Σκληρό μήνυμα Ε.Ε. στη Βρετανία: Τελειώνετε γρήγορα – Κάμερον: Δεν θα φάω εγώ τα τα σκ@τά
- 25/06/2016, 14:01
- SHARE
Διχασμένος ο βρετανικός Τύπος όσο η χώρα μετά τον "σεισμό" του Brexit.
Οι έξι ιδρυτικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιθυμούν το Ηνωμένο Βασίλειο να αρχίσει «το συντομότερο δυνατόν» τη διαδικασία της εξόδου του από την ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών αφού συναντήθηκε με τους πέντε ομολόγους του.
«Λέμε εδώ, μαζί, ότι η διαδικασία αυτή πρέπει να αρχίσει το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, περιστοιχισμένος από τους ομολόγους του Ζαν-Μαρκ Ερό (Γαλλία), Μπερτ Κούντερς (Ολλανδία), Πάολο Τζεντιλόνι (Ιταλία), Ντιντιέ Ρεντέρ (Βέλγιο) και Ζαν Άσελμπορν (Λουξεμβούργο).
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό δήλωσε επίσης ότι η Βρετανία πρέπει να θέσει γρήγορα σε εφαρμογή το Άρθρο 50 που επιτρέπει να αρχίσουν συνομιλίες για την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δεν θα ήταν αποδεκτό η Βρετανία να παίξει το παιγνίδι «της γάτας με τον ποντίκι», δήλωσε ο Ερό στους δημοσιογράφους. «Φυσικά πρέπει να διοριστεί ένας νέος Βρετανός πρωθυπουργός, αυτό πιθανόν να πάρει μερικές ημέρες, αλλά επείγει πολύ», δήλωσε ο Ερό.
«Είναι προς το συμφέρον της Βρετανίας και προς το συμφέρον των Ευρωπαίων να μην έχουμε μια περίοδο αβεβαιότητας που θα είχε χρηματοπιστωτικές συνέπειες και θα μπορούσε να έχει οικονομικές και πολιτικές συνέπειες», πρόσθεσε.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρεντέρ δήλωσε πως η Ευρώπη πρέπει να δώσει απαντήσεις για τη μετανάστευση, την ασφάλεια και την απασχόληση.
Ο Ολλανδός ομόλογός του Μπερτ Κούντερς δήλωσε πως η Ευρώπη δεν μπορεί να δεχθεί ένα πολιτικό κενό.
Βαρύ το κλίμα στη Βρετανία
Το κλίμα στη Βρετανία εξακολουθεί να είναι τεταμένο, με το Ηνωμένο Βασίλειο να είναι διχασμένο, κάτι που φαίνεται έντονα στα πρωτοσέλιδα του τύπου. Κάποιες εφημερίδες εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τη «γέννηση μιας νέας Μεγάλης Βρετανίας», όταν άλλες, παραζαλισμένες, αναφωνούν «Τι διάβολο θα συμβεί τώρα;»
Με την έκφραση «Why should I do all the hard shit» («γιατί να φάω εγώ τα σκ..») απευθύνθηκε ο Ντέιβιντ Κάμερον, στους συνεργάτες του αμέσως μετά τη χθεσινή ομιλία του με την οποία ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί σε τρεις μήνες. Σύμφωνα με την εφημερίδα με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στο Ηνωμένο Βασίλειο, την The Sun, η οποία είχε ανακοινώσει τη βούλησή της να δει τη χώρα να βγαίνει από την ΕΕ, αυτό φέρεται ότι είπε ο Ντέιβιντ Κάμερον την Παρασκευή στο περιβάλλον του για να εξηγήσει την παραίτησή του: «Γιατί να πρέπει εγώ να φάω τα σκ@τά;».
«Βρετανία, σου βγάζουμε το καπέλο!» ήταν ο τίτλος με τεράστια γράμματα της Daily Mail, μιας ταμπλόιντ που διεξήγαγε σφοδρή εκστρατεία εναντίον της Ευρώπης. «Ιδού η ημέρα που ο σιωπηλός λαός της Μεγάλης Βρετανίας ύψωσε το ανάστημά του εναντίον της περιφρονητικής ελίτ των Βρυξελλών και μιας αλλαζονικής πολιτικής τάξης που έχει αποσυνδεθεί από τον λαό».
Η Daily Express χαιρετίζει «μια ένδοξη νίκη» ενώ η Daily Telegraph, μια άλλη εφημερίδα που υποστήριξε το Brexit, χαιρετίζει τη «γέννηση μιας νέας Μεγάλης Βρετανίας». «Θα θυμόμαστε την 23η Ιουνίου 2016 ως την ημέρα που οι Βρετανοί ψήφισαν για να ανακτήσουν τον έλεγχο της χώρας τους».
Στην πλευρά των φιλοευρωπαίων, ο λιτός τίτλος των Times μιλάει για τον «σεισμό του Brexit». Η ταμπλόιντ Daily Mirror υιοθετεί έναν πιο αυστηρό τόνο, ερωτώντας στην πρώτη σελίδα της: «Τι διάβολο θα συμβεί τώρα;».
Στο ίδιο στρατόπεδο, ο Guardian έχει τίτλο «Τέλος. Και έξω», πάνω από μια φωτογραφία του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον που ανακοίνωσε πως θα παραιτηθεί.
«Η χώρα μπήκε σ’ ένα επικίνδυνο ταξίδι στη διάρκεια του οποίου η πολιτική μας και η οικονομία μας πρέπει να μεταμορφωθούν», γράφει η εφημερίδα σε κύριο άρθρο της.