Η «πανστρατιά για την ανάπτυξη» του Αλέξη Τσίπρα

Η «πανστρατιά για την ανάπτυξη» του Αλέξη Τσίπρα
Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλάει σε εκδήλωση με θέμα: «Ελλάδα 2021: Δίκαιη Ανάπτυξη - Παραγωγική Ανασυγκρότηση», στο Μουσείο της Ακρόπολης, Αθήνα Πέμπτη 16 Ιουν'ιου 2016. Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Υποσχέσεις για νέες αναπτυξιακές πολιτικές έδωσε ο πρωθυπουργός σε ειδική εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Το όραμα της κυβέρνησης για μια “Δίκαιη Ανάπτυξη”, βιώσιμη και δημοκρατική, παρουσίασε εκτενώς ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην εκδήλωση “Ελλάδα 2021: Δίκαιη Ανάπτυξη -Παραγωγική Ανασυγκρότηση”, που συνδιοργάνωσαν τα υπουργεία Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Με κεντρικό μότο στο βήμα: “Ελλάδα 2021″, από το Μουσείο της Ακρόπολης ο πρωθυπουργός ξεδίπλωσε τους βασικούς μοχλούς του αναπτυξιακού σχεδίου της κυβέρνησης και κήρυξε πανστρατιά για την ανάπτυξη, υπογραμμίζοντας ότι όλες οι κυβερνητικές προσπάθειες πλέον επικεντρώνονται στον στρατηγικό στόχο της προώθησης της Δίκαιης Ανάπτυξης”.

Ο κ. Τσίπρας έθεσε τον “νέο εθνικό στόχο” της “Ελλάδας του 2021”, μιας χώρας, όπως σημείωσε, που θα έχει ανακτήσει την εργασία, θα παράγει και θα μοιράζει δίκαια νέο πλούτο. Κάλεσε “να αναστρέψουμε τη σισύφεια πορεία” και “να δουλέψουμε ώστε η Ελλάδα του σήμερα να γίνει συνώνυμο της προσπάθειας για ανάκαμψη και ανασύνταξη. Η Ελλάδα του 2021 να είναι συνώνυμο δημιουργίας, αλληλεγγύης και ευημερίας”. Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι πυρήνας, γύρω από τον οποίο ξεδιπλώνεται ο αναπτυξιακός σχεδιασμός της κυβέρνησης, είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας.

Σημείωσε ότι για πρώτη φορά τα τελευταία 6 χρόνια έχουμε σταθερό μακροοικονομικό, δημοσιονομικό και επενδυτικό περιβάλλον, και τώρα “μπορούμε να υλοποιήσουμε και να σχεδιάσουμε την Ελλάδα της μεταμνημονιακής εποχής”. Υπογράμμισε ότι η Δίκαιη Ανάπτυξη που οραματίζεται αυτή η κυβέρνηση δεν έχει καμία σχέση με αυτό που νοηματοδότησαν ως ανάπτυξη, οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, με συρρικνωμένους μισθούς και συντάξεις, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων εργασίας και ασφυκτική συρρίκνωση του δημόσιου τομέα. Αντίθετα, σημείωσε ότι για την κυβέρνηση ανάπτυξη σημαίνει μεταξύ άλλων οικονομία με παραγωγική εξειδίκευση, επούλωση τραυμάτων του κοινωνικού κράτους, συνεργατικά σχήματα κοινωνικής οικονομίας, επιχειρηματικότητα με παραγωγή βιώσιμων και αξιοπρεπώς αμειβόμενων θέσεων εργασίας.

Εν συνεχεία, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε αναλυτικά στους τομείς του αναπτυξιακού σχεδιασμού:

Αναπτυξιακά εργαλεία

Αφού επισήμανε την “τρομακτική ζημιά” που έχει γίνει (μείωση 67% των ιδιωτικών επενδύσεων το διάστημα 2009-2014), ο πρωθυπουργός τόνισε την προσπάθεια της κυβέρνησης για αντιστροφή αυτής της πραγματικότητας. Σημείωσε ότι “επιμένουμε στον καίριο ρόλο των δημόσιων επενδύσεων και ότι για δεύτερη φορά καταφέρνουμε να αυξήσουμε το πρόγραμμα των δημόσιων επενδύσεων κατά 250 εκατ.”.

