Aυτή είναι η πιθανή διάδοχος του Ντέιβιντ Κάμερον
- 24/06/2016, 17:15
- SHARE
Ποιο είναι το προφίλ της Theresa May.
Όταν ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον υποσχέθηκε να προκηρύξει δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στην Ευρώπη τον Ιανουάριο του 2013, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι ήταν «μια ευκαιρία για τον βρετανικό λαό να εκφράσει τη γνώμη του».
Ωστόσο, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν επηρεάζει μόνο το μέλλον της χώρας αλλά και την πολιτική σταδιοδρομία του Βρετανού πρωθυπουργού. Σύμφωνα με το Fortune τη θέση του θα μπορούσε να αναλάβει η υπουργός Εσωτερικών, Theresa May. Άλλωστε ο Κάμερον είχε δηλώσει ότι δεν πρόκειται να διεκδικήσει τρίτη θητεία στις εκλογές του 2020.
Η ίδια κατά τη διάρκεια των εκστρατειών του Brexit δεν έλαβε καμία θέση και ίσως αυτό να τη βοηθήσει να καταστεί η δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου. Μάλιστα, ο τρόπος που «τοποθετούσε» της θέση της σε συζητήσεις του Brexit έδειχνε ότι δεν θα έχει σημασία το αποτέλεσμα για την ίδια.
Σε μια ομιλία της κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, η May ήταν διπλωματική, ενώ γενικότερα προέτρεπε τους πολιτικούς και το κοινό να συμμετέχουν σε ήπιες συζητήσεις γύρω από αυτό το θέμα.
«Πλησιάζει η ημέρα της ψηφοφορίας και η χώρα θα λάβει μια απόφαση. Ας επικεντρωθούμε λοιπόν σε αυτό που έχει σημασία, το μέλλον της Βρετανίας. Ας ρίξουμε το βάρος στο εθνικό συμφέρον της χώρας και την επιρροή της στον κόσμο. Στην ασφάλεια και την ευημερία μας», είχε δηλώσει η May λίγο καιρό πριν το δημοψήφισμα.
Η Μay εξελέγη πρώτη φορά στο κοινοβούλιο το 1997 από μια εκλογική περιφέρεια δυτικά στο Λονδίνο. Έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος το κόμματος των Συντηρητικών το 2002 και το 2010, ο Κάμερον τη διόρισε ως υπουργό Εσωτερικών, μια θέση που επιβλέπει την τρομοκρατία, καθώς και τη μετανάστευση. Και παρόλο που απέτυχε να ανταποκριθεί στους στόχους της μετανάστευσης κατάφερε να «γλιτώσει» τη χώρα από τυχόν τρομοκρατικές επιθέσεις, όπως συνέβησαν στη Γαλλία και το Βέλγιο.