουν να κερδίσουν είτε στην περίπτωση της μίσθωσης, είτε σε αυτή της πλήρους διαχείρισης. Στην πρώτη περίπτωση το κίνητρο για τον ιδιοκτήτη είναι ότι θα έχει μια μακροπρόθεσμη μίσθωση και θα πληρώνεται στην ώρα του. Ειδικά τώρα με την κρίση αυτό είναι πολύ σημαντικό. Επίσης αναλαμβάνουμε εμείς ζητήματα συντήρησης που προκύπτουν από τη διαμονή του επισκέπτη, άρα ο ιδιοκτήτης έχει λιγότερα προβλήματα στο κεφάλι του. Στη διαχείριση ισχύουν όλα τα παραπάνω, αλλά μπορεί ο ιδιοκτήτης να έχει μεγαλύτερο οικονομικό όφελος, ειδικά αν το ακίνητο είναι σε καλό σημείο. Στη blueground δουλεύουμε «ξενοδοχειακά» το ακίνητο και οργανώνουμε τη προώθηση του σε όλα τα κανάλια, από υπηρεσίες τύπου AirBnb και Booking, μέχρι τη τιμολόγησή του. Ότι πρέπει να κάνει ο ιδιοκτήτης του το προσφέρουμε με τις βέλτιστες πρακτικές».
Όσον αφορά τους επισκέπτες ο Αλέξανδρος επισημαίνει πώς οι εταιρικοί πελάτες κυρίως έχουν σημαντικές απαιτήσεις, τις οποίες η blueground φροντίζει να εξυπηρετεί. «Πληρώνουν παραπάνω από ένα μέσο διαμέρισμα αλλά λιγότερο από ένα ξενοδοχείο» προσθέτει.
Ποιοι είναι οι βασικοί ανταγωνιστές
Για τη blueground οι υπηρεσίες τύπου AirBnb ήταν καθοριστικές για την πορεία του όλου εγχειρήματος. Η τάση που δημιούργησαν έδειξαν τον δρόμο για να νέες υπηρεσίες στον χώρο των ακινήτων. Όπως επισημαίνει ο CEO της εταιρείας αυτοί οι διαδικτυακοί χώροι είναι το«γήπεδο» στο οποίο πρέπει να ανταγωνιστούν για να ξεχωρίσουν.
«Οφείλουμε να έχουμε πολύ καλή παρουσία και να κερδίσουμε τις υπόλοιπες προσφορές, δηλαδή να έχουμε καλύτερο ακίνητο, αλλά και τιμές. Για μισθώσεις ακινήτων για μικρό χρονικό διάστημα, θα μας προτιμήσει ο επισκέπτης που αναζητά χαρακτηριστικά που δεν έχουν τα ξενοδοχεία, όπως είναι περισσότερος χώρος και ιδιωτικότητα. Σε σχέση με τα ξενοδοχεία, τα πλεονεκτήματα μας για έναν επισκέπτη είναι η τιμή και η ποιότητα του ακινήτου, όσον αφορά στον χώρο και στο μέγεθος. Από την άλλη δεν διαθέτουμε όλες τις υπηρεσίες που έχει ένα ξενοδοχείο, όπως εστιατόριο και η δυνατότητα για παραγγελία φαγητού στο δωμάτιο. Ωστόσο, προσφέρουμε κάποιες υπηρεσίες που έχουν τα ξενοδοχεία όπως το check in και οι υπηρεσίες καθαριότητας. Για μεγαλύτερης διάρκειας μισθώσεις, είναι τα ακίνητα που κάποιος μπορεί να βάλει σε ιστοσελίδες ενοικίασης ακινήτων. Είναι δύσκολη αγορά γιατί τα ακίνητα είναι πολλά, αλλά προσπαθούμε να γίνουμε όλο και καλύτεροι».
Η επέκταση σε Τουρκία και Ντουμπάι
Πλέον οι βλέψεις της εταιρείας δεν περιορίζονται στην ελληνική αγορά. Ήδη η blueground έχει ξεκινήσει στην αγορά της Κωνσταντινούπολης, στην οποία διαχειρίζεται περίπου 20 ακίνητα. Η εταιρεία όταν ξεκίνησε βοηθήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τον επενδυτή Απόστολο Αποστολάκη, ο οποίος πλέον μέσω του Venturefriends Fund συμμετείχε και στον δεύτερο και καθοριστικό γύρο χρηματοδότησης για το άνοιγμα στο εξωτερικό, αλλά και από το πρόγραμμα στήριξης της καινοτόμου και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας.
Όπως επισημαίνει ο Αλέξανδρος η βοήθεια της ομάδας του Venturefriends fund είναι πολύ σημαντική σε συμβουλευτικό, οικονομικό, τεχνικό και στρατηγικό επίπεδο, καθώς μια εταιρεία χρειάζεται ισχυρό networking για να ανοίξει τα σύνορα. Πέρα από αυτά, συμβάλλουν και σε ψυχολογικό επίπεδο, καθώς η συνεχής ανάπτυξη και επέκταση της εταιρίας είναι ιδιαίτερα απαιτητική και χρειάζεται γερά νεύρα και συνεχή προσπάθεια. Στην εταιρεία πλέον δουλεύουν 40 άτομα στην Ελλάδα και πέντε άτομα στην Τουρκία.
«Στην Τουρκία και στο Ντουμπάι οι προοπτικές είναι πολύ θετικές. Υπάρχει σημαντική ζήτηση από εταιρικούς επισκέπτες. Στην Κωνσταντινούπολη η αγορά είναι περίπου δέκα φορές μεγαλύτερη από ότι στην Αθήνα. Από την άλλη πλευρά υπάρχει σημαντική προσφορά ακινήτων που βρίσκονται σε πολύ κατάσταση. Η αγορά βέβαια, ειδικά στη Κωνσταντινούπολη, είναι μεγαλύτερη και σε κάποια σημεία μπορεί να χαρακτηριστεί και χαοτική, αλλά έχουμε κάνει την έρευνα μας και σε αυτό και μας βοηθάει η εμπειρία μας και στην Ελλάδα. Βέβαια όσα πιο δύσκολη είναι η εξεύρεση κατοικίας για κάποιον, τόσο μεγαλύτερη αξία δημιουργείς για τον πελάτη όταν καταφέρεις να προσφέρεις μια καλή υπηρεσία. Άρα θα έλεγα ότι είναι καλό και όχι κακό. Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα πάμε καλά».
Όσον αφορά στο Ντουμπάι, ο Αλέξανδρος αναφέρει ότι στόχος είναι να ξεκινήσει η δραστηριότητα εκεί μέχρι τον Αύγουστο με την ανεύρεση των κατάλληλων συνεργατών, σε μια αγορά με εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον, ειδικά στο κομμάτι των εταιρικών πελατών που υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 300.000 άτομα.
«Στόχος μας είναι να πάμε καλά στην Τουρκία και να μπούμε στο χάρτη και στη αγορά του Ντουμπάι μέχρι τον Αύγουστο και στη συνέχεια να αναζητήσουμε και νέο γύρο χρηματοδότησης από ελληνικά και ξένα funds. Εφόσον πας καλά σε 3 χώρες το ενδιαφέρον μεγαλώνει και από ξένους επενδυτές. Είμαι σίγουρος ότι το μοντέλο είναι βιώσιμο. Είμαστε σαν ένα ξενοδοχείο που επεκτείνεται συνεχώς. Τα οικονομικά μας μεγέθη είναι σε αυξητική πορεία και έχουμε μπει σε τροχιά κερδοφορίας».
Σημαντικό ρόλο για το project «επέκταση στις αγορές του εξωτερικού» έχει παίξει και η ένταξη στο στο διεθνές δίκτυο της Endeavor το 2015. «Είναι ένας οργανισμός, ο οποίος βοηθάει στοχευμένα την επιχειρηματικότητα κυρίως σε αναπτυσσόμενες αγορές. Η φιλοσοφία τους είναι να ενισχύσουν εταιρίες που έχουν την προοπτική να μεγαλώσουν και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Η φιλοσοφία μας ταίριαξε απόλυτα με τη δική τους. Είχαμε δείξει ήδη ότι έχουμε κάποια έσοδα και δραστηριότητα. Μπήκαμε στη διαδικασία να μιλήσουμε με έμπειρους ανθρώπους και μέντορες που μας βοήθησαν σε συμβουλευτικό επίπεδο, σε επίπεδο υπηρεσιών από χώρους εργασίας μέχρι νομικές υπηρεσίες, αλλά και στο networking για το δίκτυο που προσπαθούμε να χτίσουμε στο εξωτερικό για την ενίσχυση της εταιρείας και την προσέλκυση επενδυτών».
Κλείνοντας τη συζήτηση μας, η τελευταία ερώτηση είναι τι αισθάνεται ότι έχει κερδίσει από την ενασχόλησή του με την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, υπό δύσκολες συνθήκες, αφήνοντας πίσω του εταιρείες στο εξωτερικό όπως η McKinsey & Company και η Samsung Electronics, όπου εργάστηκε στη Σεούλ της Νοτίου Κορέας, που ήταν ο τελευταίος του επαγγελματικός σταθμός, πριν ξεκινήσει τη blueground.
«Αυτό που έχουμε κάνει στη blueground μου έδωσε την ευκαιρία να επιστρέψω στην Ελλάδα και για εμένα ήταν ότι καλύτερο επαγγελματικά και προσωπικά. Η εμπειρία στις μεγάλες εταιρείες ήταν πολύ σημαντική και ενδιαφέρουσα, αλλά η επιχειρηματικότητα είναι κάτι που μου ταιριάζει καλύτερα. Παίρνω ιδιαίτερη ικανοποίηση επειδή και η ομάδα μας μεγαλώνει γρήγορα αλλά και όλοι που εργαζόμαστε στη blueground όχι μόνο είμαστε ενθουσιασμένοι με την προσπάθεια αλλά περνάμε και καλά καθημερινά» καταλήγει ο Αλέξανδρος.