Η Microsoft πλήρωσε πάρα πολλά για να εξαγοράσει το LinkedIn
- 14/06/2016, 10:44
- SHARE
Πώς η συμφωνία των δυο εταιρειών θα μετατραπεί σε οικονομική επιτυχία.
Η Microsoft γενικά δεν τα πάει καλά με τις εξαγορές που κάνει. Για παράδειγμα, ο γίγαντας του λογισμικού αναγκάστηκε να προβεί σε μειώσεις αξίας των εξαγορών της κατά 13,9 δισεκατομμύρια δολάρια συνολικά, στις περιπτώσεις εξαγοράς της διαδικτυακής διαφημιστικής εταιρείας aQuantive (2007) και της εταιρείας κατασκευής τηλεφωνικών συσκευών Nokia (2014). Επιπλέον, δεν έχει να επιδείξει κάτι ιδιαίτερο με την εξαγορά της Skype (2011) για 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Φυσικά, αυτός που ηγήθηκε αυτών των εξαγορών ήταν ο πρώην CEO της εταιρείας, Στιβ Μπάλμερ, ο οποίος και απέτυχε να τις καταστήσει κερδοφόρες. Τώρα, ο διάδοχός του, Σάτια Ναντέλα, εμφανίζεται ως ειδικός εξαγορών και ενσωμάτωσης εταιρειών και ανακοινώνει την εξαγορά του γνωστού κοινωνικού μέσου LinkedIn για 26,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε ρευστό.
Είναι η μεγαλύτερη συμφωνία στην ιστορία της Microsoft. Παράλληλα, είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρικές συναλλαγές στην ιστορία. Αλλά αυτό δεν ενδιαφέρει τους μετόχους – αυτό που τους νοιάζει είναι οι αριθμοί.
Και οι αριθμοί λένε ότι για να μετατραπεί η συμφωνία σε οικονομική επιτυχία, η Microsoft θα πρέπει είτε να επιφέρει γιγαντιαίες βελτιώσεις στα κέρδη της LinkedIn, είτε να προσελκύσει πολλά εκατομμύρια πελατών της LinkedIn στα δικά της προϊόντα. Οι πιθανότητες είναι λιγοστές και για τα δύο σενάρια.
Στο τέλος του πρώτου τριμήνου, η LinkedIn είχε καθαρή αξία 4,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Microsoft πληρώνει 26,2 δισεκατομμύρια δολάρια γι’ αυτήν, κι αν υποθέσουμε ότι υπάρχουν και 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε υποχρεώσεις που δεν περιλαμβάνονται στο νούμερο, συνολικά η Microsoft εγγράφει στα βιβλία της 28,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέα στοιχεία ενεργητικού της LinkedIn.
Για την παρούσα ανάλυση, θα χρησιμοποιήσουμε το μέγεθος της «λειτουργικής απόδοσης επί στοιχείων ενεργητικού σε ρευστό» ή COROA. Ουσιαστικά, πρόκειται για το σύνολο του ρευστού που παράγει μια εταιρεία προ φόρων και τόκων, δια του ποσού που επενδύεται στο λογισμικό, το λειτουργικό κεφάλαιο, και κάθε άλλο στοιχείο ενεργητικού που παράγει αυτό το ρευστό.
Πέρυσι, η LinkedIn είχε λειτουργικές ταμειακές ροές 827 εκατομμυρίων δολαρίων με μια βάση στοιχείων ενεργητικού ύψους 6,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Άρα, μιλάμε για COROA 12%.
Όμως, για τον αγοραστή ο πήχης έχει πλέον ανέβει πολύ ψηλά. Επειδή ακριβώς πληρώνει μια τέτοια υπερ-υψηλή τιμή, οι αποδόσεις της Microsoft από την LinkedIn – μόλις ενσωματωθεί ως τμήμα στον γίγαντα του λογισμικού – δεν θα μετριούνται βάσει των στοιχείων ενεργητικού ύψους 6,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά βάσει του ποσού που η Microsoft πληρώνει για το σύνολο των νέων αυτών στοιχείων ενεργητικού, δηλαδή 28,8 δισεκατομμύρια δολάρια.
Στην πραγματικότητα, η LinkedIn έχει επιχειρηματική δραστηριότητα που είναι λιγότερο κερδοφόρα από εκείνη της σαφώς μεγαλύτερης Microsoft. Το COROA της LinkedIn είναι 12%, ενώ εκείνο της Microsoft είναι 15,2%.
Άρα, για να φτάσει η επίδοση της LinkedIn την αντίστοιχη της Microsoft, θα πρέπει να παράγει λειτουργικές ταμειακές ροές 4,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δηλαδή το 15,2% των 28,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το πρόβλημα; Το ποσό αυτό είναι πάνω από πέντε φορές μεγαλύτερο του ρευστού που παράγει σήμερα η LinkedIn.
Όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι η συμφωνία θα αποδειχθεί άλλη μια Nokia ή ότι είναι προορισμένη να αποτύχει. Είναι πιθανό ότι η Microsoft θα τιθασεύσει τις απείθαρχες δαπάνες στην LinkedIn, ενώ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη λίστα πελατών της LinkedIn για να δώσει ώθηση στις πωλήσεις των δικών της υπηρεσιών.
Πάντως, για την ώρα, η συμφωνία είναι «λαχείο» για τους επενδυτές της LinkedIn που είδαν την αξία των μετοχών τους να αυξάνεται κατά 50%. Το πιθανότερο είναι ότι το δικό τους κέρδος θα μεταφραστεί σε απώλειες για τους επενδυτές της Microsoft.