Επισήμανε ότι η επικείμενη επαναφορά του waiver, η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης συνεπάγεται περισσότερη και φθηνότερη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία. Πρόσθεσε ότι ο μηχανισμός αναδιάρθρωσης επιχειρηματικών δανείων βοηθά την αναχρηματοδότηση των βιώσιμων επιχειρήσεων.

-Παρουσίασε τους στόχους του νέου αναπτυξιακού νόμου που είναι μεταξύ άλλων: δημιουργία καινοτόμων, εξωστρεφών, δυναμικών επιχειρήσεων, αύξηση της απασχόλησης, στήριξη περιοχών με μειωμένη αναπτυξιακή δυναμική, ενίσχυση με φοροαπαλλαγές που συνδέονται με την απόδοση, απλοποίηση διαδικασιών, μείωση γραφειοκρατίας, ταχύτερη εξυπηρέτηση των επενδυτών.

-Τα κονδύλια του ΕΣΠΑ συνδέονται με τις προτεραιότητες του νέου αναπτυξιακού νόμου . Ανήγγειλε ότι μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου ενεργοποιούνται οι προσκλήσεις από το νέο ΕΣΠΑ ύψους 9 δισ.: το μισό νέο ΕΣΠΑ της επόμενης επταετίας θα έχει ήδη ενεργοποιηθεί.

– Μέχρι το τέλος του 2016, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το κλείσιμο του προηγούμενου ΕΣΠΑ 07-13, τα ΕΣΠΑ 14-20, τα αγροτικά προγράμματα και τους πόρους του Αναπτυξιακού, υπάρχουν διαθέσιμα 6,75 δισ. ευρώ.

-Επιδίωξη η πλήρης αξιοποίηση των κονδυλίων του πακέτου Γιούνκερ. Ήδη έχουν εγκριθεί για ένταξη 42 επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους 5,6 δισ. ευρώ.

Διαλύοντας “μύθους” σχετικά με την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας

Τόνισε ότι έχει σημασία “να διαλύσουμε κάποιους μύθους” σχετικά με την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας, ανέφερε ότι η δημιουργία του νέου ταμείου αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, “δίνει τη δυνατότητα της ορθολογικής και επωφελούς για το Δημόσιο συμφέρον, εκμετάλλευσης της κρατικής περιουσίας και τονώνει την επενδυτική δραστηριότητα, μακριά από πολιτικές ξεπουλήματος που ακολουθήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια”. Πιο συγκεκριμένα, είπε ότι η διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων των επιμέρους συνιστωσών του νέου ταμείου συνίσταται σε τρεις πυλώνες:

Πρώτον, τα περιουσιακά στοιχεία των οποίων παραχωρείται το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών, σε τίμημα επωφελές για το ελληνικό δημόσιο, με όρους που διασφαλίζουν τόσο την υλοποίηση νέων επενδυτικών σχεδίων όσο και τη δημιουργία καινούριων θέσεων εργασίας.

Δεύτερον, πώληση μειοψηφικών μετοχικών μεριδίων με σκοπό τη συμμετοχή στρατηγικών επενδυτών με στόχο μεταφορά τεχνογνωσίας και εισροή ρευστότητας.

Τρίτον, αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων, όπως τα τουριστικά ακίνητα και οι μαρίνες μέσω συμβάσεων παραχώρησης για υλοποίηση επενδύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας με πολλαπλασιαστικά οφέλη για τουρισμό και ελληνική οικονομία.

Αναφέρθηκε σε περαιτέρω εργαλεία όπως νέο ηλεκτρονικό σύστημα αδειοδότησης επιχειρήσεων, One-stop business centres για επενδυτές και επιχειρηματίες, ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης.

Επανεκκίνηση των μεγάλων έργων υποδομής

Σχετικά με τα μεγάλα έργα υποδομής υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε 5 συμβάσεις παραχώρησης οδικών αξόνων που είχαν υπογραφεί το 2007 και προβλεπόταν να ολοκληρωθούν το 2012 και πως 8 χρόνια μετά την έναρξη των έργων, είχε υλοποιηθεί μόλις το 40% των εργασιών. Η κυβέρνηση ενεργοποίησε τη διυπουργική επιτροπή μεγάλων έργων καταλήγοντας σε συμφωνίες έγκαιρης παράδοσης και λειτουργικής ολοκλήρωσης των έργων.

-Οι 5 οδικοί άξονες (Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα, Μαλιακός-Κλειδί, Ολυμπία Οδός, Ιονία Οδός, Ε65) θα ολοκληρωθούν εντός του έτους και ως το α’ εξάμηνο του 2017.

-Επανεκκινούν οι εργασίες για την ολοκλήρωση του έργου του Μετρό Θεσσαλονίκης σε 4 σταθμούς, δημιουργούνται 1500 θέσεις εργασίας άμεσα εντός του καλοκαιριού. Μπαίνει ο τελικός ορίζοντας ολοκλήρωσης του έργου που περιλαμβάνει τη λειτουργία της βασικής γραμμής και την επέκταση μέχρι την Καλαμαριά, εντός το 2020.

Σχεδιασμός για νέα έργα

Παρουσίασε τον σχεδιασμό για νέα έργα. Συγκεκριμένα:

-Γραμμή 4 του Μετρό Αθήνας. Δημοπρατείται εντός του 2016 το πρώτο τμήμα (‘Αλσος Βεΐκου -Γουδί) της Γραμμής 4, για 14 σταθμούς, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 1,5 δισ., που θα εξυπηρετεί καθημερινά περισσότερους από 200.000 επιβάτες.

-Το Αεροδρόμιο στο Καστέλι: Τέλη Ιουλίου υποβάλλονται οι δεσμευτικές οικονομικές προσφορές, με Σύμβαση Παραχώρησης. Θα αποφέρει πολλαπλασιαστικά οφέλη σε πολλούς κλάδους της οικονομίας, το εκτιμώμενο ύψος του έργου είναι περίπου 850 εκ. και αναμένεται εντός 5ετίας να έχει ολοκληρωθεί.

-Βόρειος Οδικός ‘Αξονας Κρήτης: Προχωρά η Στρατηγική Μελέτη του ΒΟΑΚ από πόρους του ΕΣΠΑ. Το έργο θα εντάσσεται στο πακέτο Γιούνκερ, το ύψος του ανέρχεται στο 1,6 δισ. και θα ξεκινήσει το 2018 για να παραδοθεί το 2023.

-Ο Σιδηροδρομικός ΠΑΘΕ θα έχει ολοκληρωθεί  στο τέλος του 2018, από Πάτρα έως Ευζώνους, με πλήρως διασφαλισμένη χρηματοδότηση. Με την ολοκλήρωση του, το ταξίδι Πάτρα-Αθήνα θα διαρκεί 2 ώρες, ενώ το ταξίδι Αθήνα-Θεσσαλονίκη θα διαρκεί  3 ώρες και 15 λεπτά.

-Η Επέκταση του ΤΡΑΜ προς το Κερατσίνι (διαδρομή Λιμάνι Πειραιά – Λιμάνι Κερατσινίου, μήκους 3,8 χλμ. με 6 νέες στάσεις). Έργο ύψους 180 εκ. που θα ξεκινήσει στα τέλη του 2018 και θα έχει ολοκληρωθεί σε μια τετραετία. Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι σε συνδυασμό με τα έργα ανάπλασης και αξιοποίησης της «περιοχής Λιπασμάτων», που με απόφαση της κυβέρνησης περνάει από τον ΟΛΠ στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, θα μετατρέψουν αυτή την μέχρι τώρα υποβαθμισμένη και εγκαταλελειμμένη περιοχή σε δημόσιο πόλο υπερτοπικής εμβέλειας για την αναβάθμιση του δυτικού Πειραιά, με χρήσεις πολιτισμού, εκπαίδευσης, υγείας, πράσινου και αναψυχής.

-Το τμήμα «Λαμία-Ξυνιάδα» του οδικού άξονα Κεντρικής Ελλάδας Ε65. Ξεκινά μέσα στο 2016 η κατασκευή του νότιου τμήματος του Ε65, προϋπολογισμού 310 εκ., με διασφαλισμένη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020. Με την ολοκλήρωση του το 2020, θα συνδέεται με τον ΠΑΘΕ.

-Ο Αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Πύργος. Μέχρι σήμερα έχουν δημοπρατηθεί δύο υποτμήματα του έργου, ενώ μέχρι το τέλος του 2016 θα έχει ολοκληρωθεί η σειρά των δημοπρατήσεων και θα έχουν αναδειχθεί ανάδοχοι. Ύψους 475 εκ. θα ολοκληρωθεί το 2021, με διασφαλισμένη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020.

Ενέργεια

Ως προς τον τομέα της Ενέργειας, ο πρωθυπουργός σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι:

-Ξεκίνησαν ήδη οι εργασίες κατασκευής του ελληνικού τμήματος του Αγωγού Φυσικού Αερίου ΤΑΡ, που διατρέχει όλη την Β. Ελλάδα και “αποτελεί εγχείρημα περιφερειακής συνεργασίας με μεγάλη οικονομική και γεωστρατηγική σημασία”. Ο προϋπολογισμός είναι 2 δισ., και η απασχόληση από την υλοποίηση του έργου υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τις 8.000 θέσεις εργασίας.

Επισήμανε ότι ιδιαίτερα σημαντική είναι η εμπλοκή ελληνικών επιχειρήσεων και η ωφέλεια που θα έχει παράλληλα πληθώρα τεχνικών επαγγελμάτων, ότι θα προχωρήσει η υλοποίηση εκτεταμένου προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, ύψους 32 εκ, προς τις τοπικές κοινωνίες και σημείωσε τις εξασφαλίσεις για τη μέγιστη δυνατή προστασία του περιβάλλοντος υπό τις πλέον αυστηρές απαιτήσεις.

-Προχωρά ο σχεδιαζόμενος αγωγός Φυσικού Αερίου IGB- «γέφυρα» για την μεταφορά φυσικού αερίου προς τις χώρες της νοτιοανατολικής και κεντρικής Ευρώπης. Τόνισε ότι οι αγωγοί TAP και IGB, σε συνδυασμό με τη σχεδιαζόμενη δημιουργία του Πλωτού Σταθμού Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και με το έργο της αναβάθμισης του Σταθμού LNG της Ρεβυθούσας αποτελούν εξαιρετικά σημαντικά ενεργειακά εγχειρήματα.

Το όραμα της δίκαιης ανάπτυξης και η καταπολέμηση της ανεργίας 

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι εθνικός στόχος της αναπτυξιακής στρατηγικής είναι “να μπει τέλος στον φαύλο κύκλο της ύφεσης και της ανεργίας”, κάτι που συνδέεται με το συνολικότερο όραμα της κυβέρνησης για την Ελλάδα του 2021.

Αναφέρθηκε στα “ενθαρρυντικά αποτελέσματα” παραπέμποντας στα στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ, κατά τα οποία στο πρώτο πεντάμηνο του 2016 είχαμε λίγο περισσότερες από 200.000 νέες θέσεις εργασίας. Ταυτόχρονα, εντός του 2016 είναι προς υλοποίηση προγράμματα απασχόλησης και κατάρτισης για 164.847 ανέργους. Μακροπρόθεσμος στόχος για την Ελλάδα του 2021, τόνισε, να πλησιάσουμε την κανονικότητα του μέσου ευρωπαϊκού όρου στην απασχόληση.