Τα «καρφιά» του Πούτιν για το βρετανικό δημοψήφισμα

Τα «καρφιά» του Πούτιν για το βρετανικό δημοψήφισμα
epa05115733 (FILE) A file picture dated 16 November 2015 shows Russian President Vladimir Putin (R) meeting with Britain's Prime Minister David Cameron during the G20 summit in Antalya, Turkey. Russian President Vladimir Putin 'probably' approved the killing of Russian exile and Putin critic Alexander Litvinenko, an inquiry in Britain published on 21 January 2016 has found. Following a 12-month investigation the chairman of the government inquiry, Robert Owen, said he had concluded that former Russian military officer Dmitry Kovtun and a Russian associate, Andrei Lugovoi, poisoned Litvinenko in 2006 under direction from the FSB, Russia's state security agency. EPA/YURI KOCHETKOV

Με τις αποφάσεις της βρετανικής κυβέρνησης στη διαμάχη με την ΕΕ τα έβαλε ο Ρώσος πρόεδρος.

 

H ιστορική απόφαση των Βρετανών πολιτών υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλεται στην «επιφανειακή και αλαζονική στάση» που κράτησε η βρετανική κυβέρνηση η οποία διοργάνωσε το δημοψήφισμα, δήλωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Η διοργάνωση αυτού του δημοψηφίσματος και τα αποτελέσματά του δεν οφείλονται σε τίποτε άλλο παρά στην επιφανειακή και αλαζονική στάση των βρετανικών αρχών απέναντι σε κρίσιμα ζητήματα για την χώρα και το σύνολο της Ευρώπης» επισήμανε ο Πούτιν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Οι επιπτώσεις αυτής της ψηφοφορίας θα είναι «παγκόσμιες» τόνισε ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους διευκρινίζοντας ότι πρέπει να αναμένουμε για να δούμε εάν θα είναι περισσότερο θετικές ή περισσότερο αρνητικές.

Αναφορικά με τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης, «δεν πιστεύω ότι αυτό θα μπορεί ενδεχομένως να επηρεάσει τις σχέσεις μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε αυτόν τον τομέα» πρόσθεσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ από την πλευρά του τόνισε ότι ελπίζει ότι το Brexit θα επιτρέψει μια βελτίωση των σχέσεων μεταξύ της Βρετανίας και τη Ρωσίας.

«Ελπίζουμε ότι σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, η αναγκαιότητα να οικοδομήσουμε καλές σχέσεις θα επικρατήσει» υπογράμμισε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους, ενώ επισήμανε ότι λυπάται «που δεν διαπιστώνει μια βούληση συνεργασίας εκ μέρους των Βρετανών μας εταίρων».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας σημαντικός οικονομικός εταίρος της Ρωσίας, για αυτό ακριβώς η Μόσχα έχει συμφέρον η Ευρωπαϊκή Ένωση να παραμείνει μια ακμάζουσα, σταθερή και προβλέψιμη οικονομία» πρόσθεσε ο ίδιος.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ εμφανίστηκε λιγότερο αισιόδοξος κάνοντας λόγος για «πρόσθετους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία περιλαμβανομένης της ρωσικής οικονομίας».

«Σίγουρα, αυτό δεν με ευχαριστεί» δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής κυβέρνησης, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria-Novosti.

Τα αποτελέσματα αυτού του δημοψηφίσματος «κατέδειξαν με θεαματικό τρόπο τις μεγάλες διαφορές στους κόλπους της ΕΕ επί μιας σειράς κρίσιμων ζητημάτων» επισήμανε το υπουργείο Εξωτερικών σε ένα δελτίο τύπου.

«Χωρίς τη Βρετανία στην ΕΕ, δεν θα υπάρχει πλέον κανένας να ασκήσει πιέσεις για την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος μας» έγραψε με ικανοποίηση στο Twitter o δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP- Reuters -Sputnik