Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να επιστρέψει πλήρως στη Σένγκεν
- 15/06/2016, 17:28
- SHARE
Πόρισμα της Κομισιόν για την πορεία του συστήματος παροχής ασύλου στους πρόσφυγες.
Τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στη βελτίωση του συστήματος ασύλου αλλά και τα επείγοντα μέτρα που χρειάζεται ακόμα να λάβει, για την πλήρη εφαρμογή των προτύπων της ΕΕ για το άσυλο, επισημαίνει η δεύτερη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αποκατάσταση των μεταφορών προς την Ελλάδα, βάσει του καθεστώτος του Δουβλίνου.
Ειδικότερα, η σύσταση της Επιτροπής καταγράφει ότι η Ελλάδα, παρά τη δυσχερή κατάσταση που αντιμετωπίζει, καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες για τη βελτίωση του συστήματος ασύλου της, από τον Φεβρουάριο, όταν εκδόθηκε η πρώτη σύσταση, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της συνολικής ικανότητας υποδοχής, καθώς και της αποτελεσματικότητας της υπηρεσίας ασύλου, της δημιουργίας ενός πλαισίου για την παροχή δωρεάν νομικής αρωγής και νέων αρχών υποβολής προσφυγών. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η έκθεση, υπάρχει αρκετό περιθώριο προόδου που πρέπει να επιτευχθεί, πριν να είναι δυνατή η επανέναρξη των μεταφορών προς την Ελλάδα, βάσει του καθεστώτος του Δουβλίνου, μέχρι το τέλος του έτους, όπως είναι ο στόχος.
«Η Ελλάδα έχει σημειώσει αδιαμφισβήτητη πρόοδο ως προς την βελτίωση του συστήματος ασύλου της, παρέχοντας έτσι, καλύτερες συνθήκες στους πρόσφυγες και μετανάστες», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος, προσθέτοντας ωστόσο, πως «ακόμα δεν έχει επιτευχθεί ο τελικός στόχος». «Αλλά ας είμαστε ρεαλιστές και ειλικρινείς», συνέχισε ο ίδιος τονίζοντας, πως «δεν μπορούμε να περιμένουμε από την Ελλάδα να έχει ένα άψογα λειτουργικό σύστημα ασύλου και να ξεκινήσουν οι μεταφορές ατόμων εκεί, εφόσον συνεχίζεται η πίεση που υφίσταται με 50.000 μετανάστες στο έδαφός της».
Η Επιτροπή αναφέρει στη σύστασή της, πως εναπόκειται στις αρχές των κρατών μελών, υπό τον έλεγχο των δικαστηρίων τους και των Ευρωπαϊκών δικαστηρίων, να αποφασίσουν εάν θεωρούν πως οι συνθήκες είναι τέτοιες ώστε να επιτραπεί η περιορισμένη επανέναρξη των μεταφορών προς την Ελλάδα, βάσει του καθεστώτος του Δουβλίνου.
Σε ό,τι αφορά τα συγκεκριμένα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η Ελλάδα για να επανενταχθεί στο σύστημα του Δουβλίνου, η σύσταση της Επιτροπής εστιάζει κατά προτεραιότητα στα εξής:
-Στην εδραίωση κατάλληλων μόνιμων και προσωρινών ανοικτών κέντρων υποδοχής και στη διασφάλιση, πως όλες οι εν λόγω εγκαταστάσεις προσφέρουν επαρκείς συνθήκες υποδοχής, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης στην εκπαίδευση για τους ανήλικους,
-Στην αποτελεσματική πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου, μεταξύ άλλων, διασφαλίζοντας ότι, η ελληνική υπηρεσία ασύλου είναι επαρκώς στελεχωμένη και οργανωμένη,
-Στην ίδρυση χωρίς καθυστέρηση νέας αρχής υποβολής προσφυγών, η οποία θα είναι επαρκώς στελεχωμένη για την αντιμετώπιση όλων των εκκρεμών και μελλοντικών προσφυγών,
-Στην εξασφάλιση της πρόσβασης σε δωρεάν νομική αρωγή στην πράξη,
-Στη δημιουργία υποδομών για ευάλωτους αιτούντες, συμπεριλαμβανομένων των ασυνόδευτων ανηλίκων και της κατά προτεραιότητα δημιουργίας αρμόζουσας διαδικασίας επιτροπείας.
Η σύσταση, ζητά επίσης από την Ελλάδα να υποβάλει έκθεση, έως το τέλος Ιουνίου, και στη συνέχεια σε μηνιαία βάση, για να επιδεικνύει τους τομείς στους οποίους έχει επιτευχθεί πρόοδος και τι μέτρα λαμβάνουν οι ελληνικές αρχές για την αντιμετώπιση των ανεπαρκειών που υφίστανται στο σύστημα ασύλου. Η Επιτροπή θα υποβάλει τον Σεπτέμβριο νέα έκθεση σχετικά με την πρόοδο που έχει επιτευχθεί από τις ελληνικές αρχές και θα προχωρήσει στην κατάλληλη επικαιροποίηση των συγκεκριμένων συστάσεών της. Απώτερος στόχος, όπως υπογραμμίζει η Επιτροπή, είναι η επανένταξη της Ελλάδας στο καθεστώς του Δουβλίνου και η επανέναρξη των μεταφορών, μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου το αργότερο, σύμφωνα με το χάρτη πορείας για την αποκατάσταση του χώρου Σένγκεν.