Αυτές είναι οι πρώτες επιπτώσεις του Brexit

Αυτές είναι οι πρώτες επιπτώσεις του Brexit
AppleMark

Το 51,9% των Βρετανών επέλεξε Brexit  - Το άρθρο 50, ο διχασμός, η στάση της Ε.Ε, οι τράπεζες και η ΕΚΤ. 

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα παρέχει απεριόριστη ρευστότητα στο τραπεζικό της σύστημα και η EΕ θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και θα περιμένει την Βρετανία να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της συνθήκης της Λισαβόνας» εκτιμά, μεταξύ άλλων, ο Steen Jakobsen, επικεφαλής Οικονομολόγος & επικεφαλής Επενδύσεων της Saxo Bank, με αφορμή το Brexit.

Συντονισμένος στο BBC, για το μεγαλύτερο μέρος της νύχτας, το μήνυμα που αποκόμισα, αναφέρει ο επικεφαλής αναλυτής της Saxo bank, είναι ότι η χώρα έχει διασπαστεί, η κινδυνολογία έστρεψε τους ψηφοφόρους από την παραμονή, στην έξοδο. ‘Εχουμε μπροστά μας το σπασμένο κοινωνικό συμβόλαιο, τα τρία βασικά κόμματα στη Βρετανία υποστήριξαν εκστρατείες υπέρ της παραμονής και τελικά απέτυχαν, αναφέρει.

«Αυτό είναι ξεκάθαρα ένα σημάδι για το οποίο είχα προειδοποιήσει την αγορά και στο παρελθόν: το κοινωνικό συμβόλαιο ακυρώθηκε από τους ψηφοφόρους στη Βρετανία και ακόμη περισσότερο μέσα στην ΕΕ. Η συμφωνία που πέτυχε ο Ντέιβιντ Κάμερον με την ΕΕ έδωσε το έναυσμα για μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων και τώρα είμαστε αντιμέτωποι με μια κατακερματισμένη Ευρώπη όπου μια Υπερ-πολιτεία φαντάζει πια πολύ δύσκολη».

«Ο Ντείβιντ Κάμερον ανακοίνωσε ήδη την παραίτησή του, αλλά το πιο πιθανό είναι να παραμείνει στην Downing Street για να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της συνθήκης της Λισαβόνας και να στήσει την ομάδα που θα διαπραγματευτεί την έξοδο με την ΕΕ. Θυμηθείτε ότι το άρθρο 50 προβλέπει μια μεταβατική περίοδο δύο ετών, συν μια περίοδο κατά την οποία η Βρετανία θα ρυθμίσει εκ νέου τους κανόνες της νέας της σχέσης με την ΕΕ.

«Η ψήφος για το Brexit αναμένεται, επίσης, να δώσει ώθηση σε αντίστοιχες αντικαθεστωτικές καμπάνιες σε Ισπανία (με διεξαγωγή εκλογών την επόμενη εβδομάδα) και Γαλλία (με εκλογές στις αρχές του 2017) και θα επιβεβαιώσει ότι ακόμη και στις ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τράμπ ίσως έχει τελικά ελπίδες να εκλεγεί» εκτιμά, επίσης.

ΕΚΤ: Έκτακτη ρευστότητα αν χρειαστεί
Μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρακολουθεί στενά τις χρηματοπιστωτικές αγορές και βρίσκεται σε στενή επαφή με άλλες κεντρικές τράπεζας, αναφέρει η ΕΚΤ σε ανακοίνωση που ανάρτησε στην ιστοσελίδα της.

«Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να παράσχει πρόσθετη ρευστότητα, εάν χρειασθεί, σε ευρώ και ξένα νομίσματα. Η ΕΚΤ έχει προετοιμασθεί για το ενδεχόμενο αυτό, σε στενή επαφή με τις τράπεζες που επιβλέπει και θεωρεί ότι το τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης είναι ανθεκτικό σε όρους κεφαλαίων και ρευστότητας. Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να εκπληρώνει το καθήκον της να διασφαλίζει σταθερότητα των τιμών και χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρωζώνη», αναφέρει η ΕΚΤ.

Οι κινήσεις Κάμερον
Ο Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε σήμερα την προσεχή παραίτησή του από τα πρωθυπουργικά καθήκοντα για να αφήσει σε κάποιον άλλον το μέλημα της έναρξης των διαπραγματεύσεων για την έξοδο από την ΕΕ, μετά την ψήφο των Βρετανών υπέρ του Brexit.

«Οι Βρετανοί έλαβαν μια σαφή απόφαση (…) και πιστεύω ότι η χώρα έχει ανάγκη έναν νέο ηγέτη για να πάρει αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε ο Καμερον, ο οποίος είχε διαξαγάγει εκστρατεία υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.

Ο Κάμερον διευκρίνισε πως θα παραμείνει στη θέση του μέχρι το φθινόπωρο και την ανάδειξη ενός νέου ηγέτη από το Συντηρητικό Κόμμα του στη διάρκεια του συνεδρίου που θα πραγματοποιήσει στις αρχές Οκτωβρίου, στην ομιλία που εκφώνησε μπροστά από την πρωθυπουργική κατοικία στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

Μολονότι η απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την ΕΕ προκάλεσε πανικό στις οικονομικές αγορές, με τη στερλίνα να κάνει βουτιά, όπως και τα χρηματιστήρια στην Ασία και την Ευρώπη, ο Κάμερον, ο οποίος είχε προβλέψει το χειρότερο πριν από το δημοψήφισμα σε περίπτωση εξόδου, επεδίωξε να φανεί καθησυχαστικός όσον αφορά την οικονομική υγεία της χώρας του.

«Θα ήθελα να καθησυχάσω τις αγορές και τους επενδυτές ότι η βρετανική οικονομία είναι θεμελιωδώς σταθερή», δήλωσε.

«Θα ήθελα επίσης να καθησυχάσω τους Βρετανούς που ζουν σε ευρωπαϊκές χώρες και τους ευρωπαίους πολίτες που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο ότι δεν θα υπάρξει άμεση αλλαγή όσον αφορά την κατάστασή τους», πρόσθεσε.

«Δεν θα υπάρξει άμεση αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύει ο πληθυσμός μας, με τον οποίο κυκλοφορούν τα αγαθά μας και με τον οποίο πωλούνται οι υπηρεσίες μας», δήλωσε ακόμη, υπογραμμίζοντας πως οι συζητήσεις θα αρχίσουν με την ΕΕ για τη διαπραγμάτευση της εξόδου και την εφαρμογή του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, που πλαισιώνει τέτοιες διαπραγματεύσεις.

Ο Κάμερον αποφάσισε συνεπώς να αφήσει τις συνομιλίες αυτές στον μελλοντικό διάδοχό του στην ηγεσία των Συντηρητικών.

«Θα κάνω ό,τι μπορώ ως πρωθυπουργός για να εξακολουθήσει το πλοίο να πλέει τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες, αλλά δεν θα ήταν σωστό να είμαι εγώ ο καπετάνιος που θα οδηγήσει τη χώρα στον επόμενο προορισμό της», πρόσθεσε.

Έτοιμη να παράσχει ρευστό η Fed
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) διαβεβαίωσε ότι είναι έτοιμη να παράσχει ρευστότητα σε δολάρια σε άλλες κεντρικές τράπεζες ώστε να αντιμετωπιστούν τυχόν “πιέσεις” στις αγορές που θα μπορούσαν “να έχουν αρνητικές επιπτώσεις” για την αμερικανική οικονομία.

“Η Fed είναι έτοιμη να παράσχει ρευστότητα σε δολάρια μέσω των συμφωνιών ανταλλαγής (swap) που έχει με άλλες κεντρικές τράπεζες, εφόσον χρειαστεί, για να αντιμετωπιστούν οι πιέσεις στις διεθνείς αγορές χρηματοδότησης που θα μπορούσαν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία”, αναφέρει στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

Η Fed “παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις στις διεθνείς χρηματοδοτικές αγορές, σε συνεργασία με άλλες κεντρικές τράπεζες”, τονίζεται στην ανακοίνωση.

Παρέμβαση Λαγκάρντ για άμεσες εξελίξεις
Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ κάλεσε σήμερα τις βρετανικές και τις ευρωπαϊκές Αρχές να συνεργαστούν στην κατεύθυνση της ομαλής μετάβασης σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της απόφασης των Βρετανών να αποχωρήσουν από την ΕΕ.

«Λαμβάνουμε υπόψη την απόφαση των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου», ανέφερε η Λαγκάρντ σε ανακοίνωση. «Παροτρύνουμε τις Αρχές στη Βρετανία και την Ευρώπη να συνεργαστούν προκειμένου να διασφαλίσουν μια ομαλή μετάβαση σε μια νέα οικονομική σχέση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και την ΕΕ, μεταξύ άλλων και αποσαφηνίζοντας τις διαδικασίες και τους ευρύτερους στόχους που θα καθορίσουν τη διαδικασία».

«Στηρίζουμε ένθερμα τις δεσμεύσεις της Τράπεζας της Αγγλίας και της ΕΚΤ να παράσχουν ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα και να περιορίσουν την υπερβολική χρηματοοικονομική αστάθεια. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις στενά και είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε τα μέλη μας όπως χρειαστεί», πρόσθεσε η Λαγκάρντ